Vlak voor ik naar Finland vertrok, kreeg ik de tip van een local om een extra ski-sok mee te nemen om mijn smartphone in te steken. Vooral iPhones leken heel snel last te hebben van de koude. Mijn Samsung had er, zelfs bij temperaturen tot -15°C precies niet al te veel last van. De batterij van mijn nieuwe Canon EOS M3 daarentegen supersnel leeg. Die camera werd natuurlijk ook intensief gebruikt. Batterijen in de kou, het is geen voor de hand liggende combinatie. Enkele tips zodat je batterij niet meteen plat gaat in extreme temperaturen.
Het was een beetje een ding tijdens de vele buitenactiviteiten in Scandinavië. Af en toe vloekte iemand dat zijn batterij plat was. Anderen liepen constant op zoek naar een stopcontact. En wie wel voorbereid was, deelde met plezier zijn tips&tricks. Het was niet mijn eerste reis naar de koude (hoewel het op Antarctica eigenlijk niet zo koud was als die paar keer in Finland) en ik had ook al wat trucjes verzameld om je batterij tegen de kou te beschermen.
Loopt de batterij van jouw smartphone of fototoestel ook zo snel leeg in extreem koude temperaturen? Vooral vanaf -10 graden is het problematisch maar ook bij minder extreme kou kan de batterij van je smartphone er al last van hebben.
Zo houdt de batterij van je smartphone/fototoestel het uit in de kou
Hier ga je geen uitleg vinden over waarom het komt dat de batterij van je smartphone zo snel leegloopt door de kou, daarvoor kan je beter bij tech blogs gaan zoeken. Het belangrijkste voor mij was ervoor zorgen dat de batterij zo lang mogelijk mee gaat.
Hou je smartphone warm
Die ski-sok bleek nog zo’n slecht idee niet. Mijn camera stak ik zoveel mogelijk in een fleece muts en toen we met de sneeuwscooter op pad gingen, had ik de camera om mijn nek hangen, weggestopt in mijn jas. Je kan je telefoon ook zoveel mogelijk in de binnenzak van je jas houden. Iemand had zelfs van die handwarmertjes mee om tegen zijn telefoon te houden.
Het was me ook meteen duidelijk waarom veel Zweden hun oortjes gebruiken om te bellen: op die manier kan de smartphone gewoon in hun binnenzak blijven zitten en heeft de batterij minder last van de kou.
Zorg voor extra power
Tot voor deze trip gebruikte ik enkel mijn smartphone als fototoestel. Ik haalde het einde van de dag dus niet zonder bij te laden met een powerbank. Nu ik een fototoestel heb, heb ik mijn smartphone eigenlijk geen enkele keer moeten bijladen. De batterij van mijn fototoestel liep echter wel een paar keer leeg. Een extra batterij of een powerbank waren dus geen overbodige luxe. Let erop dat je deze ook goed warm inpakt of je back-upmateriaal zou je wel eens in de steek kunnen laten…
Zorg voor minder verbruik
Zet extra’s uit die je niet nodig hebt. Ik zette buiten mijn wifi en/of 4G uit, tenzij ik iets wou opzoeken op tinternet. Ook doordat ik foto’s nam met mijn fototoestel spaarde ik de batterij van mijn smartphone. Maar veel filmpjes moest ik niet nemen met mijn camera om de batterij pijlsnel te zien leeglopen.
Condens
Met mijn camera had ik nog een ander probleem: elke keer als ik van buiten naar binnen kwam moest ik wachten tot de lens niet meer aangedampt was. Dit was vooral in Stockholm een probleem. Hoger in het Noorden was de lucht veel droger en had ik dat probleem niet.
Tips om in te pakken voor de koude in Scandinavië vind je trouwens hier.
Valt jouw batterij ook zo snel plat? Wat zijn jouw trucjes om de batterij langer te laten meegaan in de kou?