Even gaan uitwaaien en met de hond op het strand wandelen, het was een van mijn favoriete bezigheden toen onze hond, een bobtail, er nog was. De hond kon op het strand al haar energie kwijt en samen hadden we erg veel plezier. Toch ben ik geen voorstander van dat honden altijd en overal op het strand mogen. Ik snap dat dit voor hondenbaasjes vervelend is maar ik hoop dat ze het ook eens van de andere kant willen bekijken: er zijn veel plekken waar het wel mag + loslopende honden en kindjes of hondendrollen (of hondenplasjes) en spelende kinderen zijn niet altijd een goede combinatie.
In elk geval, hieronder wil ik even oplijsten waar en wanneer het wel kan/mag. Ik doe mijn best om het lijstje up to date te houden maar geef gerust een seintje als ergens iets veranderd is. Het kan geen kwaad om nog even te dubbelchecken op de website van de kustgemeente waar je naartoe wil. Ter plekke geven borden meestal aan wat kan/niet kan. Als bonus geef ik ook nog enkele tips voor baasjes die graag met hun hond op het strand gaan wandelen.
Honden op het strand aan de Belgische kust
Het zou makkelijker zijn als er duidelijke regels waren over wanneer honden op het strand mogen. Nu is het bij elke gemeente anders. Ook de periodes zijn anders. Je kan dus best elke keer opnieuw checken.
Met de hond op het strand aan de Westkust
- In De Panne moet de hond altijd aan de leiband. Er zijn 3 strandzones waar je hond afhankelijk van de tijd van het jaar, al dan niet aangelijnd welkom is. In Strandzone 1, tussen het Monument Leopold I en de Franse grens, mogen honden van 1 oktober tot 31 mei vrij op het strand, zolang ze niemand anders storen. Van 1 juni tot 30 september moeten ze in Strandzone 1 aangelijnd zijn.
In Strandzone 2, tussen het Monument Leopold I en het Canadezenplein, moeten de honden van 1 oktober tot 31 maart aangelijnd zijn. Van 1 april tot 30 september zijn honden verboden in Strandzone 2. In Strandzone 3, tussen het Canadezenplein en Sint-Idesbald, moeten honden het hele jaar door aan de leiband. - Ook in Koksijde (en deelgemeente Oostduinkerke) moeten honden altijd aan de leiband. Van 16 september tot 31 mei mag je altijd en overal met je hond op het strand. Van 1 juni tot 15 september mag je voor 10u30 en na 18u30 met je hond op het strand. In de gedoogzones mag dit bovendien ook tussen 10u30 en 18u30. Deze gedoogzones vind je op het stuk strand vanaf het Lucionplein in Sint-Idesbald tot aan de gemeentegrens met De Panne; op het stuk strand tussen de Vredestraat-Elisabethplein in Koksijde en Sint-André (Gilles Scottlaan) en op het stuk tussen de Fairybankhelling (Oostduinkerke) tot aan de Westenwindhelling (Groenendijk).
- In Nieuwpoort zijn honden verboden op het strand van 15 juni t.e.m 15 september. De rest van het jaar is het, mits aangelijnd, toegelaten. Ook is het verplicht altijd hondenpoepzakjes bij zich te hebben.
Met de hond op het strand aan de Middenkust
- Ook in Middelkerke mogen honden niet op het strand tussen 15 juni t.e.m 15 september. Voor blindengeleidehonden is er een uitzondering. Vanaf de bewaakte zone ‘Chrystal Palace’ (ter hoogte van het verlengde van de Idyllelaan) tot aan de grens met Nieuwpoort en vanaf het strandhoofd ten oosten van de bewaakte zone ‘Carlton’ (ter hoogte van het verlengde van de Sluisvaartstraat) tot aan de grens met Oostende mag het ook tijdens de zomermaanden. In deze 2 zones mogen honden ook zonder leiband lopen.
