Al meteen bij het binnenrijden van Rotterdam valt de skyline je op. Rotterdam wordt niet voor niets het Manhattan aan de Maas genoemd. De stad telt heel wat architecturale pareltjes: gebouwen met namen als de wasmachine en de fluitketel doen tot de verbeelding spreken. En wonen er echt mensen in die kubuswoningen? Daar wou ik het fijne van weten!
Rotterdam is een stad in transformatie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de stad grotendeels vernield. Dit dieptepunt in de geschiedenis van Rotterdam leidde tot een stad die voortdurend in verandering is. Een perfecte voedingsbodem voor creativiteit en design en daar zijn de vele architectenbureaus een teken van.
Een stadswandeling door Rotterdam
We beginnen onze stadswandeling aan de Markthal. Deze indrukwekkende hal herbergt tientallen eetkraampjes. Mijn blik gaat meteen naar boven. Er is een indrukwekkend kunstwerk aangebracht op de muren en het plafond. ‘s Avonds is hier ook een lichtshow te zien. Als je op het plein voor de Markthal staat, spot je gebouwen met logische namen als het potlood, de fluitketel en de wasmachine.
Kubuswoningen
Vlakbij de Markthal vind je de kubuswoningen. De befaamde architect Piet Blom ontwierp deze unieke woningen in de jaren ‘70. Wie benieuwd is hoe het is om in de gele kubuswoningen te wonen, kan terecht in één van de huisjes die tot museum omgebouwd is. De vorige keer dat ik in Rotterdam was, had ik helaas de tijd niet gehad om de kubuswoningen te bezoeken. Ik vroeg me dan ook af hoe het er binnenin zou zijn. Er zit ook een hostel voor wie voor de volledige ervaring wil gaan. Het is echt uniek om de kubuswoningen te bezoeken maar eerlijk? Ik had het misschien liever aan mijn fantasie overgelaten.
Architectuur
Architectuurliefhebbers zetten ook het Huis Sonneveld, de Van Nellefabriek en De Rotterdam op hun te-bezoeken-lijstje. Het Huis Sonneveld dateert van de jaren ‘30 en is een schoolvoorbeeld van de functionalistische stijl. De Van Nellefabriek staat sinds kort op de lijst van UNESCO werelderfgoed en De Rotterdam is qua volume het grootste gebouw van Europa en herbergt naast appartementen en stadsdiensten ook een hotel. Mis zeker ook de oude haven niet waar je de Westermeijer, de eerste wolkenkrabber van Europa, vindt.
Kom van dat dak af!
In een dichtbebouwde stad als Rotterdam wordt alle benutbare ruimte optimaal benut. Er duiken steeds meer rooftop bars en daktuintjes op in de stad. De stad heeft er zelfs een heus evenement rond gecreëerd! Het eerste weekend van juni kan je tijdens de Rotterdamse Dakendagen weer het dak op. Meer dan 40 daken (waarvan de meeste anders niet toegankelijk zijn) kunnen dan bezocht worden. Een aantal ervan zijn het hele jaar door toegankelijk. Rotterdam had met Op het Dak de eerste rooftop farm (letterlijk een boerderij op het dak) van Europa. Het hele jaar door kan je bij Op het Dak terecht voor ontbijt, lunch of diner. Bij mooi weer staan de tafeltjes in de moestuin opgesteld. Wij hadden er op een mooie zomeravond een diner. Wat een heerlijke setting!
Het Collectiegebouw, het nieuwe icoon van Rotterdam (vanaf 2018)
MVDR, het toonaangevende Rotterdamse architectenbureau dat o.a. verantwoordelijk was voor het ontwerp van de Markthal is momenteel bezig met de ontwikkeling van het Collectiegebouw. Dit depot zal toegankelijk zijn voor het publiek en een deel van de kunstcollectie van Museum Boijmans Van Beuningen herbergen. Het Museum Boijmans Van Beuningen is een van de oudste musea van Nederland. De collectie van het museum omvat werken van o.a. Van Bosch, Rembrandt, Van Gogh en Dalí. Het ambitieuze project komt op het Museumpark en zal zo gebouwd worden dat het de stad zal weerspiegelen. Op het dak komt een stadspark met Grand Café. In mei staat er enkele dagen Rotterdam op het programma als ik . Ik hoop dat ik het Collectiegebouw kan bezoeken als ik in 2018 enkele dagen in Rotterdam ben om Traverse, een internationale travelbloggerconferentie bij te wonen.
Deze keer mocht ik overnachten in Nhow, een hotel dat gelegen is in het grootste gebouw van Europa, qua volume. Vanuit de kamer had ik zijdelings een prachtig zicht over de stad en het water! Tip: als het weer het toelaat kan je ook op het terras ontbijten. Zeker een aanrader!
Plan hier je trip naar Rotterdam
Booking.comDe originele versie van dit artikel verscheen eerder in KW magazine.
ElsS zegt
huis Sonneveld vonden wij ook top en bij kubuswoningen ook beetje teleurgesteld over het interieur maar toch blij dt we het gezien hadden. Wil zeker nog eens terug naar Rotterdam, misschien is volgend jaar wel een goed moment 😉
mie zegt
Ik vond die markthal zo plomp en niet echt gezellig eerlijk gezegd. Maar de kubuswoningen zijn prachtig!