Steden aan het water hebben bij mij een streepje voor. Dat bleek nog maar eens in Bremerhaven. De zon bleef grotendeels afwezig maar zelfs bewolkt was Bremerhaven zeker een weekendje weg waard. Het was het perfecte weekend om, tussen alle deadlines door, even een versnelling lager te schakelen. De reden van mijn bezoek was het nieuwe maritieme festival dat de stad organiseert. Met Oostende voor Anker in mijn hometown als mooi voorbeeld, was ik wel eens benieuwd hoe het er bij onze Duitse buren aan toe gaat.
SEESTADTFEST Bremerhaven
Je kan beide festivals niet echt vergelijken. Ik zou ook niet kunnen zeggen welk maritiem festival nu het grootste is. In Oostende liggen zeker meer schepen maar die in Bremerhaven leken me dan weer groter. Waar je in Oostende op drukke dagen moet aanschuiven om de boten te bezoeken, kan dat in Bremerhaven eigenlijk vrij vlot. Zo kon je er het Pools opleidingsschip van de marine bezoeken, het onderzoeksschip Alexander Humboldt II en het eerste Duitse schip dat zich bezig hield met poolexpedities.
Zeker ’s avonds was het gezellig rondwandelen tussen alle kraampjes met typisch Duitse gerechten: braadworsten, gebakken champignons met ui, broodjes met vis, zoete gebakjes,…
Bremerhaven
De stad ontstond toen in 1827 de burgemeester van Bremen een stuk land kocht en er een haven neerpootte. De rest is geschiedenis: Bremerhaven is ondertussen gekend als de plek waar o.a. cruiseschepen geassembleerd worden in gigantische werven. Bremerhaven heeft ook een grote en gekende visserijhaven. Bij slecht weer zijn er heel wat musea te bezoeken, er is een gigantisch shoppingcentrum en ook het verkeersvrije centrum is deels overdekt.
5 x doen in Bremerhaven
Ik koos in Bremerhaven vooral voor uitslapen, uitgebreid ontbijten, rondslenteren en zelfs enkele uren gewoon naar het water zitten staren! Maar ik bezocht ook enkele musea en attracties. Ik zet de topbezienswaardigheden van Bremerhaven graag even op een rijtje voor je.
Duitse Scheepvaartmuseum
In het Duitse Scheepvaartmuseum maakte ik een filmpje. Er is zoveel te zien dat ik echt keuzes heb moeten maken en door bepaalde exposities wat sneller gegaan ben. Denk dat je hier toch echt enkele uren moet uittrekken om op je gemak rond te lopen. Heb me zelf vooral op de grotere items en de stukken rond Antarctica geconcentreerd (surprise, surprise – als je hier voor het eerst komt lezen: in 2006 reisde ik naar Antarctica. Je vindt mijn verhalen hier.).
Zelf ook bezoeken? Op hun website vind je alle info.
U-boot Wilhelm Bauer
Als we gaan wrakduiken in de Noordzee, kiezen we er al eens een duikboot uit. Heel bijzonder is dat altijd. Toen ik zag dat je in Bremerhaven een U-boot kon bezoeken, moest ik geen twee keer nadenken. Hoewel de Wilhelm Bauer niet van hetzelfde type is als de U-boten waar we op duiken – de Wilhelm Bauer is namelijk een van de laatste types die tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd werd en is uiteindelijk zelfs niet ingezet geweest – gaf het toch een goed beeld van hoe het leven aan boord destijds moet geweest zijn. 58 personen moesten samenleven op een kleine oppervlakte… Zou niks voor mij zijn 🙂
De Wilhelm Bauer nam zelf niet deel aan de oorlog. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog zorgde de eigen crew ervoor dat de duikboot verging. In 1957 werd de U-boot geborgen en terug in orde gezet als oefenschip voor de Duitse marine. Ondertussen is het heringericht en kan je de duikboot bezoeken.
Voor mij was het erg indrukwekkend om de duikboot te bezoeken en ik weet bijna zeker dat het dit ook voor niet-wrakduikers is.
Praktisch: van april tot oktober elke dag open van 10u tot 18u, toegangsprijs: 3,00 euro voor volwassenen. Je kan ook begeleide bezoeken aanvragen. Meer info op hun website.
Deutsches Auswander Haus
Het deed me een beetje aan het Red Star Line Museum in Antwerpen denken. Maar naast het verhaal van de Duitsers die hun geluk over de oceaan gaan zoeken, legt het museum ook de link naar de hedendaagse verhalen van de vele bootvluchtelingen uit o.a. Syrië die op een beter leven in Europa hopen. Als je de tijd neemt om even bij de vele verhalen stil te staan, krijg je gegarandeerd kippenvel.
