Bij de Hanzesteden denk je misschien aan Hamburg, Bremen of Lübbeck maar er zijn er veel meer. Op het hoogtepunt van de Hanze waren er 208 Hanzesteden. De Hanze was een internationaal samenwerkingsverbond ter ondersteuning van de overzeese handel. Tussen de 12e en de 16e eeuw maakten ook 9 Nederlandse steden rond de IJssel deel uit van dit handelsverbond. De steden zochten steun bij elkaar om zich te wapenen tegen piraterij en moord die van de handelsreizen gevaarlijke ondernemingen maakten. Ze voeren met koggeschepen en voerden handel in o.a. graan, hout en haring.
Omdat dit jaar (2017) de Internationale Hanzedagen voor het eerst in 20 jaar weer in Nederland georganiseerd werden en het hierna weer tot 2030 duurt voor de Hanzedagen weer in Nederland zijn, mocht ik samen met een paar andere journalisten en bloggers op ontdekking in enkele Hanzesteden. Eerder las je al mijn reisverslag over Elburg, vandaag neem ik jullie mee naar Harderwijk.
Harderwijk, de culinaire Hanzestad
Harderwijk wordt al in 1252 aangeduid als Hanzestad. De stad lag toen aan de Zuiderzee. De imposante bouwwerken in Harderwijk herinneren nog steeds aan deze periode.
De naam Harderwijk doet tegenwoordig wellicht meteen aan het gelijknamige dolfinarium denken. Toch heeft Harderwijk veel meer te bieden. Deze historische stad staat gekend als de culinaire Hanzestad en heeft 2 restaurants met Michelinster.
Op stap in Harderwijk
In Harderwijk kan je elke dag om 14u aan een stadswandeling deelnemen van anderhalf uur. Deze stadswandeling is ook op afspraak te boeken. Gids Hans neemt ons op sleeptouw door zijn stad. We beginnen onze rondleiding door Harderwijk in het Hortuspark. Dit stadspark was vroeger de kloostertuin, die aan de universiteit van Harderwijk ter beschikking werd gesteld. De Zweedse botanicus Carolus Linnaeus doctoreerde hier. De grote plataan in het park dateert uit deze tijd.
Aan de rand van het Hortuspark vind je restaurant Hortustuin. Eén van de muren is een stukje van de oude stadsmuur en maakte vroeger deel uit van het Minderbroedersklooster. Hortustuin serveert zowel lunch als diner. Het is heerlijk vertoeven op het zonneterras.
Het Belgenkamp
We vervolgen onze weg naar het oude stadhuis van Harderwijk. De vloer hier is 15e eeuws. In de hall is een herdenkingsplaat aangebracht voor het Belgenkamp. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ving Harderwijk zo’n 14.000 Belgische krijgsgevangenen op. Ze brachten de Belgen onder in een tentenkamp net buiten de stad, waar nu de autostrade loopt. De tenten werden later vervangen door niet-verwarmde barakken. Om de moraal hoog te houden organiseerden ze soms sportwedstrijden. Zo was er een wielerbaan rond het kamp gebouwd. Dit was destijds de grootste in Europa. Het is ook in dit kamp dat het eerste frietkot van Nederland stond. Een maquette van het Belgenkamp kan je in het Stadsmuseum zien. De maquette is gebouwd door de Belgische architect en krijgsgevangene Michaut. In Harderwijk zijn verder geen sporen van dit Belgenkamp meer te vinden.
Een volgende stop is de stadsmuur en een bezoekje aan een van de muurhuisjes. Onze rondleiding afsluiten doen we in de Grote Kerk. De toren van deze kerk is 70 meter hoog. De vorm van de kerk is ongewoon. Nadat een stuk van de kerk afbrandde besloten ze dit stuk niet opnieuw op te bouwen. Hierdoor is de akoestiek in de kerk buitengewoon goed. De Nederlandse televisie maakt graag gebruik van de Grote Kerk voor de opnames van de eucharistievieringen.
Muurhuisjes
Vroeger moest de 6 meter naast de stadsmuur vrij blijven. De arme bevolking zag hier een goede bouwplek in. Doordat er al een muur stond, konden ze besparen. De huisjes zijn amper 14 vierkante meter groot. In Harderwijk kan je zo’n muurhuisje bezoeken. Dit was een heel speciale ervaring. Ik ben wel geïnteresseerd in tiny living en deze muurhuisjes zijn echt tiny living avant la lettre!
Het oudste stenen huis van Harderwijk vind je in de Donkerstraat. Momenteel is in dit pand een schoenenwinkel gevestigd maar je ziet nog steeds het originele 14e eeuwse plafond met houtsnijwerk en indigo geschilderd. Zeker de moeite om dus even binnen te lopen.
Tours & activiteiten
Gegarandeerd de beste prijs en je vermijdt de wachtrijen.
De Internationale Hanzedagen
Van 15 t.e.m 18 juni 2017 kan je in het Nederlandse Kampen naar de Internationale Hanzedagen. Elk jaar worden de Hanzedagen in een andere stad georganiseerd. Na Kampen in 2017 is het wachten tot 2030 voor de Hanzedagen nog eens in Nederland zijn. Dan is het de beurt aan Harderwijk.
Tijdens de Internationale Hanzedagen in Kampen kom je alles te weten over de Nederlandse koggen en het middeleeuwse Hanzeverbond. Je kan er 3 unieke koggen (waaronder de Kamper kogge) en oude zeilschepen bewonderen. Naast het nautische programma is er ook een middeleeuws spektakel, staan oude en nieuwe ambachten in de kijker en is er muziek, dans en theater. Op de Hanzemarkt presenteren Hanzesteden uit binnen- en buitenland zichzelf.
De originele versie van dit artikel verscheen eerder in KW Weekend.
Met dank aan Hanzesteden Marketing.
Pin for later
Vond je dit artikel interessant en wil je het graag bewaren voor later? Vergeet het dan niet te pinnen op Pinterest!