Het is eigenlijk alweer veel te lang geleden dat ik nog eens op duikvakantie ging. En met het schrijven van dit artikel krijg ik alleen nog meer zin om mijn koffers te pakken en op duikvakantie te vertrekken!
Ergens begin de nillies leerde ik duiken. Waarom ik dat in eigen land deed kan je hier nalezen. Ik heb me dat nog geen seconde beklaagd. Meer zelfs, enkele jaren daarna haalde ik mijn instructeursbrevet. De voorbije jaren leek er wat minder tijd (goesting?) voor het duiken maar stilaan kriebelt het om weer wat vaker onder water te vertoeven. En toen mocht ik op duiktrip naar Malta!
Liveaboard
Duikvakanties waarbij je de hele week aan boord blijft zijn absoluut de leukste. Van het Verre Zuiden en The Brothers in Egypte, over de Similan Islands in Thailand en de zalige duikcruise in de Malediven,… het waren stuk voor stuk heerlijke vakanties.
Het leven aan boord is ook heel speciaal. Je staat op, duikt, ontbijt, rust wat uit, duikt, eet een lichte lunch, doet een siesta, duikt, rust nog wat meer uit, eet een gezond avondmaal en doet een nachtduikje. Zo gaat het een week aan een stuk.
Inpakken voor een live aboard? Duikmateriaal, een paar bikini’s, een paar T-shirts en een warme trui voor ’s avonds. Meer heb je niet nodig.
Wij huren met de duikschool meestal heel de boot af. Zeker bij liveaboards is dit een grote luxe. Je hebt veel meer beslissingsvrijheid over de duikplaatsen. Wie alleen of in kleinere groepjes op duikreis gaat, kan aansluiten bij andere groepen.
Kantduiken en bootduiken
Wie geen hele week op een boot wil vertoeven kan voor kantduiken opteren. Dan ga je, zoals het woord het eigenlijk zegt, aan de kant in het water. Je blijft dicht bij de waterkant. Dit zijn vaak plaatsen die intensiever bedoken worden. Behalve in Zeeland en Spanje heb ik op vakantie eigenlijk nog geen kantduiken gedaan.
Bij bootduiken vaar je wat verder uit. Soms doen ze twee duiken, soms komen ze na één duik terug naar de haven. In Mozambique vertrok de zodiac op het strand. Op andere plekken vertrok de boot uit de haven of van aan een ponton aan de waterkant. Zo deed ik al bootduiken in Cuba, Spanje, Filipijnen,…
Inpakken? Naast de spullen die je op liveaboard zou meenemen, voorzie je best ook wat kledij om op restaurant te gaan of de stad te bezoeken.
Inpaklijstje duikvakantie
Het ging hier over inpaklijstjes gaan he. Ik schreef eerder al dat ik geen inpaklijstjes meer maak. Ook voor duikvakanties doe ik het zonder lijstje. Wel heb ik een paar trucjes om ervoor te zorgen dat ik niks vergeet:
- Hou al je duikmateriaal samen: bij mij ligt alles in de duikberging op één rek.
- Overloop jezelf van kop tot teen. Ik doe dit eigenlijk omgekeerd: ik begin bij mijn voeten. Wat heb ik nodig? Mijn zwemvliezen en mijn duikbotjes. Dan ga ik zo naar boven: mijn duikpak, mijn jacket, ontspanners, handschoenen kap en bril. En dan ga ik de extra’s na: duiklamp, reeltje, finger spool,…
Nog een paar tips:
- Als ik naar warme oorden trek voor een liveaboard, neem ik enkel zwembadvinnen mee. Omdat deze na een paar dagen beginnen te schuren, trek ik altijd lycra sokjes aan.
- Kantduiken? Dan kunnen duikbotjes te verkiezen zijn. Ik herinner me nog een duiktrip naar de wrakken van Coron. De boot vertrok van op het strand en we moesten door het water om in de boot te kunnen. Het was geen fijn zandstrand. Ja, ik heb mijn duikbotjes gemist toen! Probeer op voorhand uit te zoeken hoe het er ter plekke praktisch aan toe gaat.
- Neem altijd een duiklamp mee! Er is altijd wel een grotje of een wrakje. Of je doet een nachtduik. Een lamp brengt de kleuren op diepte terug. Echt, een lamp is onmisbaar!
Tip: steek de lamp altijd in je handbagage. Ontkoppel de batterij en wees voorbereid dat je extra uitleg zal moeten geven aan de veiligheidscontroles op de luchthaven. Doordat ik ook mijn ontspanners in handbagage steek, hebben de meeste veiligheidsagenten het plaatje snel begrepen.
- Ik neem altijd een mesh bag mee. Het houdt je spullen aan boord samen, het is gemakkelijk om je spullen snel te spoelen en nog wat te laten uitlekken en het is compact op te plooien als je de tas niet gebruikt. Een kleine waterdichte tas kan handig zijn om persoonlijke spullen, een flesje water,… in te doen als je bij bootduiken iets kan meenemen aan boord.
- Kies je voor een liveaboard als duikvakantie? Overweeg om een lichte slaapzak mee te nemen. Mooie herinneringen aan die nachten onder de blote sterrenhemel op het dek van de liveaboardboot!
- Reserveduikmateriaal: stel een ‘save-the-dive-kit’ samen. Je kan niet alles dubbel meenemen maar o-ringen, een reservebrilbandje, een reserve hogedrukslang,… het zijn maar enkele onmisbare items. Want materiaalpech komt nooit gelegen!
- Compacte handdoeken in groot formaat: snel droog, neemt weinig plaats en kan je niet alleen als handdoek gebruiken maar ook als sarong etc. Die sarong is trouwens al even onmisbaar en multifunctioneel inzetbaar!
- Ik heb altijd 2 bikini’s mee. Zo kan je na de duik altijd een droog exemplaar aantrekken. Een bikini kleedt iets makkelijker om dan een badpak.
- Zonnecrème en gepolariseerde zonnebril. Zonnehoedje of petje. De zon op het water lijkt stukken straffer dan aan land.
- Mijn duikmateriaal gaat in een Mares cargo-tas: handige en stevige wieltjes, compact opvouwbaar, een kleine gewatteerde afneembare tas voor delicate voorwerpen, een apart compartiment voor bv kledij,… En je kan er een rugzak van maken wat dan weer handig is als je op moeilijke ondergrond moet stappen.
- In de handbagage: mijn ontspanners, mijn duiklamp (losgekoppeld van de batterij), mijn kompas en mijn duikcomputer. Als er nog plaats over is gaat ook mijn duikbril mee in de handbagage voor mijn duikvakantie.
Ben jij al eens op duikvakantie geweest? Hoe pak jij het aan met inpakken?