Had me naar een lijstje met toffe kustvakantiebestemmingen gevraagd en ik weet bijna zeker dat ik Duitsland daar niet bij had gezet. Zelfs niet op plaats 103, bij wijze van spreken. Boy, was I wrong! Usedom staat nu zeker tussen de kustplekken die ik zou aanraden voor een korte vakantie! Kijk, dat is nu een van de voordelen van Living by the Sea. Soms krijg je een voorstel voor een persreis waar je zelf nooit aan zou denken en word je positief verrast. They had me at ‘eiland’ en ‘kust’.
Wie me volgt op Instagram zag het in de stories al voorbijkomen: het waren enkele intensieve dagen met een druk programma. Wie dus denkt dat zo’n persreis vakantie is: think again! Pas op, ik ga zeker niet klagen. Ik vind het heerlijk om op die manier andere en nieuwe plekken te leren kennen. Het voorgestelde programma laat me ook al eens buiten mijn comfortzone treden en dan denk ik vaak dat ik dat eigenlijk vaker zou moeten doen.
Het zonnigste plekje van Duitsland
Usedom geniet van een microklimaat. Dat is wel vaker zo met eilanden. Misschien was het puur geluk maar ik heb er 5 zonnige dagen gehad. Tijdens de rit naar het Duitse eiland was het de hele weg bewolkt. De laatste 2 uur moest ik al wat vaker een stop maken omdat de vermoeidheid begon te wegen. En vlak voor ik de brug naar het eiland opreed, spotte ik een stukje blauwe lucht. Tegen dat ik op mijn eindbestemming was aangekomen, was dat klein beetje blauw al helemaal opengetrokken! De stress van de lange autorit verdween als sneeuw voor de zon.
Usedom= strand + natuur
Je weet, bestemmingen met een link met water hebben hier een streepje voor. Geef mij een hotelkamer met zicht op zee, waarbij het geluid van de golven me zachtjes in slaap wiegt en ik voel me de koning te rijk. Voeg daar nog bossen, meren en pure natuur aan toe en het is een beetje het aards paradijs. En dat allemaal in Duitsland!
Volgens Google Maps ligt Usedom op zo’n 8,5 uur rijden van Oostende, vlakbij (en deels zelfs in) Polen. Tel daar nog wat files rond Hamburg en Bremen bij en wat extra stops en je bent al snel 12u onderweg. Ik zou dus aanraden om minstens 5 dagen te blijven. Er is op het eiland zoveel te doen dat je je zeker niet zal vervelen. En gewoon een dagje niks doen en aan het strand gaan zitten kan natuurlijk ook! Er is niets mis met je even te vervelen. We zijn dat jammer genoeg een beetje verleerd van ons eens te vervelen.
Usedom is 80% Duits. In het oosten zit nog een klein stukje dat sinds de herverdeling na de Tweede Wereldoorlog aan Polen toebehoort. Toch woont 60% van de bevolking in het Poolse deel. Een van de gidsen die ik op Usedom had, grapte dat Usedom met 2 bruggen aan het vasteland vasthangt maar dat deze nooit allebei op hetzelfde moment open mogen omdat het eiland anders zou wegdrijven. Usedom heeft 42 km zandstrand. Da’s amper 20 km minder dan de Belgische kust! De naam Usedom duikt al in de 12e eeuw op. Meer over de geschiedenis lees je hier.
Heringsdorf-Ahlbeck
Heringsdorf en Ahlbeck zijn samen met Bansin, de käserbäder. Een beetje de Duitse koningin der badsteden. Ondanks de herkomst van de naam, was de keizer er slechts een 4-tal keer. Het witte kasteel is het oudste huis van Heringsdorf. In 1820 was keizer Fredrik Willem III hier te gast toen ze de vlakbij gelegen haven oprichten. Beneden waren vissersnederzettingen. De vissers richten zich vooral op haringvangst, vandaar de naam. Ook Willem II was er als kind nog geweest.
Op de gevels van historisch belangrijke gebouwen vind je blauwe of groene bordjes met een woordje uitleg. Ook kan je er lezen wie van belangrijke en vooraanstaande personen ooit in het gebouw verbleven. Zo staat op een van de bordjes de naam van de schrijver Fontane, ook al was hij slechts enkele dagen in het huis.
Ze beweren dat de pier van Heringsdorf de langste van Europa is. De pier is 508 meter lang. Enkele honderden kilometers verder ligt een pier die nog 9 meter langer is. Dat is de pier van het Poolse Sopot.
