Mijn stad is een stad met een hoek af. Die unieke combinatie van ‘altijd wat te beleven’ en het rustgevende van de zee vind je nergens anders aan de Belgische kust. Je had het al geraden: this lucky girl woont in Oostende!
Als ik in het binnenland (lees: alles meer dan 3 km landinwaarts) enthousiast over mijn hometown vertel, knikken de gesprekpartners meestal bevestigend. Anderen moeten dan weer toegeven dat ze Oostende eigenlijk niet zo goed kennen of er al een tijdje niet meer geweest zijn.
Hoog tijd dus om hen mijn Oostende wat beter te leren kennen en hen te overtuigen Oostende snel een bezoekje te brengen 🙂 Heb je binnenkort een tripje naar Oostende op de planning staan, dan helpt deze ultieme stadsgids voor Oostende je gegarandeerd op weg!
Bereikbaarheid
We beginnen deze city guide met iets praktisch: hoe geraak je het makkelijkst in Oostende? Kies je voor de trein? Vanuit het station wandel je zo tot bij het strand of de winkelstraten.
Kom je met de wagen? Files kennen we hier niet. Maar het kan op drukke dagen wel even zoeken zijn naar een parkeerplaatsje. Je parkeert best op één van de randparkings. Aan het grote rondpunt (Kennedyrondpunt waar Jetair/TUI gevestigd is) voor je Oostende binnenrijdt, is de extra randparking aangeduid. Volg de pijltjes en je komt vlakbij het station uit. Echt, handiger kan niet!
We hebben ook een luchthaven en jachthavens dus vliegtuig of boot behoren ook tot de opties 😉 En graag ook een eervolle vermelding voor de kusttram die je in no time naar de andere badplaatsen brengt!
Zee
Niets is rustgevender dan het geluid van de golven. Een bezoekje aan Oostende is niet compleet zonder een wandeling langs het strand. Afkoeling zoeken in de zomer, uitwaaien in de herfst- en wintermaanden,… Je bent hier op de juiste plek.
Strekdam
Toen ze de nieuwe strekdammen bouwden was ik wat terughoudend. Want wandelen op dat oude staketsel, dat was het summum! Maar sinds de strekdammen geopend zijn, moet ik mijn mening bijstellen. Je hebt er prachtig zicht op de zee, de stad en de haven en het is het ideale plekje om naar de zonsondergang te kijken! Tijdens de lockdowns was het mijn dagelijkse wandeling: van thuis naar de zeedijk, helemaal naar het einde van de strekdam en terug.
Shopping
Shoppen kan in Oostende ook op zondag! Voor mij is het heel gewoon dat de winkels ook op zondag open zijn, ik heb het altijd zo geweten. De shoppingstraten in het centrum van Oostende zijn trouwens autovrij! De toffe boetieks schieten de jongste jaren als paddenstoelen uit de grond in Oostende!
Geirnoazen
Een heel ander soort shoppen: garnalen aan de vistrap! De beste periode voor garnalen is trouwens van september tot april. Met andere woorden elke maand waar een R in zit, met het najaar als absolute topperiode. Geen zin om garnalen te pellen maar wel zin in garnaalkroketten? Hier moet je zijn!
Neem zeker ook een stukje zee mee naar huis! Ga voor je terug naar huis vertrekt, even langs de vistrap om een portie verse vis of pas gevangen Noordzeegarnalen. Reken per persoon op 250-300 gram ongepelde garnalen. De garnalen zijn op hun best in het vroege najaar.
Amandine
De Amandine was de laatste IJslandvaarder. Het schip ligt nu aan wal en is ingericht als museum. Ze hebben er iets moois van gemaakt. Aan boord van het schip krijg je een beeld van hoe de vissers leefden aan boord en daar hebben ze zelfs geurtechnologie voor ingezet.
Mercator
Het is zo’n herkenbaar beeld van Oostende: de Mercator die vlak voor het stadhuis ligt. Het voormalige opleidingsschip kreeg een grondige renovatiebeurt en is nu helemaal klaar om vele toeristen te ontvangen en mee te nemen in haar bijzondere verhaal.
Ensor
Toen de klokken voor de begrafenis van Ensor luidden, is mijn moeder geboren. Op één of andere manier zorgt dat familieweetje ervoor dat Ensor voor mij echt deel uitmaakt van Oostende. Het graf van Ensor vind je vlakbij het Duinenkerkje in Mariakerke.
In het centrum van Oostende kan je het Ensorhuis bezoeken en in MuZee kan je enkele belangrijke werken van de Oostendse kunstenaar bewonderen.
Stadsmuseum
Elke stad die naam waardig heeft zijn eigen stadsmuseum. Het Stadsmuseum van Oostende heeft een koninklijk tintje. Het is ondergebracht in de koninklijke zomerresidentie waar de eerste Belgische koningin Louise-Marie stierf.
Het museum in de Langestraat biedt een overzicht van de geschiedenis van Oostende en heeft vooral aandacht voor toerisme, visserij, scheepvaart en de haven. Op de eerste verdieping kan je de sterfkamer van koningin Louise-Marie bezoeken.
