Je komt er niet onderuit. Wie het vliegtuig neemt, moet door de security check. Het is er altijd een hectische bedoening. Iedereen wil zich naar zijn vlucht haasten, er is toch altijd een beetje stress want wat als je ze apart nemen of er iets niet in orde is en daarbovenop heb je er vaak met ellenlange wachtrijen te maken.
Met deze ultieme tips ga je niet alleen stressvrij door deze controles, je zorgt er ook nog eens voor dat je de rij niet ophoudt:
Koffer eerst
Meestal heb ik een handbagagekoffertje en een laptoptas bij. Om de wachtrijen niet nodeloos te verlengen, plaats ik eerst mijn handbagagekoffertje op de band. Deze komt dan ook als eerste weer vanonder de scanner en kan ik in één beweging terug op de vloer zetten. Hier kan ik dan mijn laptoptas aanhangen.
Laptop
Mijn handtas steek ik in mijn handbagagekoffertje voor ter plekke en tijdens de vlucht gebruik ik mijn laptoptas dus als handtas. In die laptoptas steekt naast mijn laptop, smartphone enz ook mijn zakje met liquids. Zorg dat je deze op een makkelijk toegankelijke plaats steekt!
Aan de security check haal je je laptop en je zakje met liquids uit je tas en bied je deze apart (in een aparte tray) aan voor controle.
Vloeistoffen
Het is een heel gedoe, met die vloeistoffen. De richtlijn wordt binnenkort versoepeld maar voorlopig mag je in je handbagage maar een beperkte hoeveelheid vloeistoffen meenemen. Deze vloeistoffen moet je bovendien in een doorzichtig tasje doen.
Ik reis enkel met handbagage. Mijn toilettas is dus standaard voorzien op deze veiligheidsmaatregel. Ik heb een toilettasje voor alle non-liquids zoals tandenborstel enz en een apart doorzichtig toilettasje voor de vloeistoffen. Je kan hier ook een zip-lock tasje voor gebruiken. Bij de drogisterij kan je vaak mini-flesjes van je favoriete verzorgingsproducten kopen. Ik vul deze na elke trip terug bij zodat mijn reistoilettasjes altijd vertrekklaar zijn. (Update: waar mogelijk kies ik tegenwoordig voor blokken: een blok shampoo, een blok deoderant,…)
Let op! De vloeistoffen mogen individueel in verpakkingen van max. 100 ml. Een half lege tube zonnecrème van 150 ml mag dus niet! Ook moeten deze vloeistoffen dus verpakt zijn in een doorzichtig plastiek tasje dat hersluitbaar is. Het volume van dit zakje mag max. 1 liter zijn!
Voorbij de scanner
Neem al je spullen zo snel mogelijk terug van de band. Dit verkleint niet alleen de mogelijkheid dat iemand anders ermee weg is, het zorgt er ook voor dat je de wachtrij niet nodeloos ophoudt. Neem al je spullen vast en ga wat verder staan om je spullen terug weg te steken en/of je kledij terug aan te trekken.
Kledij
Ik probeer een beetje op te letten wat ik aantrek als ik een vlucht neem. Uiteraard kies je liefst voor comfortabele kledij. Ik kies meestal voor laagjes want op het vliegtuig heb je vaak grote temperatuurverschillen. Weet wel dat je sjaals en vestjes aan de security moet uitdoen.
Leeg je zakken en doe ook je riem uit. Nog handiger als je gewoon niets in je zakken steekt en geen riem aandoet.
Kies schoenen die makkelijk aan en af kunnen. Soms moet je je schoenen uittrekken om door de security te gaan.
Paspoort en instapkaart
Hou je paspoort/identiteitskaart en instapkaart bij de hand. Kies steeds een vaste plaats (liefst afsluitbaar, met een rits) waar je deze documenten bij houdt. En steek ze daar ook consequent weg. Dan hoef je niet te zoeken en dus ook niet te stressen terwijl je al je zakken doorzoekt.
Duikmateriaal
Als ik op duikreis ga, neem ik mijn duikcomputer, duikbril, ontspanners en duiklamp mee in handbagage. Dit zijn fragiele voorwerpen en ik hou ze dus liever bij me aan boord. Mijn duiklamp heeft een aparte battery pack. Ook de ontspanners zien er op de schermen van de scanners uit als nader te inspecteren voorwerpen.
Wat de lamp en dan vooral de batterij van mijn Metalsub betreft: koppel steeds de batterij los. Dan kan je dit eventueel ook demonstreren aan het veiligheidspersoneel. De meesten herkennen ondertussen ook al ontspanners. Soms moet je het nog eens uitleggen waarvoor die ontspanners dienen. Tot nog toe heb ik hier geen problemen mee gehad. Gewoon rustig uitleggen als je de vraag krijgt. Als je uitlegt dat dit heel fragiele dingen zijn waar echt niks mee mag gebeuren, maken ze er geen probleem van. Op zoek naar een inpaklijstje voor je duikvakantie? Check!
Tip: check voor je vertrek de laatste richtlijnen van de luchthaven. Voor Brussels Airport kan je hier terecht.
Wat doe jij om vlot door de security check te gaan?