Malta kende ik vooral van het Eurovisiesongfestival. Ze hebben nog nooit gewonnen maar 7th Wonder van Ira Losco enkele jaren geleden bleef me bij. Ook dit jaar deed deze Maltese zangeres weer mee. Op een of andere manier scoren zowel Malta als Zweden steeds hoog in mijn persoonlijke top-3. Hoe gek is het dan ook dat ik beide landen in dezelfde week mocht bezoeken? Zweden voor de zoveelste keer, dat weten jullie. Malta voor de eerste keer.
De perstrip was een combinatie van Malta en Gozo ontdekken boven & onder water. Gozo en het duiken komt in een volgend artikel nog aan bod. Vandaag wil ik jullie vooral meenemen naar Malta.
De rijke geschiedenis van Malta
Malta heeft een rijke en lange geschiedenis. Het begint met de Feniciërs en de Romeinen. Apostel Paulus zou op het eiland schipbreuk geleden hebben. Dit stukje evangelie is nog steeds erg duidelijk op het eiland. Niet alleen is St. Paul de beschermheilige van het eiland en werd de baai waar hij in 60 na Christus strandde naar hem genoemd, St. Paul is levendig aanwezig in de Maltese straten.
Later regeerden de Kruisridders over Malta. Ook dit zie je nog in het straatbeeld van Malta. De vele ‘auberges’ van de verschillende Ordes kregen een nieuwe bestemming als ministerie, museum,… Ook Napoleon passeerde op Malta. Hij was het die een einde maakte aan de macht van de Kruisridders. In plaats van enkel zijn schepen te bevoorraden (hij was op weg naar Egypte) in Grand Harbour, losten ze enkele kanonschoten op Valletta. Napoleon bleef amper 6 dagen maar wist het land helemaal te veranderen. Uiteindelijk slaagden de Maltezers er met hulp van de Britten in om het onpopulaire Franse regime te verdrijven. Malta werd zo een Britse kolonie tot aan haar onafhankelijkheid in 1964. Dat verklaart waarom er ook nu nog zo vaak Engels gesproken wordt.
Typisch Maltees
Een derde van de economie van Malta draait op toerisme. Er wonen amper 400.000 mensen op Malta en daar komt elk jaar nog eens ruim het dubbele bij aan toeristen. Kies je voor één van de populaire all-in hotels dan loont het zeker de moeite om er ook op uit te trekken. Malta heeft enkele leuke stadjes om te bezoeken, heel wat Unesco-erfgoed en er valt ook heel wat sportiefs en avontuurlijks te beleven.
Maltese soft stone
Wat me vooral zal bijblijven van Malta is de kleur. De foto’s tonen het je. Heel typisch voor Malta. Ook het taaltje is fascinerend. Het Maltees is de nationale taal, het Engels is een officiële taal. Zowat alle Maltezers spreken dus Engels maar onderling wint het Maltese dialect het meestal. Het Maltees is eigenlijk een Arabisch dialect met invloeden van het Italiaans en het Engels maar eerlijk, ik begreep er niets van en kon eigenlijk ook geen woorden afleiden.
Galleria’s
Het leuke aan reizen is dat je overal inspiratie vind en je deze inspiratie ook kan meenemen naar huis. De typische ‘galleria’ van de Maltese huisjes is zoiets. Omwille van het klimaat hebben ze overdekte houten balkonnen die ze kunnen afsluiten. In de winter hebben ze zo een extra stukje woonruimte en in de zomer houden ze de warmte buiten. De galleria zijn vaak fel gekleurd geschilderd en gezellig ingericht. Lijkt me een heerlijke plek om ontspannen een boek te lezen!
Naast de galleria zijn de voordeuren ook vrij typisch. Ze hebben namelijk een houten en een glazen voordeur! Vaak zit hier nog een hekje voor. Vroeger gebeurde de melklevering letterlijk met de geiten tot aan de deur. Verser kan niet! Maar omdat de Maltezer hun deuren vaak hadden openstaan, moest het extra hekje vermijden dat de geiten zouden binnenlopen.
