Meer en meer mensen zijn zich bewust van hun impact op het milieu en op het klimaat. Velen zijn ook bereid om wat aan het levensstijl te doen. Gelukkig maar! Alle beetjes helpen. Een hele tijd geleden besloot ik zoveel als mogelijk gebruik te maken van herbruikbare dingen i.p.v. voor de wegwerpvariant te kiezen. Ik overliep mijn dag en keek waar ik nog aanpassingen kon doen. De herbruikbare drinkfles was hier al lang ingeburgerd. Ook in de badkamer kon ik meer zero waste gaan. Een van de andere wegwerpproducten die ik sinds een jaartje niet langer in huis haal zijn wattenschijfjes.
Je kan wasbare wattenschijfjes kopen of je kan er zelf maken. Voor een paar euro haalde ik stof in de stoffenwinkel (je zou ook oude handdoeken of een oude pyjama kunnen upcyclen) en een uurtje later had ik 45 wasbare wattenschijfjes!
Welke stof gebruiken voor wasbare wattenschijfjes?
Je kan heel wat verschillende soorten stof gebruiken om wasbare wattenschijfjes te maken. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan flanel. Heerlijk zacht! Ik ben in goed gezelschap want ik las ooit dat ook Kate Middleton gebruik maakt van flanel om haar gezicht te reinigen!
Voor de achterkant koos ik voor gewone badstof. Dat neemt wel meer vocht (en dus verzorgingsproduct) op maar zeker met een olie om te ontschminken is dat wel handig. Ook zorgt dit voor een lichte scrub.
Andere alternatieven zijn gewafelde badstof, bamboekatoen, fijne badstof, biokatoen, tetradoeken, … Probeer er in elk geval op te letten dat het een biologische stof is. Microvezel zou ook kunnen maar is allesbehalve milieuvriendelijk. Zowel bij de productie als bij het wassen komen microplastics vrij.
Qua kleur of design kan je eigenlijk kiezen. Ik koos voor hetzelfde kleur als mijn badhanddoeken. Op witte wattenschijfjes ga je misschien vlugger vlekken zien die er niet meer volledig uitgaan, met een design zie je dan weer niet hoe proper het wattenschijfje is. Heeft allebei zijn voor- en zijn nadelen. Kocht je nieuwe stof? Was de stof dan eerst een keer. Zeker badstof gaat meer vocht opnemen als ze een paar keer gewassen zijn.
Voor je naar de stoffenwinkel rent: kijk eerst eens wat er nog in je stoffenkast ligt! Zelf had ik al mijn stoffen weggegeven. Mijn naaimachine stond stof te vergaren en ik was grondig door al mijn naaiaccessoires gegaan. Vroeger vond ik het handig om thuis wat stof te hebben liggen als ik impulsief iets wou naaien maar dit draaide uit op een grote verzamelwoede. Voortaan koop ik mijn stof dus per project.
Misschien heb je nog een oude flanellen pyjamabroek die zijn beste tijd heeft gehad?
Hoe maak je wasbare wattenschijfjes?
Je kan rondjes tekenen, de schijfjes met de goede kanten op elkaar leggen, op een paar cm na rondom rond stikken, binnenstebuiten keren en het keergat dichtstoppen of je kan het simpel en gemakkelijk houden.
Ik had 30 cm stof met een lengte van 150 cm. Ik tekende vierkantjes van 10 cm op 10 cm af. Vervolgens legde ik de stof op elkaar zoals ik wou dat mijn wattenschijfjes eruit zouden zien en stikte met een zigzagsteek de randen aan elkaar. Niets omkeren, niets geprutst!
Je kan ze natuurlijk maken zoals jij dat zelf wil. Je zou je zelfs kunnen laten gaan en ze afwerken met een biais. Aan jou de keuze!
Ben je niet zo handig met een naaimachine? Neem dan even een kijkje bij deze naaitips voor beginners.
Wasbare wattenschijfjes wassen?
Tip: maak of koop 2 stoffen mandjes, iets groter dan je wattenschijfjes. In het ene mandje doe je de propere wattenschijfjes, in het andere mandje hang je een stoffen waszakje waar je de gebruikte wattenschijfjes in doet. Als je je vuile wattenschijfjes wil wassen, hoef je enkel nog het waszakje te sluiten en het kan zo mee in de wasmachine! Zo kunnen de kleine wattenschijfjes niet verloren geraken in de wastrommel.
Gaan de vlekken er niet allemaal uit? Laat de wattenschijfjes dan een paar uurtjes weken in een bakje met wat soda.
Gooi jij je wattenschijfjes weg? Of heb je al een herbruikbare/wasbare variant? Ben je zelf aan de slag gegaan? Laat je tips hieronder maar weten!
P.S. Niet handig genoeg of geen tijd genoeg om er zelf te maken? Je kan ze ook kant-en-klaar kopen. Hier kan je deze van Lamazuna of Imsevimse (Zweeds merk) kopen!
Pin it
Affiliate
Jess zegt
wauw ga het gelijk maken. wat kan ik nog meer zelf maken?
Heidi zegt
Dag Jess, je kan heel wat zelf maken. Ik denk bv aan Swifferdoekjes, totebags, zakjes voor groenten & fruit,… Veel plezier!