Even uitrusten en alles laten bezinken? Het museum heeft een terras met mooi uitzicht over de haven. Ook Pier 6 dat wat verderop ligt, is zo’n adresje met een heerlijk uitzicht. Aanrader bij zonsondergang!
Deutsches Auswander Haus praktisch: dagelijks open vanaf 10u tot 18u (tussen november en februari tot 17u).
Meer info: www.dah-bremerhaven.de
Klimahaus
Het meest opvallende gebouw van Bremerhaven is de thuishaven van Klimahaus. Hier ontdek je alles over onze planeet. Je voelt de verschillende klimaten aan de lijve en je kan zelfs het weer voorspellen. Het originele is dat je eigenlijk een wereldreis maakt op de 8e Lengtegraad, waar Bremerhaven ook op ligt, van Scandinavië over de Alpen tot Antarctica. En bij dat laatste heb je natuurlijk helemaal mijn aandacht 😉 De attractie gaat ook de milieuproblematiek niet uit de weg en doet je stilstaan bij onze impact op de klimaatswijzigingen en de impact daarvan op ons.
Voor praktische info: Klimahaus
Havenbus
2 dagen in Bremerhaven zijn veel te kort om alles optimaal te kunnen bezoeken. De havenbus heb ik dus zelf (nog) niet gedaan maar staat zeker op mijn lijstje bij een eventueel herhaalbezoek. Deze bus brengt je namelijk onder andere naar de werven van de luxueuze cruiseschepen van Lloyd. Lijkt me uniek om eens te zien. Zeker als de deadline nadert en er bij de schepen een bordje hangt met hoeveel dagen er nog zijn voor oplevering.
Cityjogging
Het begint een beetje een gewoonte te worden hé, dat je bij een city guide van mij ook een parcours mag verwachten om te lopen 🙂 Ook deze keer reisden mijn loopschoenen mee. Ik hield het makkelijk en liep langs het water. Als je de ‘zeedijk’ op komt kan je best meteen naar links lopen, rechts loopt het dood. Wel kan je verderop ook rechts een heel eind lopen op de dijk (zie Lohmannstrasse).
Praktisch
Ik vloog op Hamburg en nam toen de trein naar Bremerhaven. Dit was eigenlijk best een gedoe. Van de luchthaven in Hamburg (Tip: kijk hier voor de beste prijs voor vluchten) moet je eerst de S-bahn naar Hamburg Hauptbahnhof nemen. Daar neem je dan de trein naar Bremen waar je overstapt op de trein naar Bremerhaven. Ik vond de trein in Duitsland ook vrij duur. Heen en terug betaalde ik meer dan 70 euro. Een goedkopere optie is de bus Flixbus. Boek hier je reis met FlixBus. De beste optie lijkt me eigenlijk met de auto naar Bremerhaven rijden. Vanuit Oostende sta je er in 6u. Of neem de trein vanuit België. Met de app Omio kan je je treinreis gemakkelijk en snel boeken.
Overnachten deed ik in het Nordsee Hotel (Tip: kijk hier voor de beste prijs voor Nordsee Hotel in Bremerhaven). Midden in de stad, ruime kamers en zeer vriendelijke receptie. ’s Morgens wachtte me een uitgebreid ontbijt met zowat alles wat je je kunt indenken: van zalm over eitjes en pannenkoeken naar superfoods en een uitgebreid assortiment broodjes.
Booking.comBestel hier je tickets!
Gegarandeerd de beste prijs en je vermijdt de wachtrijen.
Met dank aan Visit Germany.
Lize zegt
Ik moet eerlijk toegeven dat ik Bremerhaven niet kende, maar je stukje maakt me enthousiast! Ik zou mijn man meenemen…we zijn momenteel bezig met het bouwen van ons huis, en hij regelt daarvoor alles, werkt er hele weekends én ondertussen houdt hij nog energie over om ook bezig te zijn met onze twee kindjes. En nu nummer 3 op komst is, verdient hij wel een weekendje weg (en het zelf boeken mag ik niet doen, want hij moet doorwerken in het huis, maar als ik iets win, kan hij niet anders dan meegaan!).
Heidi zegt
Dag Lize, bedankt voor je reactie! Doe je ook even mee via het invulformulier in de blogpost? Dank je!
Jeroen zegt
Geen voor de hand liggende keuze als citytrip bestemming maar deze post maakt me wel nieuwsgierig.
Zou een perfect cadeau zijn voor de vriendin, na alles wat er het laatste half jaar is gebeurd in de familie.
Claire zegt
Oh juij, tof zeg! In Bremen ben ik al geweest, Bremerhaven daarentegen… Toffe city guide en ik waag zeker m’n kans 🙂
Baie goed door Madrina zegt
Ik heb mijn kansje gewaagd *fingers crossed*
Deschamps zegt
Bremerhaven ken ik niet .Maar zou fijn zijn om dit te kunnen ontdekken samen met mijn man. Vaderdag geschenk