De titel had ook: betalen op vakantie kunnen zijn. Maar vallen business trips daar dan ook onder? En vakanties in eigen land? Betalen buiten de eurozone was ook nog een mogelijke titel geweest. Maar dus, betalen in het buitenland. Wat moeten we daar allemaal over weten en waar moeten we aan denken?
Euro?
De euro is een gemak. Betalen in het buitenland wordt een pak makkelijker door. Maar voor verdere bestemmingen en een paar Europese uitzonderingen zoals de UK, Scandinavië (hier vind je trouwens meer info over Betalen in Zweden), Zwitserland,… heb je wel nog vreemde valuta nodig.
Ik herinner me dat reisje naar Noorwegen, een paar jaar terug. Dat was nogal een last minute beslissing geweest en ik was zo met het duiken bezig geweest dat ik de munt ter plekke helemaal uit het oog verloren was. Hoezo, geen euro?!
Gelukkig kan je ook in het buitenland zowat overal met je kredietkaart terecht om te betalen en kon ik ook gewoon geld afhalen aan de ATM.
Cash of kaart?
Betalen in het buitenland, hoe pak je dat best aan? Met een zak geld op vakantie vertrekken? Of ter plaatse wisselen?
Als je een beetje uitkijkt naar de wisselkoersen, kan je een pak geld besparen. Maar moet je op voorhand eigenlijk wel geld gaan wisselen?
Ter plekke kan je de betalingen best in de plaatselijke munt doen. Ik herinner me nog een bezoekje aan een stoffenfabriek in Sri Lanka. Je kon in het bijhorende winkeltje kledij en andere textiel kopen. Betalen in euro of in de plaatselijke munt: het scheelde ruim 10%.
Als je niet naar de middle of nowhere reist, zal je bijna altijd ATM’s vinden. Aan deze bankautomaten kan je makkelijk geld afhalen (best grote bedragen per keer). De wisselkoers is er vaak gunstiger dan in een wisselkantoor. Vergeet wel niet je bank te vragen of je Maestro-bankkaart gedeblokkeerd is voor gebruik in het buitenland. Check dit best zelfs specifiek voor het land waar je naartoe trekt. Anders zou je daar plots wel eens in het buitenland kunnen staan zonder mogelijkheid om te betalen.
Net als in België probeer ik op reis ook zoveel mogelijk met de kaart te betalen.
Krediet- of debetkaart?
Doe zoveel mogelijk betalingen met je kredietkaart. Je kan niet alleen gebruik maken van een voordelige wisselkoers, je aankopen zijn ook verzekerd. Geld afhalen doe je dan weer beter met je maestro-kaart, zeker als het om kleinere bedragen gaat.
Tip: check de limieten van je bankkaarten en laat deze limieten eventueel (tijdelijk) verhogen.
Ga je toch op voorhand naar een wisselkantoor, vraag dan kleine coupures (bv max 20 dollar). Hou ook altijd wat kleinere briefjes achter de hand voor de fooien.
Jackpot!
Afsluiten doe ik graag met deze anekdote van enkele Britse medereizigers in Sri Lanka. Een van hen had zich aan de ATM vergist. Een rekenfoutje. Hij haalde ipv 500 euro per ongeluk 5000 euro in de plaatselijke munt af. “Het geld bleef maar komen. Het leek wel alsof ik de jackpot had gewonnen!“.