We begonnen onze persreis eind oktober door de Algarve in Faro. Faro is letterlijk de toegangspoort tot Zuid-Portugal. De luchthaven van Faro heeft zowel binnen- als buitenlandse vluchten en heel wat toeristen komen dus langs Faro vooraleer ze verder de Algarve intrekken. In dit artikel zet ik graag even een aantal bezienswaardigheden in deze Portugese stad op een rijtje waar je zeker een halve tot volledige dag mee kan vullen.
Al van bij het vertrek van de luchthaven viel het op: Faro is de stad van de ooievaars. Ik herinnerde me dat ik er in Alentejo langs de weg ook veel gezien had. Hier in Faro zie je de nesten midden in de stad, op de daken van de huizen. Door de aanwezigheid van het natuurgebied Ria Formosa vind je hier trouwens veel vogels.
Faro van vuurtoren?
Faro kreeg in de loop ter tijd verschillende namen. In het Romeinse Rijk kreeg het de naam Ossónoba. Toen de Westgoten de stad veroverden noemden ze haar Sancta Maria. De naam Faro kan afgeleid zijn van de naam van de dochter van emir Abu Uthman Said ibn Harun die in 1031 Faro voor korte tijd hoofdstad van zijn taifa maakte. Volgens een andere versie zou de naam afgeleid zijn van ‘phare’ of vuurtoren.
De oude binnenstad van Faro
Faro was vroeger een eiland, daarna een schiereiland en uiteindelijk werd het zoals het nu is, met het natuurgebied Ria Formosa voor de deur. Er waren 2 ingangen naar de oude stad: Arco do Repouso en Arco da Vila. De poort Arco da Vila heeft een verschillende architectuur aan de binnen- en buitenkant. De stadspoort is een nationaal monument. Door de aardbeving van Lissabon (1755) raakte de poort erg beschadigd aan de buitenkant. Ze restaureerden en renoveerden in 1812 en kozen voor de neoclassicistische stijl. De binnenkant bleef een Arabische stijl behouden.
De oude stad (Cidade Velha) had slechts 2 grote straten en op het kruispunt van beide bevond zich Largo da Sé. Op dit plein vind je het bisschoppelijk paleis en de kathedraal die in de 13e eeuw op de resten van de oude moskee gebouwd werd.
De oude binnenstad van Faro is een stad met veel kleine straatjes die kronkelen. De smalle straten en hoge gebouwen zorgen voor veel schaduw en de wind is een soort natuurlijke airco. Het is een plezier om je gevoel te volgen en je te laten verdwalen in de nauwe straatjes. Vergeet zeker niet af en toe eens naar boven te kijken naar de mooie gevels.
Archeologisch museum
We liepen ook even binnen in het Museu Arquelogico dat in het 16e eeuwse oude klooster Nossa Senhora da Assuncao gelegen is. Er zijn tijdelijke en vaste tentoonstellingen. Niet te missen is de grote mozaïek die ze tot hun nationale schatten rekenen. De mozaïek is gevonden buiten de muren van de stad. Daardoor gaan archeologen ervan uit dat de stad in de 2e eeuw dus groter moet geweest zijn.
De mozaïek telt 500.000 kleine steentjes en is vermoedelijk gemaakt door de Tunesiërs. Tot op vandaag hebben ze geen idee wie de figuur is. Omdat ze niet zeker weten welke kleuren de mozaïek had bij de ontbrekende stukken, hebben ze gekozen om die stukken niet te reconstrueren.
Feira de Sancta Ria
Goed om weten: eind oktober is er een jaarlijke ‘fair’ waardoor het extra druk is in Faro. In de binnenstad staan meer auto’s dan anders geparkeerd.
Overnachten
Er zijn in Faro slechts een paar hotels. Je kan er ook in een van de vele hostels of airbnb’s logeren. Hieronder vind je de beste deals.
Booking.comTickets & tours
Eten & drinken
Genoeg gezellige restaurantjes in Faro. Rond Pracai Alfonso III vind je vele leuke restaurantjes waar ze typische specialiteiten uit de Algarve serveren. Onze gids raadde Aqui del Rey aan.
Voor een brunch en om snel wat te werken stopte ik de laatste dag bij Chelsea Coffee & Brunch.
Pin for later
Met dank aan Turismo de Portugal en ATA – Algarve Promotion