’t Is nu niet dat ik een frequent flyer ben maar ik verzamelde door de jaren heen wel wat tips voor een aangename vliegreis. Van het boeken van de vlucht tot aan de bagageband, hier komen de tips voor de perfecte vlucht:
Je reis boeken
Wanneer boek je best?
Hoe populair last minutes ook zijn, de beste koopjes doe je als lang genoeg op voorhand boekt. Vluchten voor een citytrip boek je zelfs best 9 maand op voorhand! Met je logies wacht je dan weer beter tot de week ervoor. Ook 6 tot 8 weken op voorhand zou een goed moment zijn. Het is een gokje maar soms kan je last-minute ook nog koopjes doen.
Niet zelf getest maar uit eerste hand: de prijzen van de vluchten zijn buiten de kantooruren (’s ochtends en na 17u) vaak goedkoper. Als je niet aan een datum gebonden bent, check dan ook de tarieven voor vluchten die een dagje (paar dagen?) vroeger of later vertrekken.
Vliegen op woensdag is meestal goedkoper. Hotelovernachtingen op zondag zijn vaak goedkoper. Iets om rekening mee te houden als je een budgetvriendelijke citytrip plant. Reis je iets verder, overweeg dan een nachtvlucht. Het spaart je een hotelovernachting uit 😉
Nog een budgettip voor vluchten binnen Europa: vergelijk de prijs van 2 aparte vluchten en de retourvlucht. Dit kan goedkoper zijn. Eventueel kies je voor twee verschillende maatschappijen.
Cookies verwijderen, boeken vanaf je smartphone,… Het zijn trucjes die je wel eens hoort als het gaat om goedkope vluchten boeken.
Welke vlucht boek je best?
Hoewel ik niet echt een ochtendmens ben, kies ik wel liefst voor een early morning departure. Om verschillende redenen: je hebt meer aan je dag op je bestemming en je bent de files voor als je naar de luchthaven rijdt. De wekker om 5u30 of zelfs nog vroeger is geen cadeau maar je kan op het vliegtuig nog wat bijslapen.
De ochtendvluchten zijn vaak iets duurder maar als je pas ’s avonds laat op je bestemming bent, betaal je een extra overnachting. Idem voor de terugreis. Dan kies ik liefst een avondvlucht. Als je met het openbaar vervoer naar de luchthaven gaat zijn die vroege heen- of late terugvluchten helaas geen optie.
Bagage
Ik probeer mijn bagage te beperken. Vaak lukt het me om met enkel handbagage te reizen. Zelfs vorig jaar toen ik naar Rovaniemi ging. Als ik duikmateriaal meeneem, lukt hand luggage only niet. Maar ik doe mijn uiterste best om onder de 20 kg te blijven. Deze ultieme inpaklijst helpt me daarbij. Minimaliseren, ook als ik op reis ben 🙂
Spullen die absoluut essentieel zijn, steek je dus best in je handbagage. Mocht het tegenvallen en je ingecheckte bagage heeft vertraging of raakt verloren, kan je toch nog je plan trekken. En je moet echt al naar het onbewoondste van de onbewoonde wereld trekken om ter plekke niet te kunnen kopen wat je echt nodig hebt.
Hoeveel handbagage mag mee?
De maximum afmetingen voor handbagage zijn afhankelijk van de maatschappij waarmee je vliegt. Over het algemeen mogen de afmetingen niet groter zijn dan 55-40-20. Naast één stuk handbagage mag je vaak ook een aparte laptoptas, een jas en een paraplu bij je hebben. Soms mogen vrouwen nog een aparte handtas meenemen.
Je kan op deze manier dus al best veel ‘handbagage’ meenemen. Op internet circuleren filmpjes van die-hards die hun jas volproppen en zo goed als zonder tas reizen. Je moet maar eens googlen. Dat gaat me net iets te ver, maar ik denk er wel aan om de zwaarste schoenen en zwaarste kledij (bv jeansbroek) niet in te pakken maar aan te trekken tijdens de vlucht.
Koffer op slot?
Reis je naar de Verenigde Staten? Als je wil vermijden dat ze je koffer bij de douane of security open knippen/breken, kan je je koffer best open laten of kiezen voor een koffer met een TSA-slotje. Dat is een speciaal slot waar de douane een soort loper voor heeft. Ik sluit mijn koffer niet met een reisslotje maar met een fijne kabelbinder.
Ik las ooit eens dat je je bagage als ‘Fragile‘ kan laten labelen om te vermijden dat ze er al te gekke toeren mee zouden uithalen. Ik heb deze tip nog nooit zelf uitgetest maar vond het het vermelden waard 🙂
Inchecken
Voor Europese vluchten ben je best tussen een of twee uur op voorhand in de luchthaven. Voor overzeese vluchten geldt dat je hier nog een extra uur moet voorzien.
Check en dubbelcheck je vluchturen! Bij sommige maatschappijen (meer en meer) kan je op voorhand al online inchecken.
