Stevige wind kon ons niet deren voor de Grote Schelpenteldag. Goed ingeduffeld trokken we naar Oosteroever om mee te helpen schelpen te tellen. Samen met tientallen andere wetenschappers-voor-een-dag zouden we schelpen rapen, determineren en tellen. Je kon in zowat elke badplaats schelpen tellen. Wij bleven in Oostende. Hieronder ons verslag van de tweede schelpenteldag in 2019.
Aan de vloedlijn
Aan het infopunt kregen we uitleg over wat precies van ons verwacht werd. Ze gaven ons een draagtas mee en stuurden ons naar de vloedlijn. Hier verzamelden we volgens een bepaalde methodologie 100 schelpen. Laat je niet afschrikken door het woord methodologie. Je markeert een middelpunt en gaat dan spiraalgewijs alle schelpen die je er rond vindt verzamelen in je tasje (of emmertje als je zo voorzienig was om dit mee te brengen).
De wind speelde ons een beetje parten en het was af en toe omdraaien om geen zand in je gezicht te krijgen. Toch bleven jong & oud dapper verder rapen en tellen tot ze 100 schelpen verzameld hadden.
Schelpenzoekkaart
Met 100 schelpen in onze draagtas, keerden we terug naar het infopunt. Hier sorteerden we de buit soort per soort. De mosselschelpen en de kokkels waren het makkelijkste. Ook de zaagjes en de nonnetjes haalde ik er vlot uit. We vonden ook een paar specialere zoals de Amerikaanse boormossel. Hier vind je enkele van de meest voorkomende schelpensoorten van de Belgische kust.
Mijn schoonbroer had zelfs een schelp gevonden die niet op de schelpenzoekkaart stond! Ik had zelf nooit eerder zo’n schelp gezien. Het leek wel een kruising tussen een kokkel en een halfgeknotte strandschelp. De aanwezige mariene bioloog wist ons te vertellen dat het om een Japanse tapijtschelp ging. Deze schelp duikt pas de jongste jaren bij ons aan de kust op. Aan het Klein Strand zou een kolonie te vinden zijn maar dit was de eerste melding op Oosteroever!
Het was een plezante middag. In totaal hielpen zo’n 800 mensen 50.000 schelpen determineren en tellen. Voor de wetenschappers is de schelpenteldag van groot belang om meer te weten te komen over klimaatverandering, milieuvervuiling en biodiversiteit. De wetenschappers verwerken alle gegevens nu en geven daarna de resultaten. Ik ben benieuwd. Volgend jaar zijn we er alvast weer bij!
Ook meetellen?
De volgende Grote Schelpenteldag gaat door op zaterdag 23 maart 2024. Meer info op de website.
moois van mie zegt
Oh! Tof! Misschien doe ik ook ooit eens een keertje mee, lijkt me plezant!