Een grote handige tas. Daar was ik lang naar op zoek. Eentje die zowel dienst kon doen als shopping bag en om naar het strand te gaan. Ik zocht wat inspiratie op Pinterest maar tekende uiteindelijk toch zelf een patroon. Een DIY-artikel voor een strandtas past wel bij Living by the Sea hé. Voor de niet-naailiefhebbers doe ik er ook nog wat tips voor het inpakken van je strandtas bij!
Wat mag niet ontbreken in je strandtas?
Wij hebben een strandcabine dus zelf moet ik niet veel heen en weer sleuren maar ik weet perfect wat je niet mag vergeten in je strandtas inpakken 😉
Kledij
Het mag vanzelfsprekend lijken maar het is toch iets wat geregeld vergeten wordt: je badpak of bikini. Of als je thuis al je zwemkledij aantrekt, denk er dan ook aan om een setje lingerie in je tas te steken. Je kan dit best in een apart tasje steken. Denk ook aan een waterdicht tasje om je natte bikini in te steken als je weer naar huis gaat.
Denk ook altijd aan warme kledij voor als het wat afkoelt: een lange broek, gesloten schoenen, een warme jas of een (dunne) sjaal.
Nu we toch bezig zijn: een petje, een zonnebril en zonnecrème kunnen je dagje aan het strand ook redden. Teenslippers kunnen ook van pas komen als het zand gloeiend heet is of als je op de zeedijk een ijsje wil halen. Een mini-EHBOkit, onder het motto better to be safe than sorry, kan er ook nog bij maar in geval van nood kan je ook altijd naar de strandredders of de EHBO-post.
Eten & drinken
Elke badplaats heeft een mooi aanbod aan tearooms, ijskraampjes en strandbars. Honger en dorst hoef je dus niet te lijden. Neem een hervulbare fles mee en vul deze met gekoeld water. Een snack of zelfs een picknick maakt het alleen maar leuker. Kies zoveel mogelijk voor herbruikbaar en vermijd wegwerpplastiek. Het spreekt voor zich dat je eventueel afval in de vuilnisbak gooit (of zelfs weer meeneemt naar huis waar je wel kan recycleren). Zero waste is helemaal hip & happening.
Tip: doe wat ijsblokjes in je hervulbare fles en gebruik een koeltas. Op het strand kan je je drank eventueel ingraven of in de schaduw in een emmer koud water zetten.
Handdoek
Om op te zitten, om op te liggen en om je af te drogen, een handdoek mag niet ontbreken. Weinig plaats in je strandtas? Een hammamdoek, een compacte reishanddoek of een pareo zijn ook handig. Als het vochtig weer geweest is, kan een picknickdeken met een waterdichte onderkant handig zijn.
Entertainment
Ik verveel me nooit aan het strand. Dat komt deels door mijn petekindje dat er ook meestal is en die er wel voor zorgt dat ik nooit lang op mijn gat kan zitten. Ook als hij er niet is, heb ik geen entertainment nodig. Ik kan uren naar de zee staren. Dat raak ik nooit beu. Waar elders kan je zo ver kijken, zie je aan de horizon enkel dat eindeloze blauw? Echt, het zicht vanuit mijn strandstoel is elke keer anders.
Heb je nood aan wat meer prikkels of actie dan kan je in je strandtas ook nog wat leesvoer, strandspelletjes of een kruiswoordraadsel steken. Je laptop meenemen is ook een optie. Doe de rest van het strand een plezier en laat je radio thuis. Als je per se muziek wil, steek dan oortjes in. Echt, ik word onnozel van die bluetooth boxen op het strand. Laat dure spullen ook gewoon thuis.
Strandstoel/windscherm/…
Staat bij ons dus in de cabine. Aan de Belgische kust kun je in de meeste badplaatsen stoelen en zeilen huren voor een dag. In Oostende kan dit bv aan de westkant van het Kursaal.
Ambitieus genoeg om je eigen strandzeil te naaien? Hier vind je een handige tutorial om je windscherm zelf te maken.
Welk soort tas is best geschikt voor het strand?
Als je maar af en toe naar het strand gaat, dan is een aparte strandtas natuurlijk helemaal niet nodig. Een sporttas, een rugzak, een shopping bag,… het kan allemaal dienen. Lekker minimalistisch. Voor het strand is het wel handig als je een tas hebt die je kunt afsluiten. Zelf kies ik voor een tas die je ook binnenstebuiten kan gebruiken. Zo kieper je met gemak al het zand dat in je tas zit eruit. Want ik kan je garanderen: zelfs al heb je een afsluitbare, gesloten tas, het zand kruipt overal!
Denk ook een beetje na over de organisatie van je tas. Kleinere tasjes om spullen bij elkaar te houden zijn superhandig. Je handdoek bovenaan leggen voorkomt dat heel de inhoud van je strandtas eruit valt als je je handdoek uithaalt.
DIY: strandtas
(Voor wie het zich zou afvragen: ik tekende en naaide deze strandtas een paar jaar geleden. Mijn naaimachine staat al twee jaar stof te vergaren in de kast.)
Deze strandtas is omkeerbaar en kan naar keuze afgewerkt worden met extra vakjes (met of zonder knoopjes of rits) binnenin. Ik maakte de tas in een stevige stof. De stofjes uit Ikea (canvas) zijn daar perfect voor. Je hebt ongeveer 1,5 meter stof nodig.
Patroon
Het patroon is een eigen ontwerp. Veelvuldig uitgetest en goedgekeurd. Ik zoek nog een manier om het hier te kunnen delen. Contacteer me als je interesse hebt in het patroon, dan ben je als eerste op de hoogte als ik een oplossing gevonden heb.
Je kan ook zelf een patroon proberen tekenen. Teken het vooral ruim genoeg.
Tutorial: strandtas naaien
Knip de stukken stof 2x (een keer voor de buitenkant en een keer voor de binnenkant) op basis van het patroon. Hou rekening met 1 cm naadwaarde. Zigzag eerst alle randjes.
Naai de stukken voor de buitenkant aan elkaar. Doe daarna hetzelfde met de stukken voor de binnenkant.
Je kan aan de onderkant een bodem maken door vierkantjes uit de hoeken onderaan te knippen en deze dan aan elkaar te naaien maar ik vind volgende werkwijze makkelijker. Duw de tas een beetje plat zodat je driehoekjes hebt aan de zijkant en een bodem creëert in de tas. Daarna moet je aan de zijkanten driehoekjes af knippen en deze stukken aan elkaar naaien.
Draai de buitenkant van de tas binnenstebuiten en steek deze in de binnenkant. De goede kanten zouden nu aan elkaar moeten zitten. Naai eerst beide zijkanten aan elkaar. Vervolgens draai je de tas volledig om zodat je het eindresultaat al te zien krijgt. Plooi nu de naadwaarde van de hendels om en stik deze op een halve centimeter van de rand aan elkaar.
Suggesties
- Wil je wat meer afwisseling dan kan je het patroon ook verknippen en verschillende soorten stof gebruiken.
- Je kan ook extra vakjes in de tas maken om bv. je smartphone of je zonnebril te steken of een vakje om je zonnecrème op te bergen.