Beste plaats op het vliegtuig
Je plaatsje op het vliegtuig kiezen? De beste plaatsen vind je op www.seatguru.com. Achteraan zou je het meeste overlevingskansen hebben bij een crash maar de zetels vooraan krijgen eerder hun eten/drankje. Bovendien kan je als je een stoeltje hebt vooraan het vliegtuig sneller neerzitten en ben je ook als eerste uit het vliegtuig eens de deuren na de landing weer opengaan.
Een upgrade bekomen? Wie alleen reist, opgekleed is en vroeg komt, maakt het meeste kans. Bonuspunten als je ook nog eens zwanger bent.
Tijdens de vlucht
Bij het stijgen en het landen verandert de druk in de cabine. Dit kan oorpijn geven. Je hoort vaak dat ze het advies geven om dan kauwgom te kauwen. Een gedoe om die kauwgom dan kwijt te geraken, vind ik. Ik zuig gewoon op een snoepje. Dat helpt evengoed. Of een keertje geeuwen om de druk te ‘equalizen’. Ik bespaar je de volledige uitleg over de buis van Eustachius 😉
Voor lange vluchten pak ik een aparte ‘in flight bag’ in met:
- een flesje bacteriedodende handgel of ontsmettende vochtige doekjes
- een grote wollen sjaal (dubbelt als dekentje)
- een notitieboekje met pen
- oogmasker en oordopjes
- oortjes: op sommige vluchten delen ze deze nog gratis uit, op andere vluchten vragen ze hier 5 euro (of meer) voor. Hou je oortjes bij en breng ze voor een volgende vlucht weer mee. Beter voor het milieu en voor de portemonnee 😉
- toilettasje met tandenborstel en tandpasta + basic cosmetica om aan het einde van de vlucht even op te frissen
Nog enkele tips voor lange vluchten
Kledij
Ik probeer altijd comfortabele kledij te dragen. Geen riem (ook handig aan de veiligheidscontrole, bespaart tijd) en schoenen die makkelijk uit kunnen. Aan boord draag ik meestal speciale sokken. Dit kunnen ook van die huissokken zijn met anti-slipnopjes.
Entertainment
Bij lange vluchten kun je meestal gebruik maken van het entertainmentsysteem. Een film, een serie,… Ik geloof dat er soms zelfs games tussen zitten. Ik heb meestal mijn laptop mee en werk vaak ook een paar uurtjes. Een boek ga ik niet zo snel lezen maar het is wel het ideale moment om in je reisgids te bladeren en je trip al wat te plannen. Oja, en slapen! Ik kan best goed slapen in een vliegtuig.
Slapen
Een kussentje neem ik niet mee. Welke houding ook, ik heb nog nooit een manier gevonden waarin dat kussentje goed ligt. Of toch niet zo goed dat het het meesleuren ervan gecompenseerd is. Een opgebolde trui will do the job! De sjaal als dekentje en de oordoppen/oogmasker komen zeker van pas voor dutjes tijdens de vlucht.
Bewegen
Loop af en toe eens door het gangpad. In het inflight magazine staan vaak ook wat stretchoefeningetjes die je kan doen. Wel oppassen dat je je medepassagiers niet per ongeluk een blauw oog klopt 😉
Hydrateren
De lucht aan boord is vaak erg droog. Voor ik aan boord ga, smeer ik een rijke dagcrème op mijn gezicht en hals. Je kan dit eventueel ook doen aan de testflacons in de taxfree shops, dan moet je die crème alvast niet meesleuren 😉
Ook heb ik een hydraterende lipgloss mee.
Vermijd alcohol en koffie maar drink regelmatig water. Je hoeft hiervoor niet te wachten tot de airhostess haar ronde doet. Je kan het ook vriendelijk gaan vragen, achteraan het vliegtuig.
Vervoer van en naar de luchthaven
Behalve in Londen is het openbaar vervoer de goedkoopste manier om van en naar de luchthaven te reizen. Hier vind je de transportmogelijkheden.
Zelf met de auto naar de luchthaven rijden? Zoek een goedkope Park&Fly-formule bij de hotels rond de luchthaven. Zij bieden vaak pakketten aan met een overnachting, vroeg ontbijt, shuttle service en parking voor meerdere weken.
Maak je gebruik van één van de parkings aan de luchthaven? Noteer dan goed de plaats waar je je auto gezet hebt. Ik doe dit eigenlijk altijd als ik gebruik maak van een ondergrondse parking: een foto, notitie in mijn smartphone of ik stuur een smsje naar mezelf met bv H13 of schildpad -2.
Heel wat tips dus voor de perfecte vliegreis! Heb jij er nog? Laat maar komen!
Celeste zegt
Wat een goede tips. Ik reis zelf niet heel vaak met het vliegtuig, maar als ik vlieg gebruik ik de meeste tips inderdaad ook 😉