Kom jij na een reis thuis met de meest kitscherige souvenirs? Of heb je aan je koelkast een collectie magneten hangen van alle plekken waar je al bent geweest? Met deze tips koop je de leukste souvenirs en denk je, ook lang na je reis, met een warm hart aan je vakantiebestemming terug!
Koop lokaal
Op een heerlijke vakantiedag wandel je langs de etalage van een souvenirwinkeltje. Dat schoteltje dat zo mooi in je keuken zou staan springt meteen in het oog. Soms zijn impulsaankopen de beste maar wacht toch even af. De kans is groot dat je hetzelfde schoteltje in vele andere souvenirwinkeltjes van je vakantieplek ziet opduiken. Snuister gerust nog even rond en vergelijk de prijs en kwaliteit voor je echt tot aankoop overgaat. Denk ook even praktisch: kan je het makkelijk mee naar huis nemen zonder dat het stuk gaat?
Een goede tip is om de typische souvenirwinkeltjes op de toeristische plaatsen te vermijden en naar de lokale winkeltjes te gaan waar ze handgemaakte of lokaal geproduceerde souvenirs verkopen. Koop iets waar een herinnering aan vasthangt, dat is eigenlijk de basis van een souvenir. Ideale souvenirs zijn lokale specialiteiten: kruiden uit Azië die je aan de lokale keuken doen denken, olijven van die olijfboomgaard die je in Griekenland bezocht, een flesje wijn van die wijngaard in Frankrijk,… Een bezoek aan de lokale supermarkt kan ook leuke souvenirs opleveren.
Shop till you drop!
Uiteraard kan je ook in eigen land gaan shoppen. Graag zelfs! Maar als je die sandalen uit Ibiza, die halsketting uit Griekenland of dat kleedje uit Portugal draagt, denk je glimlachend terug aan die mooie tijd op vakantie. Ook interieurspullen scoren goed. Zeker als het echt bij je huis past of gebruiksvoorwerpen zijn die je regelmatig zal gebruiken. Laat je echter niet vangen en check dat het ook effectief ter plaatse geproduceerd is.
Opgepast voor nep en illegaal!
Als je een handtas van een duur merk voor 20 euro ziet, zou er al een belletje moeten rinkelen. Populaire merken zijn helaas vaak slachtoffer van namaakproducenten. Koop je een namaakproduct, weet dan dat dit bij controles in beslag genomen kan worden én je een boete tot 20.000 euro kan krijgen.
Schelpen, stenen en zelfs zand mag je niet altijd zomaar meenemen. Ook koraal behoort (wegens beschermd) tot de verboden producten. Koop je antiek, kunst of iets uit ivoor? Dan is een certificaat vaak verplicht. Check steeds bij de douane welke zaken verboden mee te nemen zijn.
Afdingen
Bij ons in de winkel is afdingen niet zo gebruikelijk. Toch hoort het er op reis vaak gewoon bij. Ben je niet zo vertrouwd met het spel van afdingen, dan helpen deze tips je vast vooruit:
- Speel het spel mee. Het afdingen verloopt vaak via een vergelijkbaar scenario van bod en tegenbod. Betaal niet meer dan wat het je waard lijkt maar hou het realistisch. Probeer niet het onderste uit de kan te halen. Wat voor ons een peulschil lijkt, is voor de lokale bevolking vaak een groot bedrag.
- Blijf vriendelijk en beleefd en gooi er wat humor tegenaan. Ding alleen af op dingen die ook effectief wil kopen.
- Laat niet in je kaarten (lees: budget) kijken en zorg dat je gepast kan betalen. Koop je meerdere dingen, dan krijg je vaak een betere prijs.
Als de souvenirs niet in je koffer passen…
Heb je je laten gaan en meer gekocht dan in je koffer kan? Heb je je oog laten vallen op een tuinset, een beeldje van 10 kg of iets anders wat te groot of zwaar is voor je koffer? Check dan even de tarieven om je souvenir met de pakketboot naar huis te versturen. Vaak is dit goedkoper dan extra bagage te boeken.
Geef een reactie