Voor langere periode verlof nemen en rondreizen… Het klinkt erg verleidelijk! Voorlopig blijft het hier bij dromen. Ik ben vol bewondering voor mensen die ook effectief de stap zetten zoals mijn goede vriend Stef.
Hoe zou mijn wereldreis eruit zien?
Ik zou in elk geval voor slow travel kiezen. Langere tijd op dezelfde plek blijven. Nieuwe plaatsen ontdekken maar ook terugkeren naar een paar plekjes die me eerder al onvergetelijke herinneringen bezorgden. Zweden, New York, Argentinië, Antarctica en de Malediven zouden zeker al op mijn lijstje staan, om nog eens te doen. IJsland, Mexico, Bali en Nieuw-Zeeland/Australië zouden dan weer de nieuwkomers zijn die ik heel graag wil ontdekken.
Dat inpakken zou in elk geval al geen probleem zijn 🙂 Ik heb de afgelopen jaren flink geminimaliseerd en, al zeg ik het zelf, ik ben een echte inpak-expert geworden!
Tips van een ervaren wereldreiziger
Hoewel ik zelf best wat reiservaring heb, is dat totaal niet te vergelijken met een echte wereldreis. Er zijn dan heel wat andere zaken waar je rekening mee moet houden. Vrienden van me ondernamen vorig jaar een echte wereldreis. Stef deelt graag zijn allerbeste tips met mij, en dus ook met jullie!
1. Wees flexibel en hou ruimte om te improviseren
Absoluut de belangrijkste tip! Wie zijn citytrip graag tot in de details plant, laat die gewoonte bij een wereldreis best achterwege. Stippel enkel de grote lijnen van je wereldreis uit. Handig om ongeveer een idee te hebben hoe lang je op elk continent wil blijven maar door nog niks concreet vast te leggen kan je je plannen nog wijzigen of bijsturen.
Op deze manier behoud je maximale vrijheid om bijvoorbeeld tips die je van andere reizigers krijgt te volgen en zo minder gekende pareltjes te ontdekken. Ook kan ter plaatse iets tegenvallen of misgaan waardoor je een alternatief uit je hoed moet toveren.
2. Money money money
Een goede budgetplanning is uiteraard essentieel. Google helpt je in de zoektocht naar de dagbudgetten voor wereldreizigers. Je vindt er diverse budgettypes: low budget, gemiddeld en luxe. Je kan deze bedragen best naar boven afronden.
Enkele andere tips:
- Neem twee bakjes van de bank mee. Zo heb je een reserve als de batterij plat is, als het bakje kapot zou gaan,… Of nog makkelijker: kies voor mobiel bankieren zodat je met je smartphone geld kan overschrijven, je saldo raadplegen en veel meer!
- Zet elke maand het budget voor de maand over van je spaarrekening naar je zichtrekening. Zo hou je overzicht over je uitgaven. Je kan dan, net als bij een loon, inschatten hoeveel maand er nog over is aan het einde van je loon 😉
- Zorg voor een backup kredietkaart. Ook een prepaid Mastercard waar je een beperkt bedrag op kan plaatsen kan handig zijn. Deze kan je ‘herladen’ via internet. Wordt de kaart gestolen, ben je enkel dit bedrag kwijt. Ook ideaal als je twijfelachtige online aankopen moet doen.
- Zoek iemand die je 100% vertrouwt, je post thuis opent en de documenten inscant en doormailt. Zo kan je zelf de betalingen doen vanuit het buitenland.
3. Digitaal
Zorg voor een goede backup voor je foto’s en video’s. Je kan een aparte externe harde schijf meenemen of een uitgebreide account nemen op een cloud service. Hou wel rekening met tragere uploadtijd in bepaalde regio’s. Neem voor de zekerheid ook extra SD-kaartjes mee. Deze kan je eventueel naar huis opsturen. Hou zelf nog een kopie bij van de foto’s die je naar huis opstuurt, minstens tot je bericht krijgt van het thuisfront dat ze de SD-kaartjes goed ontvangen hebben!
Investeer in een e-reader waar je ook reisgidsen op kan downloaden. De Lonely Planet-gidsen kan je bijvoorbeeld op tot maar liefst 5 devices downloaden. Zo kan je dan ook de stadskaart op je smartphone plaatsen. Ook de app ‘Here’ is handig om als offline GPS te gebruiken (toch om te stappen, als auto-gps zou de app minder handig zijn).
Koop in elke land een plaatselijke sim-kaart! Ook al vind je op heel wat plaatsen gratis wifi, toch is het handig om ‘overal internet op zak te hebben’. Zo ga ik zelf bv nooit betalingen doen via openbare wifi maar kies ik dan voor 4G. Mobiel internet is trouwens zowat over heel de wereld goedkoper dan hier in België!
4. Het thuisfront
Laat het thuisfront meereizen! Hou hen op de hoogte van waar je bent, hoe je de reis beleeft etc. Je kan natuurlijk een blog opzetten maar ook met een ouderwetse postkaart zal je scoren! Zeker zijn dat je kaartjes snel aankomen? Kies dan voor de Bpost app waarbij je zelf een foto kan uploaden. Deze wordt dan afgedrukt en verstuurd. Voor amper 2 euro zit je gepersonaliseerde postkaart de volgende dag al in de bus!
5. Gezondheid
Zeker geen risico’s nemen als het om je gezondheid gaat! Loop voor je reis even langs bij het Tropisch Instituut in Antwerpen. Zij helpen je verder met je nodige vaccinaties en medicatie. Zeker ook aan te raden is het volgen van een EHBO-cursus en een goede EHBO-kit mee te nemen. Zo kan je niet alleen jezelf verzorgen mocht het nodig zijn maar kan je ook anderen uit de nood helpen.
Mijn extra tip: pack light!
Op Living by the Sea vind je heel wat inpaktips om zo licht mogelijk te reizen. De belangrijkste is misschien deze: ben je je kredietkaart en identiteitskaart/paspoort niet vergeten? Dan heb je het belangrijkste op zak! Tenzij je echt naar de middle of nowhere gaat, kan je met deze documenten heel wat oplossen 🙂
Zo kocht ik zelf al teenslippers op Ibiza omdat het er toch warmer was dan ik verwacht had, kocht ik een jasje in Zweden omdat ik de mijne bewust thuisgelaten had, ging ik in Parijs naar de apotheker omdat ik mijn teen bezeerd had en niets van ontsmetting bij had, kocht ik een sarong in Sri Lanka omdat ik de mijne vergeten was en kocht ik, ook al in Zweden, een nieuwe bikini toen mijn plastiek sluiting het er begeven had.
Liese zegt
Was, klinkt goed. 33 telt niet meer zeker _?
Liese zegt
Was = waw
Resfredag zegt
Vacker bild från en av mina favoritstäder! 🙂
Heidi zegt
Tack! Min favoritstad också 🙂
Yvonne zegt
Leuk om te lezen! Goede herinneringen, want wij gingen ooit op wereldreis… hoewel… een echte wereldreis werd het uiteindelijk niet. In 18 maanden verkenden we Azië en het Midden-Oosten. Wie weet komt het er ooit nog wel eens een keer van 🙂
Heidi zegt
18 maand reizen klinkt me anders wel als wereldreis hoor 🙂 Dat je echt rond de wereld moet vliegen daarvoor lijkt me niet echt nodig. Lang leve slow travel!