Fooi geven in België (en de rest van Europa) is vrijblijvend. Maar hoeveel fooi is redelijk? En aan wie geef je allemaal fooi? Op restaurant is het vrij gebruikelijk maar wist je dat de taxichauffeur, de hotelmedewerkers, de gids en zelfs de kapper een fooi appreciëren?
Het is altijd een ongemakkelijk moment, vind ik, het moment waarop de afrekening komt en je moet gaan beslissen of en hoeveel fooi je geeft. In elk land is het anders en eerlijk, zelfs in België weet ik niet altijd wat een juist bedrag is. Online vind je vaak uiteenlopende bedragen als het gaat over fooi geven op vakantie.
Het bedrag afronden, fooien geven van 5 tot 25%, een paar euro/dollar of zelfs helemaal geen tip geven – het zijn allemaal opties. En hoe doe je het dan als je met de kaart betaalt? Fooigeefstress, is dat al een woord?
Aan wie geef je fooi?
Als op restaurant de rekening komt, leggen we haast automatisch wat extra kleingeld op tafel. Zeker als we tevreden waren over de service drukken we onze appreciatie graag op deze manier uit. In het hotel kan je op je kamer wat kleingeld of kleine coupures nalaten voor het kamerpersoneel. Zo’n 2 euro per dag/nacht is een mooie fooi. De piccolo verwacht een dollar of euro per koffer die hij/zij naar je kamer brengt.
De taxichauffeur rekent vaak ook op een extraatje. Rond het bedrag voor de taxirit af naar boven of geef zo’n 10% extra. Ook de reisleider en de buschauffeur verwachten een fooi. Dit varieert van 1 tot 5 euro per dag.
Ook bij Airbnb’s en Bed&Breakfasts is een fooi geven niet gebruikelijk, tenzij ze met personeel werken. Dan zou je de medewerkers een zakcentje kunnen geven. Airbnb raadt zijn gebruikers af een fooi te voorzien voor de gastheer/gastvrouw maar vermeldt dat je eventueel een klein geschenk kan meenemen om je appreciatie te tonen. Ook in een Bed & Breakfast betaal je in principe geen tip, tenzij de B&B met personeel werkt.
Fooi geven bij kaartbetalingen?
Steeds vaker betalen we met de kaart en dan is een fooi geven wat moeilijker. Zeker als je een tip aan een specifiek personeelslid wil geven. Soms kan je bij een kaartbetaling een extra bedrag ingeven.
Het kan sowieso handig zijn om op reis voor fooien wat kleinere coupures op zak te hebben. Bewaar deze apart van je grote geld en liefst al op voorhand opgeplooid zodat je het discreet kan geven.
Lees ook: Betalen in het buitenland.
Fooi geven in België
Nu staycations weer aan populariteit winnen en we meer ‘op reis’ gaan in eigen land, mag in dit artikel natuurlijk niet ontbreken hoe het zit met fooi geven in België. Naar mijn gevoel wordt in België enkel fooi gegeven bij een uitzonderlijke service. Het is een leuke extra voor het personeel maar het wordt niet echt verwacht/is niet verplicht. Als ik met cash betaal, ga ik het bedrag (ruim) afronden. Betaal ik met de kaart en heb ik geen kleingeld op zak, tja dan is het moeilijker. Ik probeer mijn waardering dan op een andere manier uit te drukken. Door te benadrukken hoe goed het was bijvoorbeeld. Ik vrees dat het horeca-personeel hun tip de komende jaren nog verder zal zien slinken…
Fooi geven in Europa
Op reis in Europese landen is fooi geven over het algemeen niet verplicht. Je kan het bedrag gewoon naar boven afronden of voor een veilige 5 à 10 percent gaan.
In Frankrijk zal je op het kasticket soms: “service non compris” zien staan. In dat geval wordt duidelijk wel een fooi verwacht van 10 à 15%. In Parijs verdwijnt de ober vaak met je wisselgeld. Ze nemen aan dat je het wisselgeld als fooi geeft. In Groot-Brittannië komt er standaard 12,5% fooi op je kasticket. In Italië betaal je soms iets van 4,5 euro voor het broodmandje en je couvert. Dit staat op de menukaart en op je kasticket als ‘pane e coperto’, zoals hier op dit terrasje in Venetië. Dan is extra fooi geven niet meer nodig.
