Solo reizen, het lijkt nog steeds iets wat velen afschrikt. Of voor rare blikken zorgt als je op vraag “Met wie ga je?” antwoordt dat je alleen reist. Toch wint solo-reizen aan populariteit. Terecht, vind ik!
De eerste keer dat ik écht alleen op reis ging was meteen een verre reis: naar Cuba. Ik was ervoor wel al een paar keer alleen mee geweest met een georganiseerde groepsreis en business trips tel ik ook niet mee. Het was geen bewuste keuze om alleen op reis te gaan, die eerste keer. Het was een keuze om op reis te gaan. Er was niemand die mee wou of mee kon. En in thuisblijven had ik geen zin. Die eerste solo-reis is me zo goed bevallen dat er nog heel wat volgden.
Neen, alleen op reis gaan is niet zielig. Integendeel, thuisblijven zou dat zijn! Ik trok ondertussen al in mijn eentje naar Argentinië (het tweede deel van die trip, Antarctica, tel ik niet mee als solo-reis want ik zat daar op een expeditieschip met 50 anderen), naar Sri Lanka, Stockholm,.. Just to name a few. Naar New York, Bakoe en nog een paar andere citytrips nam ik mijn moeder mee, een aanrader! Andere citytrips vergezelden vrienden me en natuurlijk zijn er regelmatig duikreisjes en -weekendjes met de duikschool waar ik les geef. Is er dus iemand die mee wil gaan, fijn maar is dat niet zo, dan ga ik het zeker niet laten om toch te reizen.
Voordelen van alleen reizen
Alleen op reis gaan is voor mij tegenwoordig een bewuste keuze. Ik zie er vooral de voordelen van in: je kan doen en laten wat je wilt, je hoeft geen compromissen te sluiten en maakt er echt de vakantie van die jij wil, je ervaart de bestemming intenser,… En je leert jezelf ook beter kennen.
Ik herinner me nog het gevoel van die eerste solo-reis: ik was zo blij dat ik de stap gezet had! Het voelde heel bevrijdend. Solo reizen is trouwens niet exclusief voorbehouden aan singles!
- Je kiest zelf wanneer, naar waar en hoe. Natuurlijk moet je even verlof vragen aan je werkgever maar al de rest heb je zelf in de hand!
- Geen compromissen! Ken je het: je reisgenoot wil graag een bepaald museum bezoeken maar jij hebt er geen zin in? Om de vakantiesfeer niet te verpesten ga je mee en betaal je het dure entreekaartje. Of jij wil graag vroeg opstaan om een rondje te lopen en niks van de stad te missen terwijl het reisgezelschap liever pas tegen de middag uit bed rolt. Op zich geen probleem, een beetje water bij de wijn doen. Maar soms wil je gewoon voluit genieten en je eigen zin kunnen doen.
- Je legt sneller contacten als je alleen reist. Zo bracht ik in Sri Lanka een avond door met 3 Britse koppels. Hun hilarische verhalen (één ervan had legerdienst gedaan met Prins Andrew) vormen nog steeds één van de mooiste herinneringen van die reis. In Buenos Aires ontmoette ik een Zweedse journaliste die met me tips gaf over waar ik het beste tangoschoenen kon kopen.
- Je leert jezelf kennen. Je brengt heel wat tijd met jezelf door. Er is heel wat tijd om na te denken. Wat te herbronnen en weer dichter bij jezelf te komen. Zo even uit je comfortzone stappen kan een boost voor je zelfvertrouwen betekenen.
Nadelen van solo reizen
- De singles-toeslag! Helaas zijn er slechts weinig aanbieders die rekening houden met de solo-reizigers. De rekening voor een solo-reiziger, is zeker wat overnachtingen betreft, een stuk duurder. Ik hoor het kennissen nog zeggen… “voor ons kost die reis dubbel zo veel” omdat zij met twee reizen. Euh ja, maar ze zijn dan ook met twee om te sparen en kunnen ook heel wat dagdagelijkse kosten door twee delen. Of hoe sommigen toch echt wel een eigen wereldbeeld hebben. ^-^
- Zeker als alleenreizende vrouw neem ik geen onnodige risico’s. Maar eigenlijk voel ik me in Brussel vaak minder veilig dan op reis.
