London, baby! Herinner je je nog die kettingmails waarin je vragen over jezelf moest beantwoorden en daarna doorsturen naar X-aantal personen om ook van hen de antwoorden te krijgen? We spreken eind jaren ’90. Eén van die vragen was: welke historische figuur had je graag ontmoet? Wat was jouw antwoord? Het mijne was Shakespeare.
Naar aanleiding van de 400ste verjaardag van de sterfdatum van Shakespeare op 22 april mocht ik enkele dagen naar Londen, op uitnodiging van Visit Britain. Ik kende Londen al redelijk goed maar The Globe had ik nog niet bezocht. De perstrip bracht ons ook naar Stratford-Upon-Avon.
Shakespeare in Londen
Bankside
Shakespeare bracht grote stukken van zijn leven in Londen door. Dit leven speelde zich grotendeels op Bankside af. Op Bankside was destijds al heel wat entertainment te vinden. Gaande van gevechten met beren tot prostitutie. Ook de theaters zoals The Rose en The Globe doken in de zestiende eeuw stilaan op in deze wijk.
Vandaag leeft Bankside duidelijk nog steeds. Er is natuurlijk de Milleniumbrug, The Globe en Tate Modern. Maar ook foodies moeten nooit lang zoeken naar een adresje dat hun hart kan bekoren. Als je langs de Thames wandelt, let dan ook even op Cardinal Cap Alley. Dit smalle straatje is net zo breed als de hoeden uit die tijd. Kwestie van te kunnen passeren. Ik vermoed dat dit het smalste straatje van Londen is.
The Rose Playhouse
The Rose was het eerste Elisabethiaanse theater op Bankside. Wie op zoek is naar The Rose zal goed moeten zoeken. The Rose Playhouse ligt nu namelijk onder een kantoorgebouw! Gelukkig hebben ze voor het bouwen van het gebouw de archeologische meerwaarde weten in te schatten. De kantoren zijn dus over de fundamenten van de vroegere The Rose gebouwd.
De opgravingen gaan nog steeds verder en worden met de grootste zorg gedaan zodat de conservering gegarandeerd kan worden. Hiervoor gebruiken ze speciale technieken. Zo bewaren ze de fundamenten onder water zodat ze niet te snel kunnen uitdrogen. Twee derde is momenteel al uitgegraven. Het is de bedoeling de fundamenten volledig bloot te leggen, hier een glazen vloer over te plaatsen en dan overdag de ruimte als tentoonstellingsruimte te gebruiken en ’s avonds voorstellingen te geven.
De archeologische site gaf heel wat info. Niet alleen over theater maar ook over de voeding uit de tijd van Shakespeare. Zo vonden ze in de gentlemen boxes beentjes van kippen terug. In die tijd was kip erg duur en voorbehouden voor de betere klasses. Op de goedkopere plekken vonden ze oesterschelpen (in die tijd erg goedkoop want massaal te vinden langs de oevers van de Thames).
In The Rose Theatre speelden ze vroeger elke avond een ander stuk. De acteurs kenden de tekst niet vanbuiten maar lazen deze af. Ze speelden hier niet alleen stukken van Shakespeare. Omdat kopies/prints in die tijd erg kostbaar waren, werden maar een beperkt aantal gemaakt. Hierdoor zijn helaas maar weinig stukken bewaard gebleven. Bovendien was papier erg duur en hergebruikten ze het oude papier zoveel mogelijk.
Onlangs vonden ze in Schotland nog een script voor een theaterstuk van Shakespeare terug. Een oudere dame had de papieren gebruikt om haar oud porselein in te bewaren. Eén van de verhuizers herkende een titel van één van de werken van Shakespeare en vond het mooi papier, daarom vroeg hij of hij de papieren mocht hebben. Zelfs beschadigd blijkt het script nog enkele miljoenen euro waard!
Leuk weetje: een toneelstuk uit die tijd had 3 acts. Dit was puur om logistieke redenen. Zo hadden ze tijd om de kaarsen aan te steken.
