Ok, het is niet echt weer om over het strand te schrijven maar ik heb goede hoop dat dit herfstweer van korte duur is. Gisteren vroeg iemand me nog hoe dat nu in elkaar zit, als je een strandcabine wil. “Moet je die strandcabine huren?” Voer voor een artikel op Living by the Sea, dacht ik! Dus bij deze: wat moet je doen als je een strandcabine wil?
Wij hebben onze strandcabine al jaren op dezelfde plaats. De hele familie komt er samen en we krijgen ook geregeld vrienden op bezoek. De cabine stond jaren op naam van mijn tante. Toen ze vorig jaar overleed, was het even spannend of we ons zelfde plekje zouden kunnen houden en of we überhaupt wel een strandcabine zouden hebben. Zo’n standplaats is namelijk persoonsgebonden en van het stuk waar wij zitten hoorden we altijd over lange wachtlijsten.
Wat moet je doen als je een strandcabine wil?
Je kan best eerst beslissen waar je je strandcabine wil. Eens je weet in welke badstad je je strandcabine wil, kan je verder. De voorwaarden en de prijzen verschillen van kustgemeente tot kustgemeente. Zo zijn Middelkerke en De Panne het goedkoopst en zal je in Knokke een pak meer geld kwijt zijn. Ook de procedures verschillen.
Oostende
In Oostende kan je bij de stad tussen 1 oktober en december een formulier indienen om een plaats aan te vragen. Weet dat er voor veel zones wachtlijsten van verschillende jaren zijn! Tegen begin februari krijg je dan de bevestiging of en welke plaats je krijgt. Afhankelijk van de zone en welke rij betaal je meer of minder. Wij zitten in zone 2 op de tweede rij en betalen net geen 600 euro per jaar voor de standplaats.
Eens je een plaats hebt, behoud je die normaal gezien ook (als je tijdig je aanvraag hernieuwt en op tijd betaalt). Deze plek is wel persoonsgebonden. We hoorden al horrorverhalen van een koppel waar meneer stierf en mevrouw de cabineplaats kwijt was omdat het op meneer zijn naam stond. Of dat ook waar is weet ik niet. In elk geval vertelden ze ons vorig jaar dat, als je op hetzelfde adres woont, je de plaats wel kan overnemen. Wij moesten een nieuwe aanvraag indienen maar het stadspersoneel was erg behulpzaam en deed alles wat ze konden zodat we onze vaste plek toch konden behouden. Ze moeten natuurlijk wel het reglement volgen. We hadden geluk dat er geen wachtlijst was voor onze plek en niemand anders onze plaats gevraagd had.
Hoe het in de andere kustgemeentes zit, lees je onderaan dit artikel.
Strandcabine huren of kopen
Bij de gemeente krijg je dus een standplaats toegewezen maar daarmee heb je nog geen strandcabine. Die kan je huren bij een strandcabineverhuurder of je kan zelf een kopen. Als je eentje koopt moet je goed oppassen dat de afmetingen helemaal kloppen. Ook kunnen plaatselijke regels qua kleur, qua dakbedekking of qua helling van het dag opgelegd worden. Wij huren een strandcabine (al jaren dezelfde waardoor we ook onze sleutels kunnen houden) en betalen hiervoor iets meer dan 600 euro per seizoen voor. De prijzen slaan regelmatig op.
Je kan ook een strandcabine kopen maar dan moet je die natuurlijk zelf opzetten, afbreken, vervoeren, onderhouden en opbergen tijdens de wintermaanden.
Update: in de winter van 2019 maakten we onze eigen strandcabine. Een hele belevenis maar het zo hard waard 🙂 Zeker nu de inrichting ook helemaal af is en naar onze smaak is.
Zo zit het in de andere kustgemeentes
De Panne
De Panne werkt met verschillende stranduitbaters voor de verhuur van strandcabines, strandstoelen en windschermen. Contacteer de respectievelijke verhuurders voor meer info.
Particulieren kunnen ook hun eigen cabine plaatsen. In De Panne mogen de strandcabines tot eind oktober blijven staan.
Koksijde – Oostduinkerke
Wie in Koksijde een strandcabine wil huren, doet hiervoor de aanvraag tussen 1 september en 1 maart. Kabines mogen gezet worden tussen de tweede maandag na de paasvakantie en 15 juni. Ze moeten in september weer weggehaald worden. Wie zelf een kabine heeft, betaalt 100 euro voor de plaats. Aanvragen kan via deze website.
Wie een strandcabine wil huren kan terecht bij Ternier of Rodeo. Dit kan vanaf 15 – 30 euro per dag tot 650 – 975 euro voor heel het seizoen.
Leuk in St. Idesbald is de kunst op de strandcabines Cabin Art.
Nieuwpoort
De aanvraag voor een plekje voor je strandcabine moet je in Nieuwpoort voor 15 januari doen. Je betaalt slechts 60 euro voor je plaats.
Wie geen eigen kabine heeft, kan een huren bij Ternier (zie Koksijde).
Middelkerke – Westende
In Middelkerke kan je bij 4 verhuurbedrijven terecht voor je strandcabine. Kostprijs is ongeveer 700 euro voor heel het seizoen. Het is ook mogelijk om voor een kortere periode te huren.
Bredene
In Bredene kan je voor beperkt bedrag je strandcabine plaatsen. Tegen De Haan kan je ook kabines huren.
De Haan – Wenduine
Hier kan je je standplaats voor een strandtent in De Haan – Wenduine aanvragen.
Blankenberge
In Blankenberge staan de strandcabines anders opgesteld. Veel kabines kunnen langs beide kanten geopend worden. De meeste mensen kopen er hun eigen strandcabine. Een standplaats kost amper 150 euro per jaar. Wie het niet ziet zitten elke keer zelf zijn cabine af te breken, te bewaren en weer op te zetten, kan dit voor een kleine 300 euro laten doen.
Zeebrugge
Een standplaats in Zeebrugge moet voor 1 februari aangevraagd worden. In deze folder vind je alle info. Bij Bananamoon Beachclub kan je terecht voor diverse diensten i.v.m. het opzetten en bewaren van de strandcabine en voor het verhuur van strandcabines, strandstoelen,…
Knokke-Heist
Een strandcabine zetten in Knokke? Hier vind je alle info i.v.m. aanvragen van de standplaats en waar je strandcabines kan huren.
Heb jij een strandcabine? Of droom je van je eigen plekje op het strand? En in welke badstad mag dat dan zijn?
Booking.com
Dhont Jacsues zegt
Ik heb een eigen cabine in oostende(mariakerke’).Er zijn enkele herstellingen nodig zoals nieuwe vloer en dakbekleding.Ben te oud om dit zelf te doen.Kan iemand mij helpen om dit te doen.Uiteraard tegen betaling.Met dank.
Save zegt
Ik wil je wel helpen.
Mail me op savevds@gmail.com