- Je kan je belevenissen niet delen. Tja, je hebt sociale media maar da’s niet hetzelfde. Via deze website kan ik de thuisblijvers toch een beetje meenemen op mijn reizen.
- Alleen op restaurant. De eerste keren is het echt wennen. Uitgebreid gaan eten ga ik dus niet snel doen als ik alleen op reis ben. Gelukkig zijn er vaak heel wat toffe kleinere eethuisjes of casual restaurants waar je je als solo-reiziger meteen op je gemak voelt. En ik bestel soms ook al eens room service of ga voor afhaalpizza, een slaatje uit de supermarkt of, in Zweden, een burger van Max. If you know, you know!
Tip: toch uitgebreid gaan eten? Reserveer vroeger op de avond of later op de avond. En neem een boekje of een schriftje mee voor onwennige momenten. On the bright side: het went, dat alleen op restaurant gaan en kan zelfs erg plezant zijn! Trek je trouwens niet aan wat anderen denken. 9 op de 10 hebben ze zelfs niet opgemerkt dat je alleen aan je tafeltje zit! Let jij op andere tafeltjes als je in gezelschap bent? Nope, tenzij je gezelschap niet bevalt. En in dat geval zit je toch beter alleen aan tafel, niet? - Bepaalde reizen ga je niet zo snel ondernemen. Allé, je kan het in principe wel maar ik zie het mezelf nog niet meteen doen. Een kanovakantie in Zweden staat al jaren hoog op mijn wishlist maar hoewel ik al alleen ging wildkamperen in de vrije natuur is kano net een stapje te gedurfd voor mij.
Kandidaten om mee te gaan mogen zich dus altijd melden!
Tips voor solo-reizigers
- Begin misschien eenvoudig. Kies een stedentrip binnen Europa uit voor je eerste solo-trip. Stockholm kan ik alleen maar aanraden! De Scandinavische landen staan sowieso aangeschreven als ‘veiliger’. Ook Lissabon zou een aanrader zijn voor solo-reizigers. Kies een plek waar je de taal spreekt of een plek waar je eerder al was.
- Beperk je bagage. Je moet er namelijk in je eentje voor zorgen. In de luchthaven betekent dit bijvoorbeeld dat je je valies mee in het toilet neemt, in een taxi kan er niet iemand blijven zitten tot de koffers er allemaal uit zijn om te vermijden dat de chauffeur er met je bagage vandoor gaat,… Alleen reizen is daarom niet gevaarlijker maar je moet gewoon een beetje extra opletten.
- Zelf heb ik hier geen last van, ik kan goed alleen zijn, maar ik kan me inbeelden dat alleen reizen voor sommigen wel eenzaam kan voelen. Wil je graag contacten leggen op vakantie, kies dan voor een hostel. Of kies eethuisjes waar je gezellig samen aan een tafel kan zitten, volg een workshop of probeer via Tinder (zelfs zonder andere bedoelingen!) contact te leggen met locals!
- Zorg dat het thuisfront (of desnoods de receptionist van je logies) weet waar je naartoe gaat, wat je plannen zijn, hoe laat je verwacht terug te zijn etc. Mijn eerste reis naar Cuba gaf ik het thuisfront meteen een cold shower door heel de week niets van me te laten horen. Ik wou hen niet gewoon maken aan een ‘ik ben veilig geland-telefoontje’ want als ze dat dan verwachten en er is geen ontvangst ofzo… Enfin, ik maak er nog steeds geen gewoonte van meteen bij het landen iets te laten weten maar geef via Facebook of WhatsApp wel af en toe een update.