The Globe
The Globe Theatre zoals het er vandaag staat is gebouwd in de jaren ’90. Ze baseerden zich hiervoor op enkele afbeeldingen en de archeologische vondsten van de originele Globe. Eigenlijk is The Globe 3 die nu te bezoeken is, een zo goed mogelijke mengeling van The Globe 1 en 2. In het nieuwe gebouw voorzagen ze ook elektriciteit en ze moesten meer uitgangen voorzien omwille van de brandveiligheid. Het is traditioneel gebouwd, grotendeels uit gerecycleerde materialen, net zoals ze ook vroeger materiaal van het oude theater gebruikten om het nieuwe te bouwen. The Globe is een houtskeletbouw met ertussen Duitse kalk, geitenhaar en zand. Deze mengeling zorgt ervoor dat de muren mee kunnen bewegen als het hout uitzet of krimpt.
In Londen was en is een rieten dak verboden. Toch ligt op The Globe een rieten dak. Het antwoord is simpel: Bankside (vroeger Southwark) ligt buiten Londen! Wat betekent dat ‘alles’ hier mag. 400 jaar geleden was dit vrij letterlijk te nemen. Denk maar aan het Red Light District 😉 Theater was tussen 1642 en 1660 trouwens illegaal. Vermoedelijk werd er clandestien gespeeld, ondanks de grote boetes die opgelegd werden. Dit toont aan hoe belangrijk theater in die tijd was.
De vraag die in The Globe het meest gesteld wordt is of Shakespeare in Love hier opgenomen werd. De film speelt zich inderdaad deels in The Globe af maar er werd een replica van The Globe gemaakt zodat de opnames in de studio opgenomen konden worden. Omdat ze wekenlang opnames hadden, was dit praktischer. Eén episode van Dr. Who was wel in The Globe opgenomen. De acteurs en figuranten gingen voor dag en dauw naar de make-up. Daarna liepen ze geschminkt door Londen naar The Globe, deden de opnames en voor 9u ’s morgens was iedereen alweer weg.
Een theaterstuk in The Globe bijwonen kan al vanaf 5 pond, als je tenminste enkele uren wil rechtstaan. Zitplaatsen kosten tussen de 15 en de 45 pond. Tip: breng een kussentje mee of huur eentje aan de ingang! Ook regenkledij (geen paraplu’s toegelaten) of zonnebescherming kan handig zijn. The Globe is net als alle theaters uit de tijd van Shakespeare niet overdekt. Ze hadden namelijk het daglicht nodig. Dat is ook waarom bij het begin van elke scène de acteur altijd zal zeggen hoe laat het is, waar ze zijn en welk weer het is. Het publiek had dus wat inlevingsvermogen nodig 😉
Een rondleiding in zowel The Rose als The Globe is een echte aanrader. Wij hadden telkens zeer gepassioneerde gidsen die op een gedreven manier over theater in de tijd van Shakespeare vertelden. We hingen echt aan hun lippen en ze vertelden ons heel wat leuke anekdotes. Zo leerden we bijvoorbeeld dat Shakespeare niet rijk geworden is door theaterstukken te schrijven. Hij bouwde zijn vermogen grotendeels uit als één van de aandeelhouders van The Globe waardoor hij zijn deel van het ‘stoelgeld’ opstreek. Het geld van de sectie waar de toeschouwers moesten rechtstaan was voor de acteurs.
En wist je trouwens dat Shakespeare alle rollen voor mannen schreef? Romeo & Julia werd oorspronkelijk dus door 2 mannen gespeeld. Soms verwerkte Shakespeare een rol voor een vrouw die zich zogezegd als man verkleedt. Je had toen dus een man die zich als vrouw verkleedt die zich als man verkleedt. Ben je nog mee? In hedendaagse opvoeringen spelen uiteraard ook vrouwen mee. Soms spelen zij voor de verandering ook een mannenrol.
Nog een anekdote uit één van de opvoeringen uit Romeo & Julia. Tijdens één van de voorstellingen riep iemand uit het publiek dat Julia niet dood was. De acteur die Romeo speelde, speelde hierop in door haar pols te checken. Dit andere einde zorgde ervoor dat menige toeschouwer een traantje moest wegpinken!
Je kan ook lekker lunchen in de onmiddellijke omgeving van The Globe. Restaurant The Swan heeft een gezellig interieur en serveert een uitgebreid menu met keuze uit vlees-, vis- en vegetarische gerechten. Het uitzicht over de Thames is magnifiek. Iets om op te letten als je je plaats aan tafel uitkiest.
