Hou jij deze zomer een staycation? Ik kan je geen ongelijk geven! Ook in eigen land valt heel wat te beleven. Trouwe lezers weten dat ik in de Stad aan Zee woon waar altijd wat te doen is. Het cliché geldt ook hier: ik reis de hele wereld rond maar vele bezienswaardigheden in eigen stad bezocht ik nog niet. Tijd om daar verandering in te brengen!
Domein Raversyde
Aan de balie raak ik in gesprek met één van de medewerkers. Ze vraagt mijn postcode en is verrast iemand uit Oostende op bezoek te hebben. Toeristen van over de hele wereld bezoeken Domein Raversyde maar de bezoekers uit eigen stad zijn duidelijk in de minderheid. Onterecht!
Dit unieke openluchtmuseum bestaat uit twee (eigenlijk drie, als je het natuurdomein meetelt) delen: Raversyde anno 1465 en Raversyde Atlantikwall met ook het domein van Prins Karel. Er zijn voordelige combi-tickets om beide attracties te bezoeken. Voorzie voldoende tijd om ze beide te bezoeken. Ik liep er volledige namiddag rond en moest me bij Atlantikwall wat haasten om rond te geraken. Voor Atlantikwall kan je best minstens anderhalf tot twee uur tijd voorzien. Een combiticket kost 10 euro voor volwassenen, audioguide inbegrepen. Voor alle prijsinfo, openingsuren: Raversyde.
Raversyde anno 1465
Een filmpje zonder woorden toont de geschiedenis van Raversijde. Meestal heb ik het niet zo op filmpjes die ze in musea tonen. Maar dit filmpje leerde me heel wat bij over het oude vissersdorpje, over het Beleg van Oostende, over de wereldoorlogen en over de archeologische vondsten en de heropbouw.
De drie vissershuisjes tonen het leven in de Middeleeuwen in de diverse klassen. Met de audioguide maak je kennis met de verschillende inwoners en personages. Zo is er een vissersweduwe, een bakker, een reder,…
Grappig om zien hoe de bedden vroeger zo klein waren. Waren de mensen dan zoveel kleiner? Deels klopt dit maar ze zouden ook rechtop slapen uit een soort bijgeloof.
Buiten staat ook een Ponte di Targone, een ingenieuze aanvalsconstructie, en krijg je een blik achter de schermen bij de archeoloog.
Heel wat archeologische vondsten zijn in het interactieve museum tentoongesteld. Omdat ik ook nog Atlantikwall wilde bezoeken, liep ik wat sneller door de tentoonstelling. Maar ik keer dus zeker nog eens terug.
Raversyde Atlantikwall
Een pluim voor de medewerkers. Het onthaal was overal even vriendelijk. Sommigen wezen me zelfs spontaan, en met de glimlach, de weg.
Het bezoek aan Atlantikwall kan je beginnen bij het Memoriaal Prins Karel. De villa is ingericht zoals het vroeger was. Ik kreeg er eerlijk gezegd een claustrofobisch gevoel. Prins Karel was een verzamelaar, da’s duidelijk. Niks voor mij dus 🙂
Ik passeer heel vaak langs de zeedijk tussen Middelkerke en Oostende. Je ziet de bunkers en het kanongeschut van op de dijk. Het spreekt toch altijd een beetje tot de verbeelding.
Ik was vorig jaar in de Westhoek waar ik o.a. Passchendaele bezocht. De verdedigingslinie die je in Raversyde ziet is zowel uit de Eerste als Tweede Wereldoorlog.
Uniek in Raversyde Atlantikwall is de Batterij Aachen. Het is de enige bewaarde getuigenis van de verdedigingswerken uit 1915.
Tip om je bezoek af te sluiten: restaurant Walrave. We kwamen hier vroeger regelmatig met de familie. Rustig, lekker eten en een dagschotel aan een democratische prijs.
Heb jij Raversyde anno 1465 of Atlantikwall al bezocht?
Sopdet zegt
Wij zijn vorig jaar geweest, er was een middeleeuws festival aan de gang, dat was leuk meegenomen. Wij hebben het gecombineerd met een bezoekje aan het vogelopvangcentrum. De bedjes maken inderdaad heel wat los, ook bij de kinderen.