Never not running. Never not travelling. Ook al probeer ik mijn bagage te beperken, voor mijn loopschoenen reserveer ik altijd een plekje. Heerlijk vind ik het om een nieuwe stad te ontdekken door, meestal ’s morgens, erop uit te trekken en door de stad te lopen. City jogging is een perfecte manier om meer van de stad te zien, de stad op een andere manier te ontdekken én ondertussen ook nog eens fit te blijven terwijl je onderweg bent. Hoera voor city jogging!
City jogging, de voorbereiding
Veel voorbereiding is er niet aan. Maar je moet het wel een beetje beter voorbereiden dan als je thuis gewoon je vertrouwde route wil doen. Uiteraard moet je er bij het inpakken van je valies al bij stilstaan. Die loopkledij moet natuurlijk mee 🙂 Check ook al even het weerbericht zodat je ook je loopuitrusting kan aanpassen. Loop je thuis met een gps-horloge of een hartslagmeter? Vergeet deze dan ook niet in te pakken. De geoefendere loper wil misschien ook gels en/of energierepen meenemen.
Bekijk op voorhand ook even de kaart en probeer enkele oriëntatiepunten te memoriseren. Misschien zijn er op je bestemming populaire looproutes die je kan lopen? Of is er net een loopevenement als je daar bent? In eigen land zijn de Urban Trail Runs één van mijn favoriete loopevenementen. Meer zelfs, het zou voor mij een reden zijn om een citytrip te boeken mocht Barcelona, Stockholm of Kopenhagen een Urban Trail zou organiseren!
Probeer op voorhand ook al in te plannen wanneer je zou kunnen lopen. Ik ga meestal ’s morgens lopen, voor het ontbijt. De stad ontwaakt dan net, het is nog relatief rustig en je houdt de rest van de dag vrij om musea te bezoeken, te winkelen of gewoon door de stad te slenteren. Als ik op voorhand niet bedacht heb, wanneer ik een rondje city jogging in mijn reisplanning kan inpassen, blijk ik minder vaak te gaan lopen. En da’s ook jammer.
Onderweg
Wat neem ik allemaal mee als ik ga cityjoggen? Mijn identiteitskaart, de (sleutel)kaart van de hotelkamer en mijn visa-kaart. Je weet immers maar nooit wat er gebeurt en met mijn identiteitskaart en mijn visakaart kan ik eigenlijk al heel wat situaties oplossen. Ook mijn telefoon gaat zeker mee. En niet alleen omdat de app Runkeeper mijn parcours bijhoudt.
Op voorhand bestudeer ik dus al even het stadsplan en probeer ik herkenningspunten zoals bepaalde monumenten, treinsporen, waterwegen etc te onthouden. Een stadsplan meenemen kan maar zal onderweg niet zo handig blijken. Soms kies ik ervoor om dezelfde weg terug te keren. Daarom concentreer ik me onderweg op de namen van de winkels en de straten. Zeker op de hoeken en van de straten waar ik van richting verander. Maar meestal loop ik gewoon op mijn gevoel en haal ik, als ik echt verdwaald ben, Google Maps boven. Wel opletten voor roamingkosten! Je kan Google Maps ook offline gebruiken als je op voorhand de kaarten downloadt maar dan krijg je geen wegbeschrijving. Google Maps te voet gebruiken zal trouwens meevallen qua roaming omdat je kaart amper vernieuwd moet worden. Een ander verhaal als je Google Maps met de auto gebruikt maar ik dwaal af…
Is er op je bestemming een bewegwijzerde looproute? Dan kan dat een prima alternatief zijn. Is er veel water? Langs het water lopen vind ik niet alleen erg rustgevens en ontspannend, het is ook een goed hulpmiddel om niet te verdwalen. Behalve in Venetië natuurlijk 😉
Veiligheid
Mja, niet elke bestemming is even veilig om aan city jogging te doen. Misschien is de loopband in de fitness van het hotel een betere optie. Maar eigenlijk gelden de zelfde veiligheidsvoorschriften als thuis: let op waar je gaat lopen, zorg dat je goed zichtbaar bent en gebruik je gezond verstand.
Zelf ga ik bijvoorbeeld niet alleen gaan lopen als het donker is, ga ik in bepaalde landen niet als vrouw alleen gaan lopen (jammer genoeg, voel je je als vrouw niet overal even veilig) en ga ik niet lopen in afgelegen stukjes stad.
Heb jij ook zo’n dingetje met lopen in het buitenland?
liese zegt
ben je tevreden over Runkeeper? Misschien ligt het aan mijn gsm maar mijn gps slaat altijd tilt waardoor ik nooit de exacte afstand kan meten. Hey, ik liep al eens 35 km in een half uur 😉
Heidi zegt
De ene keer al beter dan de andere keer. Meestal als Runkeeper wil updaten slaat de app de bal mis maar over het algemeen werkt het redelijk goed. Heb ook GPS horloge maar die vergeet ik vaak op te laden of te synchroniseren + duurt heel lang om sateliet te vinden.