De start van het lenteseizoen is ook de start van het barbecueseizoen. Bij de eerste echte zonnige dag, komt de geur van barbecuekruiden je tegemoet vanuit de tuinen. Van het aansteken van de BBQ tot het reinigen van het rooster. Van hoeveelheden tot tips voor een gezellige winterbarbecue, in dit ultieme BBQ artikel komt het allemaal aan bod.
BBQ tips
Liefhebbers hebben een hele collectie BBQ-materiaal maar met een BBQ (uiteraard), houtskool (tip: kies voor kokosbriketten), aanmaakblokjes, een BBQ-tang, handschoenen en aluminium schotels kom je al heel ver. Zorg dat je het voedsel ook goed gekoeld kan bewaren en let er extra op dat je vis, kip en ander vlees niet mengt zodat je kruisbesmetting kan voorkomen. Gebruik ook aparte tangen voor het rauwe en het gegrilde vlees.
Barbecue aansteken
Het duurt wel even voor de barbecue klaar voor gebruik is. Begin tijdig met het aansteken van de BBQ. Begin halfweg de aperitief zo kunnen de eerste gasten al een stuk vlees halen voor ze echt chagrijnig worden van de honger 😉 Het duurt al snel een uur voor de kolen klaar zijn.
Kies voor milieuvriendelijke aanmaakblokjes of probeer het met een stuk krant dat je verfrommelt. Een kolenstarter kan het proces ook vergemakkelijken (en versnellen).
Zijn de kolen bedekt met een laagje witte as? Dan kan het grillen beginnen!
Veiligheid boven alles
Wees bij het BBQ’en steeds alert en hou een emmer zand of een branddeken binnen handbereik. Better to be safe than sorry. Toch verbrand? Spoel overvloedig met water en doe er Flamigel (of gelijkaardig op).
Hoeveel vlees, brood, aardappelen, groenten en sausjes voorzien?
Als je een barbecue organiseert wil je zeker voldoende eten in huis halen. Het resultaat is dat je vaak veel te veel eten voorziet en je ook de dag erna (en de dag daarna) nog barbecue kan eten. Om voedselverspilling tegen te gaan, zocht ik volgende hoeveelheden voor je uit. Want hoeveel vlees moet je per persoon voorzien voor de bbq? En hoeveel groenten per persoon voor de bbq? Onderstaand lijstje helpt je op weg.
- Vlees: reken op 300 tot 500 gram per persoon (voor mannen een beetje meer, voor vrouwen een beetje minder)
- Vis: 300 gram per persoon
- Veggie: 2 tot 3 stukken zijn normaal gezien meer dan genoeg
- Groenten: zo’n 100 tot 200 gram per persoon (bv. 1 tomaat, 1 geraspte wortel, beetje sla,…)
- Brood, pastasalade en/of aardappelen: een half stokbrood, 150 gram pastasalade of 2 tot 3 gemiddelde aardappelen. Heb je meerdere bijgerechten, verander de hoeveelheden dan: bv 1 à 2 aardappelen en 1/4 stokbrood. Heb je overschot van deze bijgerechten dan kan je dit nog het makkelijkst van al bewaren voor later.
- Sausjes: mayonnaise, ketchup,… aangevuld met wat specialere sausjes naar keuze.
Toch eten over? Zorg dan dat je het vlees alsnog bakt of grilt voor je het in de koelkast bewaart om later op te eten. Stond het eten al te lang uit de koelkast? Neem dan geen risico en gooi het weg.
Hoe maak je de BBQ weer proper?
Je kan de dag erna (of nog erger: vlak voor de volgende keer dat je wil gaan BBQ’en) het rooster met een stalen borstel schoon schrobben of je kan de makkelijke weg kiezen. Leg, meteen nadat je gedaan hebt met barbecuen en het rooster nog warm is, aan beide kanten een stuk nat krantenpapier. De dag erna haal je het krantenpapier eraf, nog even over het rooster gaan en het rooster is weer klaar voor gebruik. Ja, zo simpel is het!
Of nog makkelijker: ga even met een halve citroen over het nog warme rooster en leg het dan in het gras. De dauw zal ervoor zorgen dat je rooster de dag erna met gemak proper te wrijven is.
BBQ-receptjes
Ik plan nog een apart artikel met vegetarische en visgerechtjes voor op de BBQ maar dit dessert wou ik jullie nu al meegeven:
Dessert op de BBQ: gemarineerde ananas
Snij een ananas in schijfjes en wrijf de schijfjes aan beide kanten in met wat suiker en muntblaadjes. Laat even intrekken. Kort aan beide kanten grillen op de BBQ en serveren met vanille-ijs. Heerlijk!
WinterBBQ
Een barbecue wordt vaak aan lange zwoele zomeravonden gekoppeld. Toch kan ook een winterse BBQ erg gezellig zijn. Zorg gewoon dat je als gastheer/gastvrouw extra dekentjes en vuurtjes voor je gasten voorziet. Ben je uitgenodigd op een winterBBQ, kleed je dan warm genoeg aan. Als je voeten en je hoofd warm blijven is de kans kleiner dat je snel afkoelt.
Hetzelfde geldt eigenlijk voor een barbecue in de zomer. Tegen de avond kan het flink afkoelen en rillend van de koude is er weinig fun aan. Met warmere kledij en een fleece dekentje verleng je de gezelligheid.
BBQ op het strand?
Helaas, dat mag niet. Toch ruik ik regelmatig BBQ als we op een zomerse dag nog tot laat op de avond op het strand zitten. Ik snap ook niet zo goed waarom het niet mag. Zeker als ik zie dat er in Zweden zelfs openbare BBQ-infrastructuur opgesteld staat. Ze hebben er ook speciale containers om de wegwerpbarbecues en de kolen in te doen.