Wat verderop op de wandelpromenade zie je ook enkele houten huizen. Het hout van deze huizen was eigenlijk voor scheepsbouw voorbestemd maar de opdrachtgever ging failliet en dus gebruikten ze het hout voor de woningbouw. Deze villa’s waren de voorlopers van de prefabbouw.
De wandelpromenade loopt verder tot in Ahlbeck. Dit deel is minder chique. Het hotel Albecker Hof is het enige 5-sterrenhotel. Heel wat beroemdheden en royals, waaronder ook de Zweedse koningin Silvia, verbleven al in dit hotel. De pier van Ahlbeck is de enige originele pier van Usedom. Het is niet alleen een veel gefotografeerde plek, de pier dook ook al op in heel wat films. Het uurwerk dat je vlak voor de pier ziet, in in 1907 geschonken door een rijke Berlijnse die 7 jaar op rij naar Ahlbeck kwam om te kuren.
Zinnowitz
Vanop de pier in Zinnowitz kan je ook de 3 andere eilanden zien waaronder Rügen, het grootste Duitse eiland. Zinnowitz is inlands ontstaan en is pas later richting kust uitgebreid. Zinnowitz strekt zich daardoor zo’n 3 kilometer lang uit. De eerste huizen aan de kust werden in 1890 gebouwd. De stad zelf is al in 1309 gesticht.
Het verhaal is voor vele huiseigenaars hetzelfde. Tijdens de DDR-tijd worden ze uit hun huizen gezet. De gebouwen kregen toen een andere bestemming, van een soort hotel waar de inwoners goedkoop op vakantie konden tot staatsgebouwen. Na de val van de muur, werden de woningen terug aan de rechtmatige eigenaars gegeven. In sommige gevallen moesten de erfgenamen opgezocht worden. Ook nu nog heeft de wende een grote invloed op de bevolking. Zeker voor de oudere bevolking.
Strandkorb
Aan de Belgische kust hebben we onze strandcabines, in Duitsland zijn het strandmanden of strandkorb. Deze zitbanken met beschutting komen oorspronkelijk uit Rostock maar het is een ambachtelijk bedrijf uit Heringsdorf die geroemd is voor de handgeweven strandkorb. De grootste strandkorb ter wereld staat in Heringsdorf, aan de pier. Op het strand kan je een strandkorb huren per uur, per dag of per week. Er zijn er die lichtjes achterover klappen, uitklapbare voetsteuntjes hebben, een zonnescherm,… Alles is handwerk.
3 x varen op het water
Kajakken
Kajakken of kanovaren. Ik was het eerlijk gezegd niet helemaal zeker maar dat is dus hetzelfde. Het was de eerste keer dat ik ging kajakken. Toch voor zo’n tocht. Gelukkig mocht ik in een 2-persoonskajak plaatsnemen, samen met de gids. Het was zonnige maar er was toch een pittige wind. Dat voelden we vooral in het terugkeren, toen we wind op moesten peddelen.
Heerlijk wel, zo gaan kajakken. Echt genieten van de natuur en de stilte. Wel niet te onderschatten. De dag erna voelde ik armspieren waar ik het bestaan niet van wist 🙂
Kleine motorboot
Je kan ook kleine motorbootjes huren om zelf mee te gaan varen. Ook als je dat nog nooit gedaan hebt. Omdat ik alleen reisde, koos ik uiteindelijk voor een korte tocht. Je krijgt eerst uitgebreide uitleg over waar je op moet letten en hoe je moet varen en dan kan je vertrekken. Klein detail: je moet ook zelf uit en in de haven varen en het bootje weer aanleggen. Echt ontspannend was het voor mij niet. Deed me er wel aan denken dat ik toch eens werk moet maken van dat vaarbewijs.
Lijkt me wel heel plezant om met een groep vrienden te doen en dan op het water te aperitieven of picknicken. Met meer weet je ook altijd meer dan alleen. Nog beter: gaan varen met vrienden die kunnen varen zodat je die stress niet hebt. Het is nochtans niet moeilijk maar om dat nu alleen te gaan doen… Net iets teveel uit mijn comfort zone!
Groot zeilschip
Van klein naar groot… Na de kajak en de motorboot wachtte me nog een boottocht. Deze keer met een heus zeilschip dat qua grootte niet veel onder moet doen voor de Mercator in mijn thuisstad. Gelukkig was hier een volledige crew aan boord. Voor de foto nam ik ook even het roer over. Wat een machtig gevoel!
De Weisse Düne nam me mee op het Achterwasser. Ja, Achterwasser en niet Hinterwasser zoals je in het Duits zou verwachten. De invloed van de vroegere zeevaartroutes zorgen ervoor dat je soms ook wat Nederlandse taal tegenkomt.
