Een vers kreeftje, zo af en toe, dat kan echt smaken! Met een beetje lookboter op de barbecue of dit receptje. De beste kreeft die ik ooit gegeten heb, was een kreeftencarpaccio. Alleen daarvoor zou ik terug mee willen naar Scapa Flow!
Kreeft koken
Verse kreeft eten, houdt ook in dat je die kreeft moet koken. Levend? Tja, de kreeft doormidden snijden is niet veel diervriendelijker. Dit artikeltje van Technopolis geeft wat meer uitleg over de pijn die kreeften al dan niet kunnen voelen.
Ik heb nu al een paar keer kreeft klaargemaakt en ik sta nog altijd te trillen op mijn benen, het moment dat de kreeft in de pot gaat. Ooit Julie and Julia gezien? Awel, dat fragment waar ze kreeft gaat koken is zo herkenbaar!
Hier gaat de kreeft voor het koken even in de diepvries, dat zou ze al wat verdoven. Ondertussen plaats ik de grootste pot die ik heb op het vuur en breng het water aan de kook. In het water doe ik zeezout (ongeveer 30 gram/liter water) en viskruiden (zo’n kruidenmolentje van Piet Huysentruyt).
Hoe lang moet kreeft koken?
Weeg de kreeft. Per 100 gram moet de kreeft ongeveer 1 à 2 minuten koken. Pas als het water goed kookt, gaat de kreeft erin. Zorg dat de kreeft meteen helemaal ondergedompeld zit. Ik steek de kreeft er met kop (en scharen) eerst in. Let wel op voor de staart. Daarmee kan het beest serieus gaan flapperen.
Na het koken snij ik de kreeft doormidden. Met een speciale tang voor schaaldieren kan je de scharen en poten openbreken. De kreeftenvorkjes zijn handig om al het vlees ook uit de kleinere delen te peuzelen.
Kreeft op de BBQ?
Snij dan de kreeft middendoor. Snij eerst de kop doormidden. Dan is de kreeft dood en vermijd je dat het beestje nodeloos moet lijden. Daarna snij je dan de rest van het lijf en de staart door.
Canadese of Europese kreeft?
Als je kan kiezen tussen de Canadese of de Europese kreeft, kies je liefst voor die tweede. Deze is donkerder (donkerblauw/zwart) met blekere plekjes. Deze Europese kreeft is zeldzamer dan zijn donkerbruine Canadese broertje. Een Canadese kreeft moet iets minder lang koken.
Oja, eens gekookt, zijn ze allebei rood van kleur.
Kreeftenweetjes
Wist je trouwens dat een kreeft twee verschillende scharen heeft? Een grote om te verbrijzelen en een kleinere om te knippen. Kreeften die één van hun scharen verliezen. Ze kunnen zelfs hun eigen schaar ‘afbijten’ om zichzelf te redden. Die scharen groeien na een tijdje ook weer aan.
Om te groeien moeten kreeften vervellen. Hun panters opent zich, de kreeft zwelt zich op met water en na een tijdje krijgt hij/zij een nieuwe harde schaal. In tussentijd is de kreeft natuurlijk erg kwetsbaar. Dergelijke softshell kreeften worden ook verkocht maar hier zit (door het water) veel minder smaak in.