Time flies! Het is ondertussen al een jaar geleden dat ik in Jordanië was. Heerlijke herinneringen: drijven in de Dode Zee, duiken in Aqaba en natuurlijk Wadi-Rum. Een van de dingen die we daar toen deden was een plaatselijk gerecht koken: Sayyadiyeh. Of ’t is te zeggen: kijken hoe de lokale kok het deed. Het was wel plezant geweest om zelf de handen uit de mouwen te steken maar nu had ik natuurlijk de handen vrij om notities te nemen.
Zelf Sayyadiyeh maken: recept
Ingrediënten
Het ingrediëntenlijstje voor Sayyadiyeh is vrij uitgebreid.
- Voor de marinade: olijfolie, sweet chili, peterselie, witte peper, hot chili, koriander, limoen, look en gember. Hoeveelheden naar eigen smaak.
- Verder heb je ook nog tomatenpuree, ajuin, kaneel, kippenbouillon, zout, kardemom en kruidnagel nodig. Oja, en natuurlijk ook basmatirijst en vis.
Bereiding
De marinade voor de Sayyadiyeh moet 1 tot 2 uur trekken dus maak deze op voorhand al klaar. Meng gewoon alle ingrediënten en marineer hier de vis in. Verwarm je oven op 180 graden. Neem een grote ovenschotel en leg hier je gemarineerde vis in. Dit zet je dan 30 minuten in de oven.
Neem een grote pan en stoof hier, met een geut olijfolie, de ajuin in tot deze lichtbruin is. Voeg er vervolgens de kaneel en kruidnagel aan toe. Blus met voldoende kippenbouillon om hier je basmatirijst in te koken. Kruid verder bij met zout en kardemom. Doe vervolgens je rijst erbij en laat 15 minuten koken. Hier kan dan de tomatenpuree bij. Goed roeren en de rijst kan samen met de vis geserveerd worden. Smakelijk!
Is het je opgevallen dat ik de vissoort niet specifieer? Dat klopt! Hoewel het een traditioneel gerecht is uit Aqaba komt de vis die ze gebruiken helemaal niet uit hun eigen regio. Je kan voor Sayyadiyeh elke vastkokende witte vissoort gebruiken.
Kook jij na je vakantie ook soms de lokale gerechten thuis? Zo voel je je toch nog even op reis.