- Neem een digitale back up van belangrijke documenten: paspoort, vliegtickets,… Zorg dat ze hier thuis ook aan kunnen. En verder gelden alle veiligheidsmaatregelen die je als je niet alleen reist neemt, natuurlijk ook als solo-reiziger.
Wat vind jij van solo reizen? Ben je al eens alleen op reis geweest? Wat is je het best meegevallen? Wat viel echt tegen? Waarom zou je het wel/niet doen? Waarom ga jij wel/niet alleen op reis? Ik ben benieuwd naar jullie antwoorden!
Veerle zegt
Net zoals ik vaak (en soms ook liefst) alleen naar festivals ga, ga ik ook al wel eens alleen op reis. Mijn man staat in het onderwijs en doet niet altijd graag hetzelfde , dus soms ben ik op andere momenten weg. Da’s best wel fijn. Maar nog nooit ver, dat wel. Ik kan me helemaal vinden in je voordelen 🙂 Gewoon je zin doen terwijl je alleen bent met je gedachten: zalig! Allen ’s avonds vind ik dat niet altijd even fijn, maar AirBnB is daar een goede oplossing voor 🙂
Greet zegt
Mijn eerste reis alleen was naar Schotland. Ik wou perse naar Schotland en vond niet direct iemand die meekon en -wou en liever dan dan maar iets anders zoeken (of erger nog: thuisblijven) ben ik toen voor 3 weken alleen vertrokken. Ik vond het geweldig en reisde ook nadien nog een paar keer alleen. Ik koos er in Europa altijd voor in hostels te logeren en buiten Europa koos ik voor pensions die populair zijn bij backpackers, kwestie van toch wat mensen te ontmoeten onderweg. Ik vond het bijna altijd een leuke ervaring, alleen in Indië heb ik het wel wat lastig gehad (ik reisde eerst 2 weken alleen en dan 2 weken met een vriendin en dat tweede was daar toch een pak aangenamer). Sinds ik mijn man leerde kennen reis ik niet meer alleen, we hebben dezelfde reisstijl en in ons geval is samen reizen ook gewoon quality time samen. Lange natuurwandelingen vind ik in mijn eentje niet zo leuk, en soms alleen eten (al vind ik dat op andere momenten eigenlijk wel ok).
nobutterfly zegt
Hihi, ik heb voor later deze week een heel gelijkaardig postje gepland, maar jouw tips zijn wel een stuk beter uitgewerkt, terwijl ik meer vanuit persoonlijke ervaring verteld. Ik vind inderdaad dat thuisblijven erger is dan alleen op reis gaan. Ik ben op zich niet zo sociaal maar ik voel me soms wel eenzaam. Het moeilijkste vind ik de avonden, maar ik hoorde eerder deze week dat koppels ook het nachtleven op reis niet verkennen, ook al zijn ze met twee.
Tiny zegt
Ik heb al superveel solo gereisd. Vanaf 2006 deed ik dat altijd met Couchsurfing, ideaal als je alleen bent. Omdat de site werkt met referenties van andere mensen, kom je eigenlijk nooit bedrogen uit. Ik leerde zo de steden op een andere manier kennen, via een local dus, en heb er enorm veel buitenlandse vrienden door leren kennen.
oon zegt
Interessant. Ik heb mijn eerste solo reis op de planning staan.
jessie zegt
Ik ging ooit drie maand alleen op reis naar Australie (wist op voorhand niet voor hoe lang precies, maar mijn geld was op na 3 maand) en dat viel zooo hard mee. De enige keer dat ik mij zelf héél zielig vond was toen ik heel ziek was en er dus niemand was om voor mij te zorgen of mij te helpen. Verder: dikke aanrader vind ik!
Odin zegt
Ik ben vorig jaar voor het eerst alleen op reis geweest, en ineens een cruise. Ik was alleen, maar dan wel in een drijvende stad van 5000 mensen. Wat echt leuk was 😉