Niets zo ontspannend als langs de vloedlijn slenteren en speciale schelpen of haaieneitjes zoeken. Zeker kort na een storm kan je bijzondere vondsten doen. Misschien heb je al eens iets speciaals gezien op het strand maar wist je niet hoe uitzonderlijk het was. Het is iets waar je je oog op kan trainen, daar ben ik van overtuigd. Hoe meer je weet over schelpen en andere aanspoelsels, hoe meer speciale dingen je zal zien. Toen ze me vroegen om een recensie te schrijven over het boek Aangespoeld, twijfelde ik geen seconde. Ik heb thuis al enkele boeken over de zee die ik graag consulteer en het nieuwe boek ‘Aangespoeld’ van Stefaan Wera en Koen Fraussen is absoluut een mooie aanwinst voor mijn zee-bibliotheek.
Als kind van de zee was ik van jongsaf al erg geïnteresseerd in de onderwaterwereld en mariene biologie. Mijn studentenjob en eerste baan speelden zich af in een aquarium/zeehondenopvangcentrum waar ik eerst als edutainer en daarna als dierenverzorgster aan de slag was. Ik durf dus zeggen dat mijn kennis van zeedieren redelijk uitgebreid is. Het leuke aan het boek ‘Aangespoeld’ is dat ik toch nog bijleerde. Tegelijk is het boek zeker ook begrijpelijk en interessant voor wie geen tot weinig voorkennis heeft.
Het boek vertelt over aanspoelsels die je als wandelaar aan de vloedlijn kan aantreffen. De auteurs koppelen de strandvondsten aan verhalen over biologie, geschiedenis, cultuur en gastronomie. Het unieke aan het boek ‘Aangespoeld’ is dat je foto’s van op het strand en onderwater ziet waardoor ik me als duiker extra aangesproken voel en je als lezer een extra dimensie ontdekt. Voor mijn neefjes van 5 en 8 met wie ik het boek doorbladerde is het leuk om de strandvondsten in ‘levende’ versie, in hun natuurlijke habitat onderwater, te zien. Kortom, een boek dat niet mag ontbreken in de boekenkast van een echte zeeliefhebber.
Enkele leuke zeeweetjes uit ‘Aangespoeld’
- Enkele jaren geleden vond ik een geldkauri op het strand. Volgens een kenner wellicht uit een souvenirwinkeltje maar stiekem hoop ik dat de geschiedenis van mijn vondst indrukwekkender is dan dat. De passage over de geldkauri’s in het boek ‘Aangespoeld’ doet me in elk geval dromen dat het misschien toch een kauri van een Compagnie kan zijn.
- De witte kalkschelpen die je soms op het strand kan vinden zijn eigenlijk het rugschild van de sepia of zeekat, een soort inktvis. Je ziet deze vaak in een vogelkooi hangen. In het boek zie je niet alleen het rugschild (soort skelet) maar ook de sepia zelf, in de Oosterschelde waar ze elk jaar komen paren en hun eitjes afzetten.
- Ook zeevonk komt in het boek uitgebreid aan bod. En natuurlijk nog veel meer!
Koop het boek ‘Aangespoeld’
Aangespoeld. over schelpen, fossielen en parende pokken | Stefaan Wera en Koen Fraussen | ISBN 978 946 471 000 7 | Paperback | 216 pagina’s | verkoopprijs € 24,90 | Verscheen 17 maart 2023 bij Sterck & De Vreese
Pin for later
Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!
Mie zegt
Oh dat lijkt me een echt tof boek! Ik moet zelf ene beetje oppassen als ik begin te zoeken naar iets, of dat nu op het strand is of in het bos (beukennootjes bijvoorbeeld) want ik kan er moeilijk weer mee ophouden 😉 .
Als kind heb ik ooit ene reusachtige maaltand gevonden. Geen idee van wat voor beest het was, misschien van een paard want ik weet niet of er veel zeedieren zijn die maaltanden hebben die op de onze lijken? Ik heb die echt lang gehad wat ik vond hem best speciaal, hij was wat grijzig hier en daar, niet mooi wit. Geen idee wanneer en hoe hij verdwenen is, maar ik heb hem dus niet meer.
Ik breng trouwens graag iets mee van op het strand. Mijn laatste aanwinsten zijn wat zeeglas en wat steentjes van het keienstrand van Nice.
Herman Maes zegt
Markasietknollen bij cap blanc nez als jongetje met mijn vader (die toen leraar aardrijkskunde was).
Carmen Dhondt zegt
Hoi! Ik vertoef heel graag aan zee en het eerste wat ik doe is op blote voeten de kustlijn bewandelen op zoek naar schatten. Kleine slakkenhuis schelpjes vind ik steeds bijzonder. Een keer vond ik als ik een gele zeester en dat vond ik heel bijzonder! Ik zou heel graag het boek winnen!!
Corine (oftewel ''kind van de zee'' zoals mijn ouders mij noemen zegt
Ik woon aan de kust en ben regelmatig op het strand te vinden (met mijn gezicht naar beneden hahaha). Het gekste wat ik ooit vond was een levende … ja … wat was het eigenlijk, het leek op een soort spin/zeester. Het miste een paar poten. Ik heb het voorzichtig in de branding achter gelaten. Na enig zoekwerk thuis was ik erachter; het was een slangster. Heel bijzonder, dit had ik nog nooit in levende lijve gezien (ik ben geboren en getogen aan de kust). Ik zou heel graag het boek winnen om meer van mijn vondsten te weten te komen!
ML van Haasteren zegt
Jaren geleden heb ik een bot gevonden, na het opspuiten om hogere duinenrijen
te creëren.genaamd de “Zandmotor “ waar bekend van is dat er fossielen
gevonden zijn . ( tussen Kijkduin / Monster