Zijn jullie ook stilaan plannen voor de zomervakantie aan het maken? Ik droom al enkele jaren van een roadtrip en nu ik een paar maand geleden mijn 10 jaar oude wagentje voor een nieuwe inruilde, wil ik er graag echt werk van maken. Nu nog beslissen of het richting Spanje of richting Zweden zal gaan. Ik ben, naast het wegdromen, ook alvast wat research een lange autorit aan het doen. Onderstaande tips verzamelde ik alvast na enkele autovakanties jaren geleden. Omdat ik voor mijn werk ook regelmatig op verplaatsing moet en daar al eens een lange autorit tussenzit, zette ik er ook nog enkele tips voor korte lange autoritten tussen.
Voor de autovakantie
Laat je auto nakijken voor je vertrekt: olie verversen en/of bijvullen, sproeistof bijvullen, banden laten nakijken,… We hebben ooit op de terugweg autopech gehad. We waren bijna thuis maar op een zondag konden we geen garage vinden die ons aan de juiste wisselstukken kon helpen. Gelukkig kon iemand het probleem met wat creativiteit en na een paar uurtjes werk verhelpen.
Check het plaatselijk verkeersreglement. Zo moet je in Frankrijk een alcholtester in de auto hebben liggen. Ga je op wintersport? Zoek dan uit wat zijn de voorschriften in het land van bestemming en de landen waar je doorheen moet rijden zijn.
Stippel je reisroute op voorhand al eens uit op Google Maps en bekijk ook alternatieve routes. Volg je GPS niet blindelings. Afhankelijk van het tijdstip waarop je je lange autorit aanvangt en de wegen die je kiest kan je files proberen vermijden. Bekijk ook alle wegenwerken die je op je route kan tegenkomen.
Tolwegen onderweg? Zoek uit hoe je ter plekke kan betalen. Heb je een kredietkaart of voldoende cash op zak? Soms kan het lonen een abonnement te nemen. Naar Zweden kan je ook met de ferry. Het vraagt dus even opzoekingswerk om uit te zoeken wat de snelste en/of de goedkoopste optie is. Hoor zeker eens rond bij mensen die het traject al gedaan hebben.
Tip: lees dit artikel over een auto huren.
De auto inpakken is een kunst. Denk logisch na: eerst de grote dingen en dan de gaatjes opvullen met de kleinere tassen. Plan je een tussenstop onderweg? Blijf je ergens overnachten? Denk er dan aan een kleinere tas met je tandenborstel en een setje proper ondergoed in te pakken waar je vlot bij kan zodat je niet je hele koffer moet uithalen. Over het algemeen kan je alles ook vinden op de plaats van bestemming dus dingen meenemen ‘voor het geval dat’ is niet altijd nodig. Vergeet niet dat hoe meer je meeneemt, hoe meer de wagen ook zal verbruiken (idem trouwens voor de airco en met de ruiten open rijden!). Hier vind je tips om niet te veel in te pakken maar ook niets essentieels te vergeten. Hou drank en eten dichtbij. Denk eventueel aan een elektrische koelbox om alles fris te houden.
Tijdens de lange autorit
Ga de avond voor je lange autorit op tijd slapen zodat je goed uitgeslapen bent, neem een goed ontbijt en zet de verwarming in de auto niet te hoog. Rij je ’s nachts, wees dan extra waakzaam voor je alertheid.
Zorg voor een wakkere co-piloot. Zeker als er naar wegwijzers en afritten gezocht moet worden. Toen we enkele jaren geleden in Schotland gingen duiken, hadden we een slim systeem uitgewerkt: we reden met 4 in de camionette en terwijl het ene duo achteraan kon slapen, was het andere duo chauffeur en co-piloot. Zo kwamen we vrij uitgerust ter plekke aan.
Voorzie tijdens een lange autorit elke 2 uur een pauze. Ook al heb je het gevoel dat je nog niet moe bent, na 2 uur begint je aandacht te verslappen. Even de benen strekken zal ook door de passagiers geapprecieerd worden. Plan deze tussenstops, voor zover mogelijk, op voorhand in en reken de tijd ook mee in de tijd dat je onderweg denkt te zijn. Je kan de tussenstops ook bij bezienswaardigheden plannen zodat je al meteen een vakantiegevoel krijgt.
De chauffeur is de baas
Zorg voor toffe meezingmuziek! Leg op voorhand een leuke Spotify-lijst aan die je kan downloaden zodat je geen datakosten hebt. De plaatselijke radio kan ook zijn charmes hebben maar oh wee als de ontvangst niet super is, dan verkies ik toch mijn eigen afspeellijst.
De chauffeur is de baas over de muziek: over de muziekkeuze, over het volume,… De gouden regel die ten alle tijde telt: chauffeur is de baas. Zonder uitzondering. Ook al delen de passagiers de muziekkeuze niet, ze zouden alles in het werk moeten stellen om het de chauffeur zoveel mogelijk naar zijn/haar zin te maken.
Comfort in de auto
De chauffeur mag dan wel de baas zijn, de rest mag natuurlijk ook comfortabel reizen. Denk aan dekentjes, kussentjes,… Oordopjes en een oogmasker kunnen eventueel ook handig zijn. Qua kledij trek ik voor een lange autorit eigenlijk een vergelijkbare outfit aan als voor vliegreizen. Leg zoveel mogelijk spullen in de koffer zodat je voldoende plaats hebt op de achterbank.
