Het moet ergens in mijn studententijd zijn dat ik kennis maakte met de Zeeuwse bolus. Lekker! Het duurde daarna jaren voor ik nog eens een Zeeuwse bolus at. De persreis in Bruinisse begon met koffie en een bolus. Het was een beetje anders dan ik me herinnerde maar triggerde me wel om het thuis ook eens te proberen bakken. De eerste keer koos ik voor een briochedeeg van Aveve i.p.v. het deeg zelf van scratch te maken. Maar na mijn passage aan Spermalie vorig jaar, moest ik het natuurlijk ook een keertje volledig zelf doen hé. Het receptje voor Zeeuwse bolussen vind je hieronder.
Ingrediënten
- 180 ml melk
- 15 gram verse gist
- 25 gram suiker
- 200 gram bloem
- 3 eieren
- 100 gram boter
- 50 gram bruine suiker
- koffielepel kaneel
Bereiding Zeeuwse bolus
Doe de melk in een pan en zet op het vuur tot de melk lauwwarm is. Haal van het vuur en voeg hier de suiker, 25 gram bloem en de gist aan toe. Goed mengen en een uurtje laten rusten.
Zeef ondertussen de bloem, doe er een kuiltje in en giet daar het afgekoelde mengsel in. Kneed telkens wat meer bloem onder het mengsel tot je ongeveer halverwege bent. Voeg er dan de boter aan toe en kneed verder tot je een mooi deeg hebt. Dek je deeg af. Na een half uur rijzen, kneed je je deeg nog even door. Verdeel je deeg in stukjes van ongeveer 60 gram en maak bolletjes. Laat het daarna een uur afgedekt rijzen.
Meng de bruine suiker met de kaneel. Rol vervolgens de bolletjes tot lange worstjes. Strijk er met een penseel wat water over en rol ze in het mengsel van bruine suiker en kaneel. Draai nu de worstjes tot een slakkenhuisje en duw het uiteinde er voorzichtig onder. Nog platdrukken en je Zeeuwse bolus kan in de oven! 8 minuten op 220 graden, afhankelijk van je oven. Smakelijk!
Pin for later
Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!