Wat neem je mee naar je vakantiehuisje? Als je van plan bent om binnenkort een vakantiehuisje te huren of naar een bungalowpark te gaan, zal je je die vraag vast al gesteld hebben. Enkele jaren geleden maakte ik een handige inpaklijst met alle essentiële items die je nodig hebt voor een geslaagd verblijf in een vakantiehuisje. Elk jaar verfijn ik mijn inpaklijstje voor de vakantiewoning en ik voegde er ondertussen ook een boodschappenlijstje voor in het vakantiehuisje aan toe. Als bonus deel ik ook al mijn tips & tricks om de vakantie in een vakantiewoning vlot te laten verlopen.
Inhoudsopgave
Met de familie, met de duikclub, met de vriendinnen,… Ik huur regelmatig een vakantiehuisje voor meerdere personen. Op een of andere manier ben ik ook altijd degene die instaat voor de praktische organisatie en de tips die uit die ervaringen ontstaan zijn deel ik graag. Een beetje voorbereiding zorgt voor een zorgeloze vakantie.
Een vakantiewoning huur je meestal met meerdere personen. Iedereen heeft zijn eigen interesses en verwachtingen. Op voorhand goede afspraken maken is dan cruciaal. Zorg dat alle deelnemers weten wat het hoofddoel van de vakantie is. Willen jullie vooral uitrusten en van het privé-zwembad genieten? Willen jullie er elke dag op uit trekken? Spreken jullie een beurtrol af om te koken, af te wassen,… of willen jullie elke dag uiteten? Het is altijd handig om op voorhand even alle verwachtingen bij elkaar te gooien en een ruw programma samen te stellen. Op basis hiervan kan je dan een weekmenu samenstellen en een boodschappenlijstje opmaken.
Wat meenemen naar een vakantiewoning?
Naast je persoonlijke spullen die voor de meeste vakanties hetzelfde zijn, zet je voor een verblijf in een vakantiewoning best nog wat extra zaken op je inpaklijstje. Hieronder vind je zowel een inpaklijstje als een boodschappenlijstje voor een verblijf in een vakantiewoning zodat je niets vergeet. Om niet te veel mee te sleuren, is het handig om op voorhand met de eigenaar van de vakantiewoning te checken wat er al aanwezig is. Ik check of vraag bv.:
- Waar we kunnen parkeren en voor hoeveel wagens er plaats is?
- Hoeveel toiletten/badkamers er zijn?
- Welk koffiezetapparaat er in de vakantiewoning aanwezig is?
- Hoe het gaat voor huisvuil?
- Of er een vaatwas en een wasmachine aanwezig is? En of er een ‘echte’ oven aanwezig is? (Dit zijn voor ons selectiecriteria die we bij het boeken al checken. Als het antwoord hier neen op is, is de kans klein dat ik dit huisje zal boeken)
- Of er een diepvries aanwezig is?
- Is er wifi?
- Zijn er ook handdoeken aanwezig? (als we beddengoed bijboeken – anders is dit sowieso iets dat je zal moeten meebrengen)
- Indien van toepassing: of er een kinderbed, kinderstoel en kinderservies/bestek aanwezig is?
- Je kan eventueel ook een inventaris van de aanwezige spullen opvragen.
- Check ook even hoeveel plek er in de zetels is.
Inpaklijstje weekend weg vakantiehuisje
Voor de basis van het inpakken verwijs ik graag door naar dit ultieme inpak-artikel. Wie naar een vakantiehuisje gaat, pakt best nog een extra tas in met basisbenodigdheden. Vaatwastabletten en vuilniszakken zitten soms in het welkomstpakket maar ga er maar van uit dat het niet voldoende zal zijn voor heel je verblijf. Hier komt mijn inpaklijstje voor verblijf in een vakantiewoning. Vetgedrukt zet ik mee op het boodschappenlijstje.
