Dat Oostende vroeger Koningin der Badsteden werd genoemd, dat wist je wellicht al. Wist je ook dat je vandaag nog steeds heel wat koninklijke hotspots kan bezoeken in Oostende? Ik trok eropuit in eigen stad en zocht enkele koninklijke hotspots in Oostende voor je uit.
De veelbesproken Koning Leopold II wou Oostende graag uitbouwen tot seaside resort. Hij haalde zijn inspiratie hiervoor aan de Engelse zuidkust. Uit het hoofd kon ik de Koninklijke Villa, de Stallingen, de Gaanderijen en de Renbaan linken aan de koninklijke aanwezigheid. Door voor dit artikel wat meer te lezen over de koninklijke hotspots in Oostende, besefte ik plots dat ook heel wat andere gebouwen en realisaties zoals het Maria-Hendrikapark onder invloed van Leopold II vorm kregen.
De Koninklijke Villa
In 1874 bouwde men hier het Koninklijk Chalet. De Koninklijke Villa die je nu kan zien vanop de zeedijk van Oostende, is enkele jaren geleden grondig gerenoveerd. Nu is het een zorghotel waar mensen met kanker kunnen komen revalideren. Ook kankerpatiënten die er niet overnachten, kunnen er terecht voor allerlei activiteiten zoals yoga of bloemschikken.
Achter de Koninklijke Villa heb je het Koningspark met de Japanse Tuin. Het was me nog nooit opgevallen maar dit verborgen plekje in Oostende heeft een vijver in de vorm van een schildpad.
De Koninginnelaan
Deze statige laan tussen het strand en het Maria-Hendrikapark van Oostende herbergt verschillende koninklijke hotspots. Eerst passeren we de twee squares. Het Prinses Stéphanieplein en het Prinses Clementinaplein zijn genoemd naar de dochters van Leopold II. Je vindt hier trouwens ook heel wat opmerkelijke gevels van oude herenhuizen. Verderop heb je, aan de linkerkant, de Koninklijke Stallingen. Deze gebouwen dateren uit 1903. Nu is dit de sporthall. Ook de tennisclub een beetje verderop, in de Prinsenlaan, kwam er door de koninklijke aanwezigheid.
Koninklijke Gaanderijen
Zoals de Koninginnelaan het strand en het Maria-Hendrikapark verbindt, vormen de gaanderijen de verbinding tussen de koninklijke villa en de Wellingtonrenbaan. De Koninklijke en Venetiaanse Gaanderijen dateren van begin 1900. Wie kan me trouwens het verschil uitleggen? Ik heb de indruk dat zelfs Oostendenaars de Venetiaanse en Koninklijke door elkaar gebruiken.
De gaanderijen zorgden ervoor dat de burgerij niet in de regen of in de zon moest wandelen. Nu heb je hier 3 culturele ruimtes. In de Venetiaanse gaanderijen heb je telkens een wisselende tentoonstelling, KAAP Oostende biedt een divers cultureel aanbod aan en je kan er terecht voor een drankje. Aan het andere uiteinde vind je het Spilliaert Huis.
Hippodroom
De Wellingtonrenbaan opende in 1883. De koninklijke familie had op de renbaan van Oostende haar eigen paviljoen om naar de wedstrijden te kijken. Het is het ronde gebouwtje met het kroontje op. Ook nu worden nog regelmatig paardenrennen georganiseerd. Zo heb je tijdens de zomer op maandag Oostende Koerse.
Nog enkele andere koninklijke hotpots in Oostende
De grote Sint-Petrus-en-Pauluskerk kwam er eigenlijk ook door Leopold II. Na een brand aan de voormalige kerk liet hij een prestigieuze en monumentale kerk bouwen. In de kerk liet hij ook het praalgraf voor de overleden koningin Louise-Marie oprichten.
De Ryco is geen onbekende plek voor me. Toch had ik er, ondanks de naam, nog nooit bij stilgestaan dat het clubhuis uit 1906 er onder impuls van de koning kwam. Ging jij al eens op ontdekking op Oosteroever?
In het huidige Stadsmuseum vind je de sterfkamer van koningin Louise-Marie. Het Stadsmuseum leert je meer over de geschiedenis van Oostende en is zeker een bezoekje waard.
In Raversyde woonde Prins Karel een hele tijd. Je kan zijn huis daar ook bezoeken.
Standbeelden
Koning Leopold I zit op zijn paard aan ’t Peerd. Het beeld weegt net geen 3 ton! Oostendenaars noemen zowel het beeld als het plein errond: ’t Pèèrd.
Aan De Drie Gapers zit Leopold II op zijn paard. Het toenmalige Oostendse stadsbestuur (in 1931) wilde met het beeld de koning eren. Stiekem hoopten ze zo dat de koninklijke familie terug naar Oostende op vakantie zou komen. Het beeld is vrij omstreden omwille van de controversiële rol van Leopold II in Kongo. Ondertussen kwam er ook een tegenbeeld door Matthias Schoenaerts, in het kader van The Crystal Ship.
Koning Boudewijn kreeg een standbeeld voor de Venetiaanse gaanderijen.
Tegenwoordig komt de koninklijke familie niet meer naar Oostende. Koning Albert zou wel een paar luxe-appartementen hebben op ’t Hazegras. Het voormalige koningspaar komt hier niet zelf maar zou deze appartementen verhuren.
Meer Oostende? Ik schreef hier een uitgebreide city guide Oostende!