Van zeeziekte heb ik soms last als ik op de Noordzee ga varen. Op andere zeeën en oceanen lijk ik er minder last van te hebben. Het heeft iets te maken met hoe de Noordzee ‘rolt’. De laatste jaren heb ik ook steeds vaker last van wagenziekte. Vooral als ik iets wil lezen, de weg nogal hobbelig en kronkelend is of als ik op mijn smartphone bezig ben. Laatst was ik op het vliegtuig wat aan het werken en moest ik de laptop dichtklappen omdat ik me wat misselijk begon te voelen. En zelfs op de trein heb ik er soms last van. Vervelend want ik zou heel wat tijd winnen als ik de tijd onderweg nuttiger kan besteden. Nu, even nietsdoen en naar buiten staren vind ik eigenlijk ook nuttig besteedde tijd!
Heb je zelf ook soms last van bewegingsziekte? Dan wil je vast weten hoe je het ongemak kan verminderen? Misschien heb je zelf ook al trucjes die je toepast om niet wagenziek te worden? Deel ze gerust in de comments!
Wat kan je doen tegen wagenziekte?
Eten
Zorg dat je niet met een lege maag vertrekt maar eet ook niet vlak voor het vertrek.
Uitgerust vertrekken
Net als een lege maag kan vermoeidheid ook een rol spelen bij wagenziekte. Zorg dus dat je goed uitgerust bent als je vertrekt, ook als je niet moet rijden. Tips voor lange autoritten vind je hier.
Vooraan zitten
Als we met de bus ergens naartoe gaan, probeer ik steeds vooraan te zitten. Ook in de wagen helpt het als ik vooraan plaats mag nemen. Als ik zelf rij, heb ik helemaal geen last van wagenziekte. Integendeel, ik rij graag met de wagen – zeker op rustige wegen. Concentreer je op het midden van de weg voor je en kijk zo ver mogelijk vooruit.
In het vliegtuig heb je het minst last van beweging in de buurt van de vleugels. In de trein kies je best een zitplaats met de rijrichting mee. Als ik onderweg een poging doe om te slapen (zowel in de auto, de trein als het vliegtuig) voel ik me een stuk beter.
Niet lezen
Niet lezen of naar beneden kijken in het algemeen. In het begin gaat het maar plots is het daar en dan is het moeilijk om er nog af te geraken. Naast lezen staan ook video’s bekijken, sms’en of sociale media op de smartphone in het lijstje ‘niet doen’ als ik niet wagenziek wil worden.
Kledij
Zorg dat je loszittende kledij aan hebt. Een broek die rond je buik spant is allesbehalve comfortabel. Kleed je in laagjes zodat je makkelijk wat kan uittrekken als je te warm hebt. Je zou ook Travel Shades kunnen proberen. Da’s een speciale bril maar ik heb er eerlijk gezegd wel mijn bedenkingen bij.
Medepassagiers
Op persreis in Malta was ik enkele dagen op stap met een privé-gids. De dame wist ongelooflijk veel en vertelde in de wagen allerlei interessante weetjes. In het begin maakte ik notities maar al snel voelde ik dat het zo niet zou lukken. De gids zat naast me op de achterbank en ik keek haar voortdurend aan, met af en toe een geïnteresseerd knikje. De rijstijl in Malta is niet bevorderlijk voor wagenziek-gevoelige mensen. Ik moest de gids op den duur verontschuldigend zeggen dat ik wel luisterde maar niet de hele tijd naar haar kon kijken omwille van mijn bewegingsziekte. Beetje genant toch.
Ook als medepassagiers veel praten en vertellen aan me en ik me niet zo top voel, licht ik hen even in. Ze weten dan dat ze me beter gerust kunnen laten maar dat ze dit absoluut niet persoonlijk hoeven te nemen. Eens uit de auto zet ik met plezier de gesprekken verder.
Medicatie
Waar ik voor mijn zeeziekte wel naar medicatie grijp, doe ik dat voor wagenziekte eigenlijk niet. Ik heb gelukkig maar een hele lichte vorm en kan mijn plan dus trekken zonder medicatie. Er bestaan speciale pilletjes tegen bewegingsziekte. Je zou ook kunnen proberen met een pilletje tegen misselijkheid.
Stoppen
Als je je echt niet goed voelt, kan je altijd vragen aan de chauffeur om even te stoppen. Eens uit de wagen is het normaal gezien meteen over. Geen verbetering eens je uit de wagen bent? Leg je dan even neer op de grond en sluit je ogen.
Lukt stoppen niet of reis je mee met een groter gezelschap waardoor niet zomaar gestopt kan worden? Probeer je dan vooral op iets anders te concentreren!
Kotszakje
Zover is het bij mij gelukkig nog nooit gekomen. Als ik wagenziekte voel opkomen concentreer ik me op mijn ademhaling en op het naar de weg voor ons kijken. Zo gaat het bij mij meestal snel over. Ben je erg gevoelig voor wagenziekte dan kan je naast alle bovenstaande tips best ook een kotszakje bij de hand houden en hopen dat je het niet nodig hebt.
Heb jij ook last van wagenziekte? Wat doe jij om er zo weinig mogelijk last van te hebben?
tiny zegt
Vraag bij de apotheek of de natuurwinkel naar een “seaband”. Een armband met een drukpunt tegen de binnenkant van de pols. Oorspronkelijk voor mijn zoon gekocht, maar het bleek bij mij ook te helpen. Is er in een kinder- én een volwassen versie. http://www.sea-band.com/be/
Heidi zegt
Hm, ben nogal sceptisch over zo’n armbandjes. Ooit eens geprobeerd en tegen zeeziekte hielp het in elk geval niet :s Misschien moet ik die Seaband eens proberen 🙂 Thanks!