Toilet
- WC-papier
- gastendoekjes voor bij het lavabo’tje in het toilet (min. een per aanwezig toilet)
- handzeep (min. een per aanwezig toilet + eentje voor in de keuken)
Badkamer
- Shampoo, conditioner, douchegel (1 flacon voor heel het gezin is in principe genoeg)
- Zonnecrème en aftersun
- Handdoeken (in een hotel krijg je die meestal, in een vakantiewoning is dit nog eerder uitzonderlijk)
- Is er een wasmachine? Neem dan ook wat wasproduct mee
- Wasdraad en wasknijpers
Keuken
- keukenhanddoeken (min. 2 stuks als je een weekend gaat, min. 3 stuks als je voor een week gaat – zo kan je ze tussendoor ook laten drogen)
- keukenvod, eventueel ook een keukensponsje en een afwasborstel
- keukenpapier
- vuilniszakken/PMD (check met de eigenaar van het vakantiehuisje – in België zal je bv. vuilniszakken van de gemeente nodig hebben)
- aluminiumfolie en bakpapier
- afwasmiddel
- vaatwastabletten (ik reken altijd op 2 stuks per dag)
- peper & zout (en eventueel andere kruiden)
- Scherp mes (mijn ervaring is dat de messen in een vakantiewoning vaak bot zijn)
- Snijplank (de aanwezige planken zijn vaak al vrij intens gebruikt)
- Ovenhandschoen en pannenlappen
- Pannenkoekenspatel (echt onmisbaar!)
- Flessenopener en/of kurkentrekker (vaak aanwezig maar niet altijd)
- Croque monsieurmachine/wafelijzer
- Voor de die hards: Magimix Cook Expert voor soep en om zelf brood te bakken
- Voor de koffiedrinkers: filters (check welk koffie-apparaat aanwezig is in het vakantiehuisje)
Extra’s
- Schaar
- Plakband
- Pen & papier
- Tafellaken
- Kaarsjes
- Lucifers
- Tandenstokers
- Servetten
- Tupperwarepotten
- Kinderstoel, babybedje, kinderservies en -bestek – een opstapkrukje kan ook handig zijn; deze zijn vaak al aanwezig in de vakantiehuisjes
- Beddengoed (onderlaken, dekbed, kussens) als je deze niet bij gehuurd hebt
- Google Chrome Cast – om je favoriete films/series op het televisietoestel te casten
- Fleecedekentjes
- Anti-muggenproducten
- Opladers voor fototoestel, smartphone, laptop,… (Een verdeelstekker is ook altijd handig, zeker als blijkt dat er niet zo veel stopcontacten in de vakantiewoning zijn.)
- Boodschappentassen en diepvrieszak voor als je je boodschappen gaat doen.
- Bluetooth box voor muziek
- Gezelschapsspelletjes en puzzels (maar ook niet te veel)
Basisboodschappenlijstje vakantiewoning
Ook maak ik meestal op voorhand een menu op voor ons verblijf in een vakantiehuisje. Dit in samenspraak met de andere reizigers. Iedereen mag een gerechtje kiezen. Ik heb ook een lijstje met gerechtjes die makkelijk te maken zijn en bij de meesten wel in de smaak vallen zoals spaghetti, pizza (om zelf te beleggen), croques,… Hou in je weekmenu ook ruimte om eens op restaurant te gaan of dagen te schuiven.
Ik maak ook graag pannenkoeken en/of wafels voor het ontbijt of bak zelf eens koekjes of een cake. Op vakantie heb ik daar meestal meer tijd voor. Ook soep is, zeker in de wintermaanden, een succes. Op basis van je weekmenu kan je een boodschappenlijstje opmaken. Wij zoeken dan meestal een supermarkt in de buurt en plannen een collect & go in.
- Suiker
- Bloem
- Boter
- Olijfolie
- Eieren
- Koffie
- Thee
- Melk
- Cacaopoeder
- Havermout
- Hagelslag
- Broodbeleg: kaas, ham, kippenwit, veggie,…
- Sinaasappelsap
- Fruit
- Yoghurt
- …
- Aperitiefhapjes, chips, kaasjes,…
- Aperitief (drank)
- Bier
- Frisdrank
- Water
- Ketchup
- Mayonaise
- Ui, look, kruiden
- Pasta
- Pizzadeeg
- Tomatensaus
- Groenten
- Snackgroenten
- …
Tips & tricks voor een verblijf in een vakantiehuisje
Tips voor het huren/boeken van een vakantiewoning
Booking.comVroeg boeken
Wie vroeg boekt, heeft de grootste keuze. De populairste vakantiehuisjes zijn vaak erg snel weg. Zeker als je voor grotere groepen wil boeken of specifieke voorkeuren hebt, is het best om zo vroeg mogelijk te boeken
Veilig je vakantiehuisje boeken
Boek bij een erkende en betrouwbare organisatie. Elk jaar staat er wel een gezin in de krant die op de vakantiebestemming aankomt en hun vakantiewoning niet blijkt te bestaan. Check ook de totale huurprijs: vaak komt er nog huurgeld voor het beddengoed, toeristenbelasting en een kostprijs voor de eindschoonmaak bovenop.
