Ben je op zoek naar een plezante vorm van lichaamsbeweging, liefst in de buitenlucht? Dan ben je hier aan het juiste adres. Er was een tijd dat ik een paar keer per week ging hardlopen. Tot een blessure aan mijn achillespees me thuis hield. In Zweden viel het me op dat je naast joggers ook veel mensen zag powerwalken. Dat leek me een mooi alternatief en ik besloot me in powerwalking te verdiepen.
Die ervaring deel ik graag in deze handige startersgids voor powerwalking waarin we het o.a. hebben over de juiste techniek, welke uitrusting je nodig hebt en veel meer. Dus trek je wandelschoenen aan en duik mee in de wereld van het powerwalken!
Wat is powerwalking?
Powerwalking of powerwalken is meer dan zomaar wandelen; het is een fitnessactiviteit die een specifieke techniek vereist. In tegenstelling tot gewoon ontspannen wandelen, wandel je bij powerwalking aan een sneller tempo. Je wandelt stevig door en zet hierbij zowat alle spieren in je lichaam aan het werk. Hoewel het lijkt op snelwandelen, is het toegankelijker en kent het geen strikte regels. De voordelen zijn vergelijkbaar, zoals een verbeterde cardiovasculaire gezondheid, getrainde spieren en een verhoogde calorieverbranding. Daarover later meer.
Al eens over brisk walking, fitwalking of sportief wandelen gehoord? Het zijn allemaal synoniemen voor powerwalking (in het Engels als power walking geschreven)
Wist je dat?
- Powerwalking aan een snelheid van 6 tot 9 km/u gebeurt?
- Snelwandelaars op topniveau (snelwandelen is een Olympische sport) tot 14,5 km/u afleggen? Da’s heel wat sneller dan dat ik ooit kon hardlopen!
- Power walking ideaal is om je hoofd leeg te maken?
Zo begin je aan powerwalking
Vergis je niet, net als hardlopen, moet je powerwalking opbouwen. De eerste keer dat ik zou powerwalken, stippelde ik een route van een 12-tal km uit: tot aan de duinen in Raversijde en dan terug langs de zeedijk. Als ik 12 km kon joggen, kon ik toch 12 km powerwalken? Ahum, dat had ik verkeerd ingeschat!
Net als bij Start-to-run zou ik een schema voor beginners aanraden waarmee je rustig kan opbouwen. Begin met een paar minuutjes rustig op je gewone tempo te wandelen als opwarming. Daarna kan je je tempo verhogen. Net als bij hardlopers kan je met intervaltraining werken waarbij je snellere stukken afwisselt met een eindje op het gemak wandelen.
Wat heb je nodig om aan powerwalking te doen?
Hierover kan ik kort zijn: niet veel! Maar ik deel toch graag een paar handige tips over wat je nodig hebt om te powerwalken.
De juiste powerwalking schoenen
Voor deze sport kies je soepele schoenen die speciaal voor dit doel gemaakt zijn. Kies de schoenen een halve maat groter dan je normale schoenmaat. Om de 800 tot 1200 km moet je je schoenen vervangen.
Zelf vind ik powerwalking-schoenen ook zeer geschikt om mee te nemen op citytrip. Zeker als je, net als ik, heel veel van de stad te voet wil verkennen.
De ideale outfit voor een powerwalk
Buiten de schoenen heb je eigenlijk geen speciale kledij nodig. Een comfortabele outfit aangepast aan de weersomstandigheden (regen, wind, zon,…) volstaat. Wel is een goede sportbeha aan te raden.
Handig om mee te nemen als je gaat powerwalken
Denk aan zonnecrème, zonnebril en petje, een hervulbare waterfles en eventueel een stappenteller. Een rugzak is te vermijden. Zeker als je ook de armbewegingen goed wil uitvoeren zal je alleen maar last hebben van de rugzak.
Powerwalking techniek
Powerwalking vraagt een specifieke techniek. Herinner je Waes vs Wauters? In één van de uitzendingen trainden ze op snelwandelen. Awel, je moet eigenlijk ook een beetje zo’n grappige beweging maken. Het ziet er lachwekkend uit, maar probeer het maar eens! Je zal zien dat het best inspannend is en meer is dan wat met ‘je gat wiebelen’.
Powerwalking gebruikt vereenvoudigde techniek van snelwandelen. Het is een natuurlijke vorm van lichaamsbeweging, zonder zware belasting. Zorg ervoor dat je mooi rechtop loopt en kijk voor je uit. Om belasting aan je nekspieren te voorkomen kan je het gewicht van je hoofd lichtjes achteruit richten. Dus in de plaats van borst vooruit, eerder je kin wat naar achter hellen.
De voetafrol moet bewust gebeuren om blessures te voorkomen. Je moet echt je voet volledig afrollen, van aan de hiel tot aan de teen. Daarom ook dat je tijdens powerwalking ook altijd 1 voet op de grond hebt. Door speciale powerwalking-schoenen te dragen worden de schokken beter gedempt.
Je begint eigenlijk met je been gestrekt voor je te houden, met je tenen naar de lucht gericht. Dit voel je aan je kuiten. Dan zet je je hiel op de grond en rol je je voet volledig af, tot aan de toppen van je tenen.
Je traint met powerwalking vooral je been-, dij- en bilspieren. Als je ook nog je armen krachtig mee beweegt kan je bijna van een full body workout spreken! En verder vooral gewoon blijven ademen en van de frisse buitenlucht genieten!
De voordelen van powerwalking
Het grootste voordeel voor mij is dat je overal kan powerwalken, dat je er niet echt speciale uitrusting voor nodig hebt en dat het echt plezant is. Daarnaast is het ideaal om mijn conditie op peil te houden wat als duiker natuurlijk belangrijk is. De gezondheidsvoordelen zijn niet min: van bloeddrukverlagende effecten tot zelfs minder risico op depressies en andere ziektes. Het is een goede cardiotraining en het is ook nog eens spierversterkend. Verder verbruik je met powerwalking ongeveer evenveel kcal als met hardlopen. Bijkomende voordeel: je vertoeft in de buitenlucht en de natuur en na een powerwalkingsessie is je hoofd helemaal leeg en stroomt de creativiteit.
Nordic walking, een alternatief voor powerwalking
Naast powerwalking zag ik in Scandinavië ook regelmatig nordic walkers voorbij komen. Nordic Walking vindt zijn oorsprong in Finland. Je wandelt dan met 2 wandelstokken die je op een bepaalde manier hanteert. Voer voor een apart artikel!
Boeken & DVD’s over powerwalking
Ik haalde dit boek in huis. Ook van deze dvd die ik in de bibliotheek vond heb ik veel opgestoken. En verder kunnen ook boeken over Nordic Walking je op weg helpen.
Is hardlopen meer iets voor jou, kijk dan zeker ook eens op deze site van mijn broer met tips voor sporters.
Oorspronkelijk bericht: 8 juli 2015 – herwerkt op 9 januari 2024
Heleen zegt
Klinkt eigenlijk supertof! en de schoenen zijn pareltjes!
Liese zegt
Amaai, het klinkt superlastig!
Heidi zegt
Valt wel mee hoor! Eens je de techniek beet hebt, gaat het eigenlijk vanzelf. En ideaal om wat gewicht te verliezen, naar het schijnt 🙂
Lobke zegt
Amai dat ziet er leuk uit!