Vakantiekiekjes op sociale media delen terwijl je op reis bent, het is een beetje hetzelfde als je deur wagenwijd openzetten voor inbrekers. Toch kan ik het niet laten om foto’s van mijn bestemming te delen. Ik weet namelijk dat mijn huis niet onbewaakt achter blijft. En dan heb ik het niet over de aandachtige overbuur die elke beweging gezien heeft. Die heb ik ook. Mijn huis blijft niet leeg achter, ik kies meestal voor housesitting.
Waarom ik altijd op zoek ga naar een huisoppasser
Ik ben bij wijze van spreken bijna even vaak weg als thuis. Als reisjournaliste/blogger wil je graag je verhalen delen, liefst op het moment zelf. En los daarvan is natuurlijk gewoon fijn om te weten dat je huis bewoond is en er iemand voor de woning zorgt, je post uithaalt,… (eventueel de kat eten geeft en de planten water geeft – maar da’s hier niet van toepassing wegens geen kat hier en ook weinig planten).
Hoe je een goede housesitter kan vinden
Je kan natuurlijk gebruik maken van sites die in jouw plaats op zoek gaan naar huisoppassers maar ik ben eigenlijk altijd zelf op zoek gegaan naar geschikte kandidaten voor housesitting.
Laat bij vrienden en collega’s eens vallen dat je regelmatig een huisoppasser zoekt. Wedden dat je al snel kandidaten zal vinden? Zeker omdat ik aan zee woon, krijg ik vaak enthousiaste reacties. Want wie wil er nu niet eens enkele dagen aan zee wonen?
Ook vrienden/familie met nog inwonende volwassen kinderen zullen je vraag om te housesitten graag horen. De jongvolwassenen hebben zo even een eigen huisje.
Zelf ook aan housesitting doen? Stel je spontaan kandidaat als je hoort dat vrienden of familie een reis aan het plannen zijn. Wie weet hebben ze er nog niet aan gedacht of durfden ze het zelf niet direct vragen en bewijs je hen er een dubbele dienst mee.
Enkele gouden tips
- Maak een beknopte gebruiksaanwijzing van je huis: hoe werkt de verwarming, waar zit de zekeringkast en de hoofdkraan, waar vinden ze info ivm afvalophaling (minder relevant als het maar een weekendje is), waar vinden ze schoonmaakproducten,…
- Maak goede afspraken: waarschijnlijk wil je niet dat ze feestjes bouwen of dat ze binnenshuis roken,…
- Zorg voor wat eten & drinken. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je proviand voor heel de reis voorziet maar je gasten in een huis met lege koelkast ontvangen is het toch ook niet. Ik woon vlakbij een supermarkt maar als de dichtstbijzijnde winkel wat verderop is, kan het handig zijn een lijstje te maken met de bakker, slager, kruidenierszaak,… in je buurt.
- Verzamel wat toeristische tips en adresjes die je kan aanraden. Ik kan hen natuurlijk ook naar mijn website doorverwijzen 🙂
- Spreek goed af hoe je de sleutel bezorgt en terug krijgt. Ook een plan B voor als de huisoppasser zich per ongeluk buitensluit of de sleutel verliest is handig.
- Maak je huis ‘housesitterproof’: berg persoonlijke spullen op, zorg desnoods voor een afsluitbare kast waar je je administratie kan bewaren, maak plaats in de badkamer zodat de housesitter er zijn/haar spullen kwijt kan,…
- Leg verse lakens op bed en zorg dat het huis netjes gepoetst is.
- Zorg voor een contactpersoon die je huisoppasser kan contacteren en wissel zelf ook telefoonnummers uit waarop je op reis bereikbaar bent.
Hoe doe jij dat als je op reis bent? Passeert er regelmatig iemand, vraag je de buren een oogje in het zeil te houden of kies jij ook voor een housesitter?
liese zegt
mijn ouders komen elke dag binnen. En mijn buren hebben àlles gezien, echt àlles 🙂
Marie zegt
Goede tip om een kleine handleiding te schrijven over hoe de belangrijkste dingen in je huis werken. Zelf heb ik in het verleden vaak vragen gehad over hoe de magnetron werkte. Nu zorg ik ervoor dat ik alles netjes gecommuniceerd heb. Zo ga je ook fijner van huis weg.