Nog meer Shakespeare in Londen
Visit Bankside bracht een handige kaart uit van de wijk met alle Shakespeare hotspots op. Naast The Rose en The Globe vind je er onder andere ook meer info op over deze bezienswaardigheden:
Southwark Cathedral
De oudste kathedraal van de Britse hoofdstad, Southwark Cathedral is ook een bezoekje waard. Het is deze kerk die Shakespeare bezocht als hij in Londen was. Er is een Shakespeare-monument en een glasraam met personages uit de toneelstukken van Shakespeare. Bovendien vind je in deze kathedraal ook de graftombe van Edmund Shakespeare, broer van en acteur. Vermoedelijk woonde Shakespeare de begrafenis van zijn broer hier ook bij.
The George Inn
Aangezien The George Inn een populaire plek was voor de acteurs is het erg waarschijnlijk dat Shakespeare hier ook af en toe kwam. Vooraleer de theaters gebouwd werden, werden de toneelstukken in dergelijke Inns opgevoerd. De oorspronkelijke Inn dateerde van 1542. De huidige Inn werd gebouwd in 1677, op dezelfde plaats.
Praktisch
Transport
Ik reisde naar Londen met de Eurostar. Ik blijf me erover verbazen hoe snel je eigenlijk aan de andere kant van het Kanaal staat! Vertrek wel tijdig naar de Eurostar-terminal want er zijn extra veiligheidscontroles in Brussel-Zuid. In Londen maakte ik gebruik van de black cab. Reizen in stijl, noemen ze dat 🙂 Wel even checken dat de taxi die jij wil nemen ook betaalkaarten aanvaardt als je geen ponden op zak hebt.
Overnachten
In Londen overnachtten we in Hilton Bankside. Dit moderne hotel biedt alles wat je nodig hebt. Nette en ruime kamers, zalige bedden en een heerlijke regendouche. Ik heb altijd mijn eigen shampoo en conditioner mee maar de producten die ze in Hilton Bankside in de badkamer klaarzetten waar echte topproducten! Mijn haar glansde echt, zelfs zonder steampod!
’s Avonds rond 19u is er ook een speciale service: het hotelpersoneel komt dan, als je wenst, je gordijnen sluiten en de sierkussentjes opbergen zodat je meteen je bed in kan. Wat een luxe!
Het ontbijt is voor mij zowat het hoogtepunt van ‘op hotel overnachten’ en dat hebben ze bij Hilton Bankside goed begrepen. Zin in een typisch English Breakfast? Geen probleem! Liever een continentaal ontbijt? Dat kan ook! Om nog te zwijgen van de uitgebreide keuze aan de hippe, gezondere ontbijtjes! Als je in Hilton Bankside overnacht moet je echt hun granola proeven. Hemels!
Booking.comShakespeare cocktails!
De eerste avond hadden we een mini-cocktail party. Ter gelegenheid van het jaar van Shakespeare serveert Hilton Bankside in hun The Distillery bar 4 cocktails op een mini-podium. De cocktails zijn speciaal gecreëerd voor deze herdenking van Shakespeare en de namen van de cocktails zijn dan ook gerelateerd aan de theaterstukken van Shakespeare. Zo heet één van de cocktails Romeo. Als eerbetoon aan Shakespeare zit in één van de cocktails witte sherry. Dit zou één van Shakespeare’s favoriete drankjes geweest zijn. De eerste cocktail die ik proefde vond ik nogal straf. Op één of andere manier viel dat bij elke slok beter mee. Geen probleem als je wat boven je theewater bent, je hotelkamer is niet ver weg 😉
Woonde jij al een voorstelling bij in The Globe? Of bezocht je andere Shakespeare hotspots in Londen? Laat het me zeker weten in de comments! De blogpost van het tweede deel (Stratford-Upon-Avon) lees je hier.
Tours & activiteiten
Gegarandeerd de beste prijs en je vermijdt de wachtrijen.
Met dank aan Visit Britain en hun lokale partners.
ElsS zegt
dat lijkt me echt een heerlijke trip, toch wel beetje jaloers 😉