Aan boord werden we verwend met een broodplank. Je kon gewoon genieten van de zonsondergang of je kon helpen met de crew en de zeilen helpen hijsen. Een unieke ervaring!
Op eilandsafari in Usedom
Met een Landrover ontdek je plekjes weg van de toeristische paden. De gids kende het eiland en zijn unieke plekjes op zijn duim en nam ons met plezier mee op sleeptouw. Op de offroad stukken mocht ik vanop het dak genieten van de omgeving. Lekker stoer!
Onderweg stopten we een aantal keer aan idyllische plekjes voor koffiepauze, om iets te bezoeken of om te picknicken. Die picknick was fantastisch: de gids had heel wat lekkere streekproducten meegenomen. De Duitsers die ook mee waren waren vooral in de wolken over de wijn die mee was. Dat was voor mij dan misschien het enige nadeel: het tweede deel van de route zat ik dus opgescheept met 5 zatte Duitsers.
Een heerlijke dag in de natuur, genietend van de omgeving. Hoef ik nog te zeggen dat ik helemaal relax was na een paar dagen in Usedom.
Het kasteel van Stolpe
Het kasteel van Stolpe is een van de oudste bouwwerken op het eiland Usedom. Reeds in 1251 liet de familie von Schwerin het kasteel optrekken. Tot 1945 was het kasteel in het bezit van deze familie. Na het einde van Tweede Wereldoorlog werden ze echter onteigend en moesten ze het kasteel onmiddellijk verlaten. Het Rode Leger trok in het kasteel in. Later had het kasteel nog verschillende andere functies. Zo was het een kinderdagverblijf en werd het zelfs gebruikt als opslag voor de tractoren. Het kasteel raakte langzamerhand in verval.
Na de wende
Pas in 1995, enkele jaren na de val van de muur van Berlijn, kon de gemeente Stolpe het kasteel voor een symbolische euro op de kop tikken om het te renoveren en toegankelijk te maken. Ze hebben alles zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat hersteld. Je kan het kasteel gratis bezoeken. Er zijn slechts enkele voorwerpen van de laatste bewoner, gravin van Schwerin te bezichtigen. Vlakbij het kasteel is ook een restaurant en hoewel ik er zelf niet gegeten heb, zag en rook het er erg lekker!
Usedom praktisch
Usedom ligt dus op zo’n 7 uur rijden van Brussel. Probeer te vertrekken op een uur dat je de spits rond Bremen en Hamburg kan vermijden. Je kan je tripje Usedom natuurlijk ook combineren met bv Münster op de heenweg en Hamburg op de terugweg. Wie wil vliegen kan vanaf Dusseldorf rechtstreeks naar Heringsdorf vliegen. Vanuit Berlijn doe je er nog 3,5 uur over om met de trein in Usedom te geraken. Je kan je treinreis makkelijk via Omio boeken.
Tip: verleng je verblijf op Usedom met een roadtrip door Zweden! Lees hier hoe je van Swinemünde in Ystad geraakt.
Overnachten
Ik sliep in Strandvillen Heringsdorf, een hotel gelegen aan het strand, met een privé-parking. Mijn kamer had zicht op zee. Het ontbijt kan bij mooi weer ook op het zonneterras genuttigd worden. Een aanrader! Het ontbijt is trouwens erg verzorgd met vele verse producten. Ik hield vooral van de verse fruitsla en het aanbod versgebakken broodjes. Oh en ze hadden ook chocopops. Man, dat was lang geleden dat ik dat nog gegeten had! Het personeel van Strandvillen Heringsdorf was allemaal supervriendelijk. Over het algemeen viel het me wel op dat de kennis van het Engels eerder beperkt was. Een beetje Duits kunnen spreken is dus wel handig.
Booking.comNiet te missen evenementen
Elk jaar met Pinksteren is er in Zinnowitz een kunstenfestival waar houtsnijkunst centraal staat. Ik was vooral gecharmeerd door de kunstwerken van Wolfgang Schott die karakteristieke strandfiguurtjes uit hout sneed. Je kan een beeldje kopen voor prijzen van 200 tot 1800 euro. Ik had de zeemeermin bijna gekocht maar vond ook wel in de wat oudere dame in het badpak. Het had iets nostalgisch en maritiem.
In september organiseert Usedom een muziekfestival. Elk land aan de Baltische zee is afwisselend gastland. Vorig jaar was het Zweden, dit jaar is Denemarken aan de beurt. Op het hele eiland is dan vanalles te doen en het is een echt topweekend. Het afsluitend concert vind plaats in Peenemunde.
Tours & activiteiten
Gegarandeerd de beste prijs en je vermijdt de wachtrijen.
Met dank aan Germany Tourism