Enkele aanbieders van vakantiewoningen:
Neem een vakantiewoning mét een vaatwasser
Op vakantie wil je toch een beetje luxe? Een vaatwasser is voor mij echt een must. Voor minder luxe dan thuis ga ik niet. Het is net op vakantie dat je kan genieten van dat beetje meer. Dus waarom eens geen vakantiewoning boeken met een jacuzzi, een sauna of een zwembad? Tenzij je natuurlijk van plan bent om amper in je vakantiehuisje te zijn. Dan speelt het niet zo’n rol.
Voor een groep reserveren
Ben jij de verantwoordelijke voor het boeken van de groepsaccommodatie? Beperk het risico door de rest op voorhand te laten betalen. Wees ook duidelijk over de annuleringsvoorwaarden. Je kan ook de waarborg delen en elk een stuk laten betalen. Als je de waarborg niet terug krijgt, draai jij er anders alleen voor op. Been there.
Hou ook tijdens het verblijf alle kosten bij en wie wat betaalde. Daar bestaan handige apps voor maar het kan ook gewoon in een excel.
Wat je zeker moet doen als je in je vakantiehuisje aankomt
Tip: check bij aankomst de staat van het huisje en laat het onmiddellijk weten als er iets kapot is. Zo bleven we ooit een verlengd weekend in een vakantiepark, net over de Nederlandse grens. De keukenlade was duidelijk al lang kapot. We gingen dit dus niet melden. Achteraf kregen we de waarborg niet terug omdat wij die keukenla zogezegd kapot gemaakt hadden! Het zal je niet verwonderen dat ik dus nooit nog bij die keten wil verblijven. Ze maakten er echt een ‘potje’ van (en ja, da’s een tip over welke vakantiepark-keten het ging).
Extra tip: noteer de meterstanden van de gas- en elektriciteitsmeters. Trek er eventueel een foto van. Dan kan er achteraf geen discussie zijn.
Installeren
Doe de eerste uurtjes de moeite om je te installeren en je thuis te voelen. Richt de badkamer en de keuken in, pak je koffer uit en geniet tijdens een aperitief van je tijdelijke woning. Ik vind het altijd heerlijk om op ontdekking te gaan: alle kamers en alle kasten te verkennen.
Kamerverdeling
Probeer op voorhand al uit te zoeken hoe de beddenverdeling in de kamers is. Geef koppels de kamers met een dubbelbed, leg snurkers en huilbaby’s zo ver mogelijk van slechte slapers. Wij hebben met de duikclub soms ook een toiletverdeling. Als er 2 wc’s aanwezig zijn, maken we een mannen- en een damestoilet. Vooral de dames lijken dit wel te appreciëren.
Activiteiten
Laat iedereen enkele activiteiten suggereren. Maak op voorhand een flexibel schema waar eventueel nog geschoven kan worden. Denk aan activiteiten voor regendagen maar neem ook goede kledij mee zodat je, ook als het koud en nat is, toch naar buiten kan. Een pyjamafeestje waar ook de volwassenen aan meedoen scoort bij de kindjes (en vind ik zelf stiekem ook heel gezellig!). Zet een paar gezelschapspelletjes op je inpaklijstje vakantiewoning.
Schoenenpolicy
Spreek duidelijk af dat niemand binnen rondloopt met schoenen. Blootvoets, op sokken of met pantoffels is nog zo gezellig! Bovendien blijft de woning zo een stuk netter.
Heb jij nog tips voor een verblijf in een vakantiewoning? Wat neem jij nog mee? Wat staat nog op jouw inpaklijstje voor een vakantiewoning?
Affiliate