Toen ik klein was, was je insmeren voor de zon nog niet echt een issue. Zo’n 30 jaar later, kan ik me niet meer inbeelden dat we de kleine neefjes zonder insmeren op het strand zouden laten spelen. In onze strandcabine staan een paar grote flacons zonnecrème en de kindjes weten dat ze moeten ingesmeerd worden. Het oudste neefje (net 4 geworden) vraagt er trouwens zelf naar.
Tijden zijn veranderd en op een website waar zoveel artikels staan over het strand en de zee, mag een artikeltje over hoe je je best kan beschermen tegen de zon uiteraard niet ontbreken.
Welke factor zonnecrème?
Hoe hoger hoe beter. We zouden ons eigenlijk met minstens factor 30 moeten insmeren. Voor de kindjes gebruiken we factor 50. Het belangrijkste is eigenlijk van regelmatig opnieuw in te smeren.
Ook als het bewolkt is of als je in de schaduw blijft kan je je best insmeren met zonnecrème. Het is trouwens sowieso aangeraden om tussen 11u en 15u uit de zon te blijven.
Zonnecrème heeft een vervaldatum. Na deze datum (of als de flacon langere tijd open is) kan je de crème nog wel gebruiken maar de zonnefilter zou minder efficiënt zijn. Nog regelmatiger smeren dus!
Waterproof zonnecrème
Waterproof zonnecrème betekent niet dat je je de hele dag niet meer moet insmeren. Als je je na het zwemmen afgedroogd hebt, kan je best een nieuw laagje zonnecrème smeren.
Zonnecrème is niet altijd even milieuvriendelijk. Er zitten vaak schadelijke stoffen en zelfs microplastics in. Voor de plastic verpakking kan je tegenwoordig ook alternatieven vinden zoals een zero waste zonnebescherming in blokvorm.
Smeertips
Smeer je decolté in voor je je badpak of bikini aantrekt. Zo ben je zeker dat je ook de randjes goed ingesmeerd hebt. Gebruik trouwens een zo hoog mogelijke factor voor je decolté. De huid hier is vrij dun en dus extra gevoelig voor zonnebrand. Bovendien bescherm je je decolté zo extra tegen rimpels en huidveroudering.
Kindjes kan je best thuis, voor je vertrekt, insmeren. De zonnecrème heeft dan de tijd om goed in de huid te dringen en zal minder plakken eens je op het strand bent.
Er bestaan ook zonnecrèmes voor je haar. Heb je weinig of dun haar is een petje geen overbodige luxe om je hoofdhuid te beschermen tegen de zon.
Welke zonnecrème gebruik jij? Tips voor milieuvriendelijke zonnecrèmes zijn meer dan welkom want eerlijk, ik ben het noorden een beetje kwijt. Veel courante merken uit België kan je niet terugvinden op websites waar ze uit de doeken doen welke schadelijke ingrediënten erin zitten.