Zweden heeft mijn hart gestolen. Van zodra de kans zich voordoet trek ik naar het noorden. Meestal zijn dat citytripjes naar Stockholm maar ik probeer ook de andere regio’s te ontdekken. Een roadtrip door Zweden stond hoog op mijn verlanglijstje. Wildkamperen stond daar nog net iets boven en vorige zomer ging ik het avontuur aan. Ik trok er voor het eerst met de rugzak op uit en ging in mijn eentje wildkamperen in Zweeds Lapland. Ik reisde met de Inlandsbanan. Wie geïnteresseerd is in meer details kan die hier en hier vinden.
Zo voor de eerste keer alleen gaan wildkamperen levert heel wat tips op. Ik lijst ze hieronder graag even voor je op.
Test je materiaal op voorhand uit
Zeker als het de eerste keer is dat je er met je materiaal op uitrekt is het belangrijk dat je op voorhand je materiaal uittest. Ik had zelf al heel wat ervaring met het opzetten en opplooien van de 2 Seconds tentjes maar deze keer trok ik erop uit met een trekkerstent. De Quickhiker van Decathlon is licht en zeer makkelijk op te zetten, ook als je alleen bent. Ik oefende het opzetten een paar keer, thuis op het strand en in verschillende weersomstandigheden. Zo wist ik dat ik de tent ook alleen kon opzetten als er een stevige bries stond. Mijn kleine neefje vond die tent op het strand trouwens ook helemaal de max!
Zoek een inpakroutine die bij je past
De rugzak had ik thuis afgesteld maar daar heb ik onderweg toch nog wat aan bijgesleuteld. Het was even zoeken naar een goede manier om alles in te pakken maar eens ik een routine gevonden had en de riemen goed afgesteld had, voelde ik me een echte trekker! Ik ben gewoon van enkel met handbagage te reizen en was verbaasd over hoeveel er in mijn trekkingrugzak paste! De slaapspullen stak ik onderaan in de tas, in een apart compartiment zodat ik daar makkelijk bij kon. De tent liet ik buiten de rugzak hangen. Het slaapmatje stak ik binnenin. Ik kocht ook nog een transportzak voor op het vliegtuig. Die transportzak was vrij ruim waardoor ik nog plaats over had om wat extra souvenirs bij te steken.
Extra tip: Neem een oogmasker mee! Tijdens de zomermaanden gaat de zon in Lapland niet onder. Ook zuidelijker worden de nachten nooit echt donker. Zeker als je in een tent slaapt is een oogmasker dus onmisbaar in tijden van de middernachtzon.
Kies voor slow travel
Inlandsbanan is een authentieke en unieke trein die een keer per dag van Mora naar Östersund rijdt en je de volgende dag tot in Gällivare brengt. Onderweg kan je afstappen en opstappen waar je wil. Reizen met de Inlandsbanan is ideaal voor wie er voor het eerst op uit trekt. Je leert op het treintje snel nieuwe gelijkgestemde zielen kennen en ook de gastheer en -vrouw van de Inlandsbanan delen met plezier hun beste plekjes.
Inlandsbanan is slow travel ten top. Het gebeurt regelmatig dat de trein even stil staat omdat er rendieren op het spoor staan. Ook voor fika, de befaamde Zweedse koffiepauze, en voor lunch/diner of zelfs een museumbezoekje stopt de trein even.
Plan je route op voorhand maar laat ruimte voor improvisatie
Ik had mijn route op voorhand nauwkeurig uitgestippeld en ook al enkele overnachtingen waar ik niet zou wildkamperen (hallo ijshotel!) vastgelegd. Zeker in het hoogseizoen kan het aan te raden zijn om ook enkele stukken van de Inlandsbanan te reserveren. Omdat ik qua tijd nogal beperkt was en zoveel mogelijk wou zien, had ik weinig ruimte om nog extra stops in te lassen. Leg de grote lijnen dus vast maar laat ook nog wat ruimte om de tips van de locals te kunnen volgen of wat langer te blijven waar je het leuk vindt.
Leave nothing but footprints…
De Zweden zijn enorm gastvrij. Door het allemansrecht is het toegestaan om te wildkamperen, zolang je dit doet met respect voor de natuur en de medemens. Zo mag je bijvoorbeeld niet kamperen in het zicht van huizen. Let op met vuurtjes stoken. Bessen plukken mag best maar zorg dat je de natuur niet beschadigt. Afval achterlaten is uiteraard uit den boze. Voor wasjes en plasjes on the go nam ik een biologisch afbreekbare en milieuvriendelijke zeep mee.
Meer tips over wildkamperen in Zweden vind je hier.
Met dank aan Decathlon/Quecha voor het kampeermateriaal dat ik mocht uittesten op deze trip.