Waarom zou je naar de andere kant van de wereld vliegen als er ook dichterbij huis zoveel te beleven is? De laatste jaren mocht ik meer van Nederland ontdekken en dat bevalt! In het najaar mocht ik een paar dagen op ontdekking door Flevoland. Op slechts 20 minuten van Amsterdam, ontdek je een hele andere (nieuwe) wereld. Deze bijzondere 12e Nederlandse provincie is grotendeels pas in het midden van de vorige eeuw op de Zuiderzee ingepolderd. Ook al is het een jonge provincie, het is een regio met veel geschiedenis en verhalen.
De geschiedenis van Flevoland
In Flevoland loop je letterlijk over de zeebodem. Het gebied bevindt zich namelijk zo’n 6 meter onder zeeniveau! Het was ingenieur Cornelis Lely die in 1891 op de proppen kwam met de plannen om de Zuiderzee in te polderen.
Toen de regio in 1916 door een grote overstroming getroffen werd, besliste men om het ambitieuze plan van ingenieur Lely uit te voeren door de Zuiderzeewet van 1918. Ruim 30 jaar na de plannen voor het Zuiderzeeproject begonnen ze aan de werken. De Afsluitdijk kwam er als bescherming tegen overstromingen en door accuut gebrek aan landbouwgrond kwamen er ook gemalen om het land droog te leggen.
De voormalige eilandjes Urk en Schokland maakten voortaan deel uit van het grootste kunstmatige eiland ter wereld. Ja, de Flevopolder is zelfs groter dan de eilanden van Dubai! Samen met de Noordoostpolder vormt het Flevoland. Pas in 1986 kreeg Flevoland het statuut van provincie. De hoofdstad van deze provincie, Lelystad, werd genoemd naar de bedenker, ingenieur Lely. Hij zou het echter zelf allemaal niet meer meemaken.
Wist je dat Schokland het eerste Nederlandse monument is dat opgenomen werd in de UNESCO-Werelderfgoedlijst en dit omwille van de vele archeologische vondsten?
Almere
We beginnen ons weekendje Flevoland in Almere. Almere telt zo’n 220.000 inwoners en is de snelst groeiende stad van Nederland. Almere is ontstaan aan de tekentafel. De eerste bewoners namen in 1976 hun intrek. Ze hebben de stad ontworpen met een blik op de toekomst. De stad laat je mond meermaals openvallen van verwondering.
Doordat ze van nul begonnen, konden ze ook technische snufjes als automatische vuilnisophaling aan 70 km per uur door een ingenieus buizensysteem integreren. Onder en vlakbij de stad zijn gigantisch parkings te vinden. De stad zelf is zo goed als autovrij. Mensen wonen rond de shoppingcentra waarvan ze het dak als gemeenschappelijke tuin/buitenruimte gebruiken.
Een aanrader is de architectuurwandeling. Verschillende internationale architecten hebben hun stempel op de stad gedrukt. Naast futuristische gebouwen, verwijzen ze ook naar de geschiedenis van dit stuk nieuwgewonnen land door gebouwen als The Wave.
We trekken naar het dak van Hudson’s Bay en genieten van een panoramisch zicht over de stad. Breng zeker ook een bezoekje aan de bibliotheek van Almere. Let vooral op het tapijt dat speciaal ontworpen is. Leuk weetje: Almere is verkozen tot beste binnenstad van Nederland!
Lelystad
Wie Lelystad zegt, zegt Batavia. Het doet bij shopaholics vast een belletje rinkelen. Batavia staat voor veel meer. Vlakbij het Batavia Fashion Outlet Shopping center ligt een replica van het 17e eeuwse koopvaardijschip de Batavia. Ook in de haven is het heerlijk zitten op een terrasje.
Batavialand
In Batavialand leer je hoe de woeste Zuiderzee getemd werd en hoe Flevoland ontstond. Je kan er ook een bezoek brengen aan een replica van de Batavia. Dit VOC-zeilschip leidde in 1629 schipbreuk bij Australië tijdens de eerste reis naar Indië. Samen met een gids kruip je aan boord. Bijzonder om te zien hoe het er in de 17e eeuw aan boord van een VOC-koopvaardijschip aan toe ging! Spoiler: niet voor watjes of mensen met een lichte vorm van claustrofobie 😉 Ik kreeg het lichtjes Spaans benauwd dat ik niet in alle ruimtes kon rechtstaan en ik vermoed dat ik niet veel groter ben dan de gemiddelde mens uit die tijd. En dan te bedenken dat ze tijdens de maandenlange reizen met zo’n 350 mensen (en nog een deel dieren) aan boord verbleven.