Ook in Gozo leerde ik nog een uniek verhaal over de deuren. Maar dat hou ik voor de volgende post 😉
Katholiek
Ook vrij Maltees: het is nog steeds een erg katholiek land. Ze dwepen met de recente pausbezoeken en houden er vrij traditionele denkwijzen op na. Dat mijn gids vertelde dat haar toen 18-jarige zoon 4 jaar geleden bij een referendum over scheiden, vond dat gescheiden mensen niet mochten hertrouwen, vond ik vrij frappant. Ze hebben dan weer wel een vrouwelijke presidente!
Valletta
Valletta is een bruisende hoofdstad met als eyecatcher de Grand Harbour. Ik maakte een boottochtje van Vittoriosa naar Valletta aan de overkant van de haven en vond dit vrij imposant en authentieker dan een tochtje met een gondel in Venetië.
Vanuit de Upper Barrakka Gardens heb je een prachtig uitzicht over The Three Cities. Deze tuinen dateren van 1661 en zijn sinds 1824 ook publiekelijk toegankelijk. Het is een minder toeristische plek omdat de grote touringbussen niet tot in de smalle straatjes er rond kunnen rijden. Des te meer een must visit dus!
De St. Johns Co-kathedraal herbergt heel wat unieke schilderijen. Elk portaal behoort toe aan één van de vroegere ridderordes. Hoe eenvoudig de buitenkant er ook uitziet, des te pompeuzer is de binnenkant met kleurrijke marmer en heel veel bladgoud!
Niet te zien op de foto wegens in renovatie maar op vele Maltese kerken is een echte klok te zien aan de rechterkant, terwijl er links een getekende klok is. Dit is niet alleen voor de symmetrie maar zou ook een afleidingsmanoeuvre zijn voor de duivel zodat hij het exacte uur niet zou weten.
Wie iets voor 12u bij de Saluting Battery is, blijft best even staan. Na een uitleg over de ceremonie wordt hier dagelijks een kanonschot gelost. Het uitzicht over Grand Harbour is ook al mooi meegenomen 🙂
Mdina
Mdina was vroeger de hoofdstad van Malta. De stad is midden op het eiland gebouwd. Steden aan het water waren vaak ‘piratensteden’. Er wonen amper 400 mensen in dit unieke stadje waaronder enkele kloosterlingen en enkele families die al eeuwenlang in dezelfde residenties wonen. Wie wil shoppen zal het in Mdina moeten stellen met enkele souvenirshops van de musea. Zelfs brood en melk zijn niet te vinden in Mdina. Daarvoor moeten de inwoners naar het ernaast gelegen Rabat.
Enkele van de bezienswaardigheden van Mdina zijn de St. Pauls kathedraal en de stadspoorten. Fans van Games of the Thrones zullen trouwens stukjes van de stad herkennen. Neem zeker even de tijd om door de stad te verdwalen en vergeet hierbij het oudere (minder toeristische) deel niet! Je waant je echt in een andere tijd!
Praktisch
Air Malta vliegt dagelijks tussen Brussel en Malta. De vlucht duurt ongeveer 3,5 uur en hier vind je de beste prijs voor je vlucht. Wist je trouwens dat Malta één van de weinige landen zonder spoorwegen is? Tussen Malta en Gozo varen wel ferry’s.
Van de Britten erfden de Maltezers het links rijden. Opletten bij het oversteken dus! Het verkeer in Malta is ‘zot’ te noemen: als ze door kunnen rijden, rijden ze naar mijn mening vrij roekeloos. Maar even vaak gaat het verkeer stapvoets voort. Er zijn vrij veel files op het eiland. Iets om rekening mee te houden als je je vlucht moet halen!
De republiek is sinds 2004 deel van de Europese Unie. Vier jaar later voerden ze ook de euro in. De zomer duurt er van april tot oktober. De hoogzomermaanden juli en augustus kunnen echt wel te warm worden. Het najaar is dan ook de perfecte periode voor een reisje naar Malta.
Plan hier je trip naar Malta
Booking.comTours & activiteiten
Gegarandeerd de beste prijs en je vermijdt de wachtrijen.
Duiken in Malta
Met dank aan Visit Malta.
Ivan Verkempinck zegt
Over het Maltees: https://www.youtube.com/watch?v=C7VdeHdBn-g