Een staycation is populairder dan ooit. In een poging onze ecologische voetafdruk te verkleinen herontdekken we plekjes dichtbij. Je moet helemaal niet ver reizen om wat van de wereld te zien en te genieten. Wat is er heerlijker dan een zomerse picknick op het strand? Voetjes in het zand, zon op je gezicht en wat lekkers bij de hand. Zo’n dagje op het strand kan ook perfect zero waste of zonder afval. Er drijft immers al genoeg plastic in zee.
Mijn hart bloedt als ik na een zonnige dag al het afval zie dat de bezoekers op het strand zomaar achterlaten. Dat doen ze in hun eigen achtertuin toch ook niet?! En ’t is niet alsof er niet genoeg vuilnisbakken staan hé. De discussie over nog grotere en meer vuilnisbakken zou eigenlijk een non-discussie moeten zijn. Want wat als we met zijn allen gewoon al minder afval zouden meebrengen naar het strand?
Hoe pak je dat aan, een afvalvrij uitstapje naar het strand? De beste zero waste essentials voor het strand even voor je op een rijtje.
Onderstaande tips verzamelde ik eerder voor een artikel dat ik voor OMAG mocht schrijven en herwerkte ik voor dit artikel. Je vindt jouw exemplaar van OMAG op heel wat verdeelpunten in en rond Oostende.
Beach essentials
Het zonnetje schijnt. Ideaal weer voor een dagje zalig nietsdoen op het strand. Over de beach essentials zijn we het allemaal eens: strandlaken, zonnebril, bikini. Zonnecrème mag uiteraard ook niet ontbreken in je strandtas. Hier is het wat moeilijker om verpakkingsvrij te gaan. Sommige zonnecrèmes laten na een zwembeurt microdeeltjes in de zee achter. Kies dus liefst voor een zonnecrème zonder synthetische filters. Er bestaan ook alternatieven voor de plastic verpakking. Ik ben zelf ook nog altijd op zoek naar het beste zero waste (of toch verpakkingsarme) alternatief voor een zonnecrème. Deel je tips in de comments!
Waterfles
Onmisbaar op warme zomerdagen is een herbruikbare fles gevuld met water. Je kan er wat ijsblokjes bij doen om het water lekker koud te houden. Of je kan gebruik maken van een geïsoleerde fles. Er is voor ieder wat wils qua design en kleur. Om vervelende geurtjes in de drinkbus tegen te gaan, spoel je de fles regelmatig uit en laat je de dop eraf als je de fles niet gebruikt.
Zelf ben ik gigantisch fan van de Dopper-flessen. Het zijn de enige flessen die je echt goed kan uitwassen doordat je ze volledig kan openen. Het is namelijk een fles en een fles + glaasje in één. Ontelbaar keer herbruikbaar!
Zero waste picknick
Neem wat tussendoortjes en een picknick mee om de honger te stillen. Kies voor zelfgebakken koekjes of een stuk fruit in plaats van individueel verpakte koekjes uit de supermarkt. Je kan ook noten in bulk aankopen en een klein bewaardoosje vullen om mee te nemen. Er zijn heel wat mogelijkheden voor een zero waste tussendoortje op het strand.
Hou je lunchpakket zo fris mogelijk. Zero waste betekent ook zo weinig mogelijk eten weggooien. Met een koeltas en een paar koelelementen zorg je er alvast voor dat je geen verlept slaatje moet weggooien. Om plaats te besparen kan je je waterfles even in de diepvries steken. Twee vliegen in één klap: je picknick blijft gekoeld en je hebt de hele dag door fris water. Wel opletten dat je de fles niet helemaal vult. Water zet uit als het bevriest!
Neem herbruikbare bekertjes, bestek en bordjes mee. In de winkel vind je duurzame exemplaren uit hout of bamboe. Wegwerp is zo passé! Verpak je lunch in een stevige bewaardoos of wikkel je boterhammen in een hippe foodwrap of stoffen servet of gebruik een herbruikbaar boterhamzakje. Je kan met bijenwas ook zelf herbruikbare folie maken.
IJsjes
Een dagje op het strand is niet compleet zonder een ijsje. Kies voor een ijsje op een hoorntje. Niks afval en toch voluit genieten!
Is je dagje op het strand toch niet 100% zero waste? Zorg er dan zeker voor dat je afval in de vuilnisbak belandt en dat je zoveel mogelijk sorteert en recycleert. Staat er geen vuilnisbak op jouw stukje strand of zit die vol, neem je afval dan mee en doe het thuis in de vuilniszak.
#destrandhelden
Geen afval achterlaten is stap 1. Je kan nog een stap verder gaan en meehelpen met de Proper Strandlopers. Zij zetten zich in om zwerfvuil op het strand te verwijderen. Iedereen kan bij hen aansluiten. De groep telt ondertussen ruim 5000 leden. Naast de opruimacties zetten ze ook in op sensibilisatie. Alle info bij de Proper Strandlopers.
Els zegt
Is verschrikkelijk om de vuile stranden (maar ook de vuile parken of straten in de binnenstad) te zien na een zomerse dag, overal afval, zelfs daar waar er vuilbakken staan. Plaatsvervangende schaamte.