Als ik aan Bruinisse denk, denk ik meteen aan Zoetersbout – een prachtige duikplek in de Oosterschelde. Hier kan je onderwater sepia’s spotten. Boven water hadden we al een paar keer het geluk bruinvissen te zien. Het is een plek waar je ook buiten de getijden kan duiken en die ook geschikt is voor beginnende duikers.
Onlangs mocht ik op ontdekking in het dorpje van Bruinisse, door de locals liefhebbend BRU genoemd, zoals de letters op de vissersboten. Het is een detail maar toont hoe de vissers en het dorp verweven zijn. Ik durf het amper toegeven maar het was de eerste keer dat ik in mosseldorp Bruinisse was.
Plaats van afspraak was Brusea en ik parkeerde mijn wagen op de Havenkade. Van hieruit was het amper een paar minuutjes stappen naar het museum. De Havenkade deed me een beetje aan Urk denken. Het dorpje zelf leek wel wat op Wemeldinge.
Zeeuwse bolus
Bij Brusea kregen we een warm welkom met een Zeeuwse bolus. We kregen er een demonstratie hoe deze zoete lekkernij gemaakt wordt. Er ligt hier ondertussen alvast een deegje te rijzen want ik kon uiteraard niet wachten om het zelf ook eens te proberen. Het receptje volgt hier nog wel eens. Bolussen hebben wel wat weg van de Zweedse kanelbullar.
Brusea
Het museum van Bruinisse bestaat uit 2 delen: een authentiek vissershuisje waar je meer leert over hoe de mosselvissers in 1860 leefden en werkten en het visserijmuseum waar de mossel (van larve tot eindproduct) centraal staat. Het vissershuisje is trouwens het enige Rijksmonument in Bruinisse. Ik kocht hier een boek: Meerminnen verdrinken niet. De titel sprak me onmiddellijk aan. Het is een waargebeurd verhaal uit Bruinisse over de grote storm van 1911.
Wie zich afvraagt waarom we de kinderstoel ook wel een kakstoel noemen of wie wil weten hoe een doofpot eruit ziet, moet zeker een bezoekje brengen aan het vissershuisje. Je kan er in een echte bedstee kruipen om te voelen hoe dat voelde om zo half rechtop te slapen.
In het Visserijmuseum maakte ik kennis met de voorloper van de vuurpijl en leerde ik meer over de levencyclus van de mossel.
-> Check de website voor recente openingstijden en toegangsprijzen.
Adres: Oudestraat 23, Bruinisse
Mosseldorp Bruinisse
Al bij het binnenrijden van Bruinisse is duidelijk dat dit het mosseldorp is. Zelfs het stadsmeubilair vertelt het verhaal van de mosselen. Al honderden jaren is de mosselkweek voor een groot deel van de Bruse bevolking een belangrijke inkomstenbron. De dijklichamen maken, net als in Wemeldinge, deel uit van het dorpsbeeld. In 2018 vierde het dorp zijn 550-jarige bestaan met de grootste mosseltafel ter wereld. Ze serveerden toen 750 personen op hetzelfde moment mosselen!
Waarom zijn de mosselen in Bruinisse zo goed? Bruinisse tussen het Nationaal Park Oosterschelde en het grootste zoutwatermeer van Europa. Het getij, de geulen en het ondiepe water zijn ideaal voor mosselen. De Bruse vissers voerden hun mosselen uit naar Mechelen, Brussel en zelfs Londen. Mosselen worden gekweekt via zowel bodem- als hangcultuur.
In de namiddag mocht ik meevaren met de mosselkotter BRU8. We vertrokken vanuit de oude haven, in het dorp. Net buiten het dorp ligt nog de vluchthaven waar nu de grotere schepen aanmeren. Met knikkende knieën klom ik aan boord van het visserschip. Tussen wal en schip vallen was hier bijna letterlijk te nemen, haha. Ook al was een zomerse dag voorspeld, ik had toch een goede jas meegenomen. Op het water kan het best koud zijn. Maar we hadden geluk. Niets dan frisse zeelucht, een felle septemberzon en zilte lekkernijen om van te proeven. Wat een heerlijke dag!
We voeren naar het mosselperceel, visten mosselen op om te checken of ze goed groeien en zagen van dichtbij hoe alles in zijn werk gaat. Er mochten zelfs rauwe mosselen geproefd worden. Ooit al eens geprobeerd? Best lekker! Wel een bittere nasmaak, vond ik. Dat kon ik doorspoelen met een oestertje. Wat een verwennerij! Helemaal ‘living by the sea’.
De mosselgilde
Bruinisse telt amper 4200 inwoners maar heeft wel 12 restaurants. Voor elk wat wils dus. 6 van de restaurants in Bruinisse hebben zich verenigd in de Mosselgilde. Samen willen ze staan voor kwaliteit en Bruinisse als mosseldorp promoten.
De leden van de Mosselgilde zijn restauranteigenaren uit Bruinisse:
- Henny Padmos van Restaurant de Meeuw (waar we heerlijk lunchten: lekkere kreeftenbisque en een verrassende mosselkroket)
- Marco Verspeten van Brasserie Sailor’s Inn
- Silvio van As van Brasserie De Cleenne Mossel
- Margo Hagendijk van Restaurant Grevelingen
- Stoffel van de Berge van Restaurant Storm
- Niels Habraken van Visrestaurant BRU17
Jaarlijks kiezen deze restaurants en hun vaste gasten ook de mosselwijn van het jaar. Dit gebeurt geblinddoekt, in de restaurants.
Zoutziederij Zeeuwse Zoute
Zowel op Malta als op Ibiza bezocht ik al de zoutvelden. Ook Christian Clerx had in het buitenland al verschillende zoutziederijen bezocht. Hij vroeg zich af waarom dit niet in Nederland gebeurde. Wat met experimenteren met Oosterscheldewater aan de keukentafel bij zijn ouders thuis begon, groeide uit tot Zeeuwse Zoute, de enige zoutziederij van Nederland. Een bijzonder verhaal waarover ik je in een apart artikel graag wat meer vertel.
Meer weten over mosseldorp Bruinisse? Volg hen dan zeker op Instagram!
Overnachten in de buurt van Bruinisse
Booking.comPin for later
Bewaar dit artikel op Pinterest om het later vlug terug te vinden!