Eten en drank voor de chauffeur en voor de passagiers zijn ook onmisbaar. Neem wat extra mee. Je weet nooit dat je onverwacht in een file terecht komt. Check op voorhand met de eigenaar van de wagen of je in de auto mag eten. In mijn oude Clio had ik daar de laatste jaren geen problemen mee maar in de nieuwe auto zou ik dat toch zo tof niet vinden als ze daar boterkoeken beginnen eten en overal kruimels achter laten of erger nog: chocomelk morsen. Water drinken mag uiteraard wel. Da’s het ding met een nieuwe auto hé… in het begin zorg je daar nog wat extra goed voor. Of vinden jullie dit overdreven? Anyway, zorg ook voor een vuilniszakje om alle afval te verzamelen.
Lees ook: Comfortabel op reis met de bus.
Kinderen en lange autoritten
Op een paar kortere lange autoritten met de metekindjes heb ik weinig ervaring met kinderen en lange autoritten. Bij de oudere metekindjes gaan dergelijke autoritten vooral gepaard met veel ‘zijn we er bijna’ tot ze hun gsm boven halen en je hen niet meer hoort. Bij het kleine petekindje is de buitenwereld voldoende entertainment: kijk, daar een kraan!
Wij speelden vroeger als kind allerlei spelletjes. Het populairste: ‘bluuvn liggertje‘ is 25 jaar later een absolute no go maar destijds was die autogordel nog een accessoire. Onbegrijpelijk nu maar goed, tijden veranderen. Gelukkig maar. Ons spel bestond er dus in dat we ons op de achterbank in bochten gewoon lieten meegaan met de auto en half op elkaar kwamen te liggen. Veel leute!
Spelletjes die nu wel kunnen (afhankelijk van de leeftijd): ik zie ik zie wat jij niet ziet, ik ga op reis en ik neem mee, nummerplaatspelletjes, autobingo (op voorhand even maken met voorwerpen die je denkt tegen te komen),…
TIP: combineer je je autovakantie met kamperen? Check dan dit lijstje met onmisbare kampeertips.
Kortere lange autoritten?
Vanaf 2 uur telt een autorit als lang. Mijn nieuwe wagen geeft trouwens rustpauzes aan. Na 2 uur maar ook vroeger. Hoe het precies werkt weet ik niet maar volgens de fabrikant zitten er sensoren in mijn auto die aanvoelen wanneer ik vermoeid raak en beter een pauze zou nemen. Dit systeem is niet feilloos. Ik ben al gestopt toen het systeem nog niets aangaf en ik me moe begon voelen. Omgekeerd ook, heb ik al gehad dat ik een rustwaarschuwing kreeg terwijl ik me totaal niet vermoeid voelde. Door de melding lette ik dan wel extra op mijn gemoedstoestand. Andere keren moest ik het systeem gelijk geven en hield ik een korte stop.
Als ik zelf voel dat mijn ogen vermoeid beginnen raken, rij ik er sowieso aan de volgende rustplaats af, ook al is dat op amper een kwartier van mijn huis. Even uit de auto, iets drinken of zelfs een paar minuutjes je ogen sluiten helpt. Het is niet omdat je bijna thuis bent dat de kans om in slaap te vallen achter het stuur minder wordt, integendeel! Ik zet soms ook mijn bril die het blauw licht filtert op. Dat lijkt zachter voor mijn ogen. Het helpt ook tegen het uitdrogen van mijn ogen als ik de blazers preventief wat harder zet.
Ik rij graag met de auto, zeker nu ik ook cruise control heb, handsfree kan bellen en Spotify moeiteloos met mijn autoradio kan verbinden. De auto is zowat de enige plek waar ik ongegeneerd en luid met de radio durf meezingen. Het is ook de plek waar ik vaak inspiratie vind en tijd heb om mijn gedachten te ordenen. Bovendien kan ik er zo van genoten om, als je ’s ochtends vroeg vertrekt, de zon te zien opkomen. Of ’s avonds weer terug richting kust te mogen rijden. Vroeger als kind sliep ik trouwens heerlijk in de auto. Sinds ik zelf mijn rijbewijs heb, rij ik over het algemeen liever zelf dan als passagier mee te rijden. Ik ben zo iemand die mee remt met de chauffeur. Herkenbaar voor velen, denk ik.
Zit jij soms voor langere tijd in de auto? Hoe pak jij dat aan? Welke tips kan je nog met ons delen?
tiny zegt
Niet vergeten dat je een speciaal vignet moet aanvragen als je in en rond bepaalde steden in Frankrijk moet rijden, meer info hier: https://onlinevignet.nl/product/vignet-frankrijk/
Met de kinderen in de auto spelen we veel ABC-spelletjes: om de beurt een dier/land/stad/persoon/voornaam/… bedenken met een a, b, c… Daar zijn we meestal wel een tijdje zoet mee.
Heidi zegt
Goeie tip van die vignetten! Duurt blijkbaar ook even voor je dat vignet ontvangt.
autovakantie zegt
Voldoende pauzes inlassen is de grootste tip. Zeker op voorhand eens kijken welke stops interessant zijn onderweg. Sommige snelwegparkings bieden meer dan de andere. Om de twee uur een stopje.