Knap hoe het museum in het historische gebouw ingepast is. Vooral de authentieke trappenhal is me bijgebleven. Als je denkt dat je alle zalen gedaan hebt, toch nog even de trap naar boven nemen naar de Belvedère. Een interactief filmpje toont je hoe de koningin destijds naar boven werd gehesen om van het (destijds toch, nu helaas volgebouwd) prachtige uitzicht te genieten.
Gratis tot 18 jaar + elke eerste zondag van de maand gratis voor Oostendenaars. Dinsdag gesloten. Meer info ivm toegangsprijzen en openingsuren van Stadsmuseum Oostende.
Midnight love
Al een paar jaar oud maar nog steeds een aanrader: de Marvin Gaye midnight love digital tour. Ik deed de wandeling op een heldere winteravond. Een heel romantische setting. Je passeert plaatsen die voor Marvin Gaye een speciale betekenis hadden. De digitale wandeling is beschikbaar voor € 5,49 via Google Play Store en in de App Store.
Het is in Oostende, op een appartement op de Zeedijk, dat Marvin Gaye Sexual Healing schreef. De digitale wandeling neemt je ook mee naar het pleintje waar Marvin ging basketten. Dat pleintje ligt vlakbij mijn ouderlijk huis!
Oostende heeft op muzikaal vlak meer te bieden dan Arno en Lucy Loes. Ook qua wandelingen en digiwalks heeft Oostende naast Midnight Love nog enkele andere toppers in aanbieding.
Altijd wat te doen
Oostende leeft! En niet alleen in de zomermaanden. Ook buiten het hoogseizoen is altijd wat te beleven in Oostende. Van evenementen voor de kleinsten tot culinaire en culturele evenementen… Een paar van mijn favorieten: Oostende voor Anker (mei), Ostendaise (juni),… En dan hebben we met het Kursaal en De Grote Post ook nog 2 prachtige locaties voor theater, muziek en veel meer. Voor het volledige overzicht neem je best hier eens een kijkje.
Koningin der Badsteden
Mijn overgrootmoeder droeg als baby, door een foutje van de wasserette, ooit nog de sokjes van één van de Belgische koningen. Om maar aan te tonen dat het echt zo lang geleden nog niet is dat de koninklijke familie geregeld in Oostende te vinden was.
Voor mij draagt Oostende nog altijd de titel van Koningin der Badsteden. In werkelijkheid kozen ze enkele jaren geleden voor de Stad aan Zee als baseline. ’t Is waar. Hier en daar is het vergane glorie maar er is al veel gerenoveerd en ze zijn nog volop bezig dus dat komt allemaal goed.
Wil je zelf een beetje Royalty-gewijs op verkenning? Bezoek dan de sterfkamer van de eerste Belgische koningin Louise-Marie in het Stadsmuseum van Oostende, loop eens voorbij de Koninklijke Stallingen (waar ook Marvin Gaye ging basketten) of ga eens naar de Wellingtonrenbaan. De Koninklijke Villa, op de zeedijk, is nu een gezondheidscentrum (revalidatiecentrum).
Oosteroever
Een steeds populairder stukje Oostende. Met de gratis overzetboot ben je zo op Oosteroever. Je bekijkt de stad, letterlijk, van de andere kant. Hier loopt het strand over in de duinen. In die duinen ligt ook het Fort Napoleon verscholen.
Raversyde
Ik vermeldde het Duinenkerkje in Mariakerke al. Als je nog wat verder fietst, dan kom je bij Raversyde. Ik bezocht dit driedelig museum in het voorjaar voor het eerst en was danig onder de indruk van hoe knap het uitgewerkt is. Een vermelding in deze stadsgids meer dan waard.
Wat moet je nog weten als je naar Oostende komt?
- Geef de meeuwen geen eten. Echt. Doe het niet. Het is ten eerste niet gezond voor de dieren en daarnaast kan je zelf ook een boete krijgen (250,00 euro, dacht ik).
- Kom je in de zomermaanden? Ga alleen zwemmen in bewaakte zones en luister naar de redders. De zee kan verraderlijk zijn.
- Op zoek naar gratis wandelingen? Hier vind je een leuk overzicht.
- Aan de kust zijn we content met ons microklimaat. We hebben meer zon en minder regen dan in het binnenland maar die regendagen zijn er natuurlijk wel. Deze tips voor regenweer maken van je verblijf in Oostende toch een topper.
- Tip voor wie Oostende met de wagen bezoekt: parkeer op een van de randparkings of op de parking van het station. Je bent zo in het centrum en vermijdt dat je lang moet rondrijden om een parkeerplek te vinden.
Blijf slapen!
Op hotel gaan in eigen stad, het is iets wat zeker op mijn bucketlist staat. Zeker nu Oostende kan pronken met enkele nieuwe hotels. In afwachting van eigen reviews, vind je hier misschien wel een hotel naar je hart: hotels in Oostende.
Booking.comKom jij binnenkort naar Oostende? Of heb jij nog een andere Oostende-tip? Laat maar komen!
Pin for later
Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!
[…] een goed idee om daar ook even een zomerse variant van te maken. En uiteraard is er ook nog altijd de uitgebreide cityguide! Laat maar komen, die zomer in […]