Niets zaliger dan op een warme stranddag even een plons in de verfrissende Noordzee te nemen. Ik besef dat het een luxe is om na een lange werkdag nog even te kunnen gaan zwemmen in zee of, als ik een dagje op het strand werk, tussendoor even een verfrissende duik te nemen.
Wie aan de kust opgroeit, leert de gevaren van de zee al van jongsaf kennen. Toch ken ik maar weinig kustbewoners die ook zullen zeggen dat ze de gevaren van de zee kennen. Een van die gevaren is namelijk dat de zee onvoorspelbaar en verraderlijk kan zijn. Ik erger me dan ook regelmatig aan alle toeristen die de aanwijzingen van de redders in de wind slaan. Echt, je wil niet weten hoe vaak je mensen in onbewaakte zones ziet zwemmen.
Gisteren zag ik nog een groep, een jeugdbeweging, aan de golfbreker tussen 2 bewaakte zones in het water gaan. Het duurde even voor ze reageerden op het getoeter van de redders. Ik wil niet veralgemenen maar het zijn inderdaad meestal toeristen die, vaak zonder dat ze het weten, onnodige risico’s nemen.
De zee is geen zwembad – de gevaren van de zee
De Noordzee kan woelig zijn. Het water is kouder dan een doorsnee zwembad en door de omwoeling van het zand is de zichtbaarheid in ondiep water beperkt (verder op zee kan je tot 20 meter zichtbaarheid hebben onderwater!). De omstandigheden zijn dus zeker anders dan in een zwembad. Dat je vlot 200 meter kan zwemmen in een zwembad wil niet zeggen dat je ook vlot zo ver in zee kan zwemmen. Naast de golven zal ook de stroming het je bemoeilijken. De zee is geen stilstaand water. Door eb en vloed is het water constant in beweging. En dan is er nog de wind.
Langs de golfbreker kan je rip currents of onderstroom hebben. Tegen zo’n onderstroom vechten heeft weinig zin, je zal alleen maar uitgeput geraken. Je kan je best gewoon laten meedrijven. Niet panikeren maar rustig blijven ademen is het beste wat je kan doen.
Ga ook niet te diep in zee. Je moet minstens nog vaste voet aan de grond hebben. Als we kinderen, die kunnen zwemmen, op bezoek hebben op het strand, mogen ze van mij zelfs niet dieper dan navelhoogte. Zelfs onder begeleiding. Ik las dat ze eigenlijk zelfs max. heuphoogte adviseren. Er zijn natuurlijk ook nog de golven om rekening mee te houden.
Redders aan zee
Aan de Belgische kust zijn tientallen bewaakte zones. Je herkent ze aan de gele boeien en sinds enkele jaren ook aan de beachflags die langs de waterlijn staan en met de getijden mee verzet worden. In deze bewaakte zones zijn tussen 10u30 en 18u30 redders aanwezig. De data waarop redders aanwezig zijn, zijn helaas niet voor heel de kust hetzelfde. De redderscabine is tevens EHBO-post.
Meestal zijn er een drietal redders, in felgekleurde uniform die de badgasten in de gaten houden. Een redder zit in een hoge redderstoel, ook wel gekend als de ‘mirador‘. Zijn collega’s zitten in een zodiac of lopen aan de waterkant. Een kleine rode vlag en een toeter zijn hun belangrijkste instrumenten om mensen erop te wijzen dat ze buiten de bewaakte zone zwemmen of te diep zwemmen.
De redders spelen ook een belangrijke rol in het helpen met verdwaalde kindjes.
Groene vlag
Zelfs mijn kleine neefje weet het al: als het groene vlag is mag je in zee zwemmen (in de bewaakte zones) en mag je zelfs opblaasbare bootjes en luchtmatrassen meenemen. Bij gele vlag is wat meer voorzichtigheid geboden. Zwemmen mag nog maar de opblaasbare bootjes zijn niet toegestaan. Bij rode vlag mag je helemaal niet in zee zwemmen. Met je voetjes in het water mag wel maar als er veel wind staat, heb je daar waarschijnlijk niet zoveel zin in. Je bent half gezandstraald tegen dat je de waterkant bereikt.
Golfbrekers
Het is niet alleen verboden om in de buurt van golfbrekers te zwemmen, ook op een golfbreker wandelen kan gevaarlijk zijn. De stenen zijn vaak bedekt met algen en daardoor glad. Je kan dus lelijk vallen. In Oostende zijn er ook altijd waaghalzen die op de stenen aan de strekdam gaan staan (wat dus eigenlijk verboden is) voor een foto. Er gebeuren af en toe ongevallen.
Redder aan zee worden?
Het is de droomjob van vele jongeren die aan zee opgroeien: strandredder worden. Hele dagen buiten zijn, in vakantiestemming en geef toe, de gele/rode uniformen spreken tot de verbeelding. De opleiding is niet te onderschatten. Je vindt alle info hier.
Ze voorspellen nog heerlijke zomerse dagen. Geniet ervan en hou het veilig!