In Scandinavië is het niet gebruikelijk om een fooi te geven. Als je het wel doet, wordt het wel geapprecieerd. Scandinavië is koploper als het gaat om kaartbetalingen en heel wat zaken zijn er ook al ‘kontantfri‘ of cashless.
Fooi geven in de Verenigde Staten
Reis je naar de Verenigde Staten, dan kan je best een budget voorzien om fooi te geven. De horecamedewerkers zijn er over het algemeen zwaar onderbetaald en leven vooral van de fooien. Fooien van 15 tot zelfs 25% in New York, op restaurant zijn er normaal. Zie je op het kasticket staan dat ‘gratuity’ inbegrepen is of dat ze hier al een bedrag voor voorzien hebben, dan moet je dus niet nog extra betalen.
Taxichauffeurs verwachten zo’n 10% tot 20% tip en het hotelpersoneel kan je best enkele dollars toestoppen.
En hoe zit het in de rest van de wereld?
In Australië kennen ze het gebruik van fooi geven niet echt. Toeristen (lees: Amerikanen) doen het soms wel maar het wordt dus zeker niet verwacht.
In Thailand is het geven van een fooi niet gebruikelijk maar wel zeer geapprecieerd. Rond het bedrag af of laat wat kleingeld achter. Een baht is omgerekend ongeveer evenveel als onze oude Belgische franken en met 10 baht (of zo’n 25 eurocent) maak je hen al blij.
In Japan, China en Zuid-Korea wordt het geven van een fooi als een belediging gezien. Het lijkt alsof je vindt dat de baas zijn personeel niet voldoende betaalt.
Ben je op reis in Argentinë en China, weet dan dat het officieel verboden is om fooi te geven.
Fooi geven in een all-inclusive?
Ga je op reis naar een all-inclusive en vraag je je af hoe het zit met de fooi geven? Bij een all-inclusive zijn de fooien in principe inbegrepen. Toch kan het geen kwaad het personeel af en toe een extraatje toe te stoppen. Je zal zien, je zal een graag geziene gast zijn en ze zullen ook net dat extraatje doen om het je naar wens te maken.
Samengevat: check voor je op reis vertrekt altijd hoe de etiquette op je vakantiebestemming in elkaar zit. Vraag het aan iemand die ervaring heeft in het desbetreffende land. Twijfel je? Geef de eerste keer dan 10%. Je zal uit de reactie wel kunnen opmaken of dit een oké-bedrag is of niet.
Hoeveel fooi geef jij? Heb je andere ervaringen dan bovenstaande, laat het dan zeker weten! Je helpt er anderen hun fooigeefstress mee verminderen.
moois van mie zegt
Ik heb zelf in de horeca gewerkt en daardoor geef ik makkelijk fooi. Bij mij hangt het bedrag af van mijn gevoel over hetgeen ik heb ervaren. Ik geef ook geen fooi als ik niet tevreden ben, mensen onvriendelijk waren of hetgeen ik er at of dronk veel te duur was. Ik kijk ook naar wat de ober moet doen. Ik heb zo eens keiveel fooi gegeven aan een meisje die op haar eentje en stampvol restaurant moest bedienen. Ik heb daar zo lang op een koffie zitten wachten dat ik op den duur zei dat het net meer hoefde, maar omdat ik zag hoe degoutant hard dat meisje daar op haar eentje aan het werken was, kreeg ze van mij toch een grote fooi. Ik geef het ook in de mate van het mogelijke persoonlijk aan diegene voor wie het bedoeld was. Want ik herinner me nog de momenten dat ik een hele avond een tafel bediende, een grote fooi kreeg in het bordje met de rekening, maar de hoofdgarçon redeneerde dat het alleen voor mij was als het echt persoonlijk aan mij was overhandigd.