- Geen honden op het strand in Oostende tussen het begin van de paasvakantie en 30 september en dit van 18u30 ’s avonds tot 10u ’s morgens. In juli en augustus mogen de honden op het strand van 20u tot 10u. In Oostende mogen honden het hele jaar door op het stuk strand vanaf de Westlaan in Raversijde tot aan de grens met Middelkerke (zie hierboven – de honden mogen dus op het strand tussen de Sluisvaartstraat in Middelkerke en de Westlaan in Oostende). Ook het stuk vanaf de Halvemaandijk tot aan de grens met Bredene is het hele jaar door (behalve de paasvakantie en de zomervakantie) toegankelijk voor honden. Opgelet, er zijn een paar stukken waar honden steeds aangelijnd moeten zijn.
- In Bredene mogen de honden niet op het strand tussen 1 juli en 31 augustus en dit telkens van 10u30 tot 18u30. Uitzondering hier is de zone vanaf de zone voorbij de consessiezone Twins tot aan de grens met Oostende (zie hierboven voor het aansluitende stuk in Oostende). Ze moeten ook aangelijnd zijn.
Van 15 oktober tot 15 maart mogen honden los lopen op het strand, behalve in de surfzone aan de Twins.
Met de hond op het strand aan de Oostkust
- De Haan en Wenduine zijn eerder vaag over wanneer het kan. Op hun website staat dat het strand tijdens de paasvakantie en badseizoen (?) verboden is voor honden tussen 10u en 19u. Je kan er best de plaatselijke borden in de gaten houden. Als er geen verbodsbord staat, mag de hond in principe zonder leiband lopen.
- In Blankenberge zijn honden verboden op het strand vanaf het oosterstaketsel tot aan de voet van de duinen aan de Gadeynehelling en dit vanaf het begin van de paasvakantie tot aan 15 september. In de andere zones en de rest van het jaar mogen honden op het strand mits aangelijnd en hondenpoepzakje.
- Wat Zeebrugge betreft mogen honden van 15 maart tot 15 oktober tussen het einde van de Dijk tot aan de grens met Blankenberge op het strand (= groene zone). De rest van het jaar mogen honden overal op het strand. In de groene zone mogen ze zelfs loslopen.
- In Knokke zijn honden bijna altijd welkom. Enkel tussen 15 maart en 15 oktober mogen ze van 9u tot 21u niet op het strand. Honden moeten niet aan de leiband maar de begeleider dient steeds zijn loslopende hond in bedwang te houden en mag de openbare orde op het strand niet verstoren.
Tips voor hondeneigenaars
- Hou rekening met de andere wandelaars. Niet iedereen kan het appreciëren als honden naar hen toelopen.
- Hou je hond op plaatsen waar je hond los mag lopen toch liever aangelijnd als je hond niet altijd even goed luistert. Geloof me, andere wandelaars vinden het niet echt sympathiek als een vreemde hond naar hen toe komt gelopen ook al roept het baasje van ver ‘dat hij niets zal doen’.
- Neem altijd een hondenpoepzakje mee en ruim ook alles wat je hond achterlaat op. Het zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn maar helaas.
- Neem een speeltje mee. Je hoeft het dan alleen maar weg te gooien en je hond kan erachteraan. Niets mee? Soms spoelt wel eens een stok aan. Wedden dat je hond deze speeltjes sneller zal opmerken dan jij? Wel even checken waar je hond mee afkomt. Helaas spoelen soms ook plastiek of giftige voorwerpen aan. Ook kadavers van vogels zijn geen goed speelgoed voor je hond maar dat kon je zelf natuurlijk ook bedenken!
- Neem een grote handdoek mee om je hond na de wandeling te kunnen afdrogen. Zowat elke hond zal zich door de zee aangetrokken voelen en misschien wel even willen zwemmen. Uiteraard zal je hond zich zelf ook uitschudden maar met die handdoek krijg je hem nog net wat droger.
- Een deken (of eventueel een plastiek) voor in de auto om het zand op te vangen kan ook handig zijn.
- Denk aan wat water voor je hond. Neem een flesje water mee en een kommetje zodat je je hond na de wandeling wat te drinken kan aanbieden. Bij heel wat horecazaken zetten ze ook water voor de viervoeters klaar.
- Mocht je zeehonden tegenkomen, hou je hond aangelijnd en op grote afstand. Meer over zeehonden aan de Belgische kust vind je hier.
Ga jij soms met je hond op het strand wandelen? Wat is jouw favoriet stukje strand? Laat het hieronder zeker weten!