De Zuiderzee was drukbevaren. Veel scheepswrakken kwamen door de inpoldering onder een kleilaag terecht en bleven zo goed bewaard. Flevoland is één van de grootste ‘droge’ scheepskerkhoven ter wereld. Er zijn maar liefst 435 scheepswrakken, elk met hun eigen verhaal en daterend uit 1200 tot 1900, gevonden! Je kan de plekken herkennen aan de blauwe paaltjes met erboven een rood schip.
Urk
Ik had het geluk al 2 keer op het voormalige eiland Urk te zijn. Wat een heerlijk visserdorp! Ik voelde me er meteen thuis. Net als tijdens mijn eerste bezoek, volgde ik er een ginkiestocht. Elke gids legt zijn eigen accenten waardoor geen enkele ginkiestocht hetzelfde is.
Deze keer sloten we de ginkiestocht af met een verkleedpartijtje. Ik voelde me een echte Urkse. Dat we veel bekijks hadden is een understatement. Op mijn verlanglijstje: een bezoek aan Urk tijdens Urk in Wintersferen (eind november).
Tip: stop voor lekkere vis bij visbakker Albert de Vries in de Botterschuur.
Oostvaardersplassen
Tussen beide steden vind je een natuurgebied van zo’n 6000 hectare. De Oostvaardersplassen zijn het grootste wetlandnatuurgebied van Nederland en maken deel uit van Nationaal Park Nieuw Land. Samen met de boswachter/natuurgids van Staatsbosbeheer trokken we op jeepsafari. Hij vertelde honderduit over het rijke natuurleven in deze regio. We spotten wilde Konikpaarden, Heckrunderen, edelherten en heel wat vogels zoals een lepelaar. Kippenvelmomentje als een zeearend plots vlak voor de jeep opduikt. De zeearend broedt sinds 2006 in dit gebied en daar is de gids terecht fier op.
Landschapskunstwerken
7 van de 8 landschapskunstwerken van Nederland liggen in Flevoland. We stopten bij het Land Art object ‘Exposure’ van de Britse kunstenaar Antony Gormley. Het werk dateert uit 2010 en is al van ver te zien. Door de kurkende positie van de figuur kreeg het werk al snel de bijnaam ‘de kakker’. Het metalen beeld is maar liefst 26 meter hoog en staat op de strekdam tussen het Markermeer en het IJsselmeer.
Flevoland Praktisch
Hoe bereik je Flevoland?
Almere en Lelystad bereik je makkelijk vanuit elk Belgisch station. Er zijn dagelijks maar liefst 16 verbindingen met de IC Nederland (3u27). Of je kiest voor een snelle connectie met de Thalys trein (2u24), 14 keer per dag. Telkens met een overstap op Shiphol Airport. Je kan je treinreis makkelijk via Omio boeken.
Uniek overnachten
Buytenplaets Suydersee
Buytenplaets Suydersee is by far de meest unieke plek waar ik ooit overnacht heb (want geef toe, overnachten in een ijshotel is niet zo uniek meer hé). Op dit kampeerterrein kan je niet alleen je eigen tentje opzetten, je kan er ook kiezen uit een aantal unieke logies: van trekkershut en boomhut tot pippowagen en zelfs een rioolbuis. We mochten elk een plekje kiezen. Mijn hart maakte een sprongetje bij het zien van een oude, gele schoolbus die volledig was omgebouwd. Het lot (en vooral het feit dat de anderen het niet zo zagen zitten dat deze bus wat verder van het toilet lag) zorgde ervoor dat ik me voor een nachtje in De Columbus waande 😉
Vakantiepark Eigenwijze
De eerste avond van ons weekendje in Flevoland overnachtten we in een vissershuisje van Vakantiepark Eigenwijze. De huisjes liggen rond het water en dat zorgde voor rust en fotogenieke avonduren. In de huisjes heb je alles wat je nodig hebt. Ideaal voor gezinnen en als uitvalsbasis voor meerdaagse verblijven.
Blue Zone Netl, de wildste tuin
Hier sliep ik niet zelf – we dineerden er wel. Deze plaats is zo inspirerend! De eigenaar maakte vroeger carrière in de online wereld maar besloot anders te leven. Hij schreef een boek over de Blue Zone en baseerde hier ook de filosofie van zijn nieuwe zaak op. Het diner was een sharing food-concept met lekkere, gezonde gerechtjes. We bezochten er ook enkele vakantiewoningen en nu staat een weekendje op dit domein op mijn verlanglijstje te prijken.
Meer overnachten in Flevoland
Booking.com Booking.comLeuke adresjes
- Ontbijten tussen de bloemen en de vlinders in de zwevende bloementuin van De Orchideeënhoeve.
- Ontbijten in de fruitgaard bij Fruithal Smits.
- Picknicken op de Randmeren.
- Diner bij De Rede in Bataviahaven.
Meer activiteiten in Flevoland
Met dank aan Toerisme Flevoland / persreis