In Beringen, (Belgisch) Limburg, kan je sinds 2016 indoor duiken in TODI. Indoorduikcentrum TODI lijkt wel een groot zoetwater aquarium. Het duikbassin – goed voor ruim 6 miljoen liter water – is 10 meter diep, 36 meter breed. Het water is 22° C warm en er zwemmen een paar duizend tropische vissen. Voluit heet het TODI – The Ultimate Diving Experience. Als start van het ‘nieuwe duikseizoen’ trokken we er het voorbije weekend met de duikschool naartoe. Altijd leuk om even de duikvaardigheden op te frissen in warm water.
Het indoorduikcentrum TODI ligt op de site van be-MINE in Beringen. Het maakt deel uit van de grootste industriële mijn erfgoedsite van België en er is flink wat geld in de ontwikkeling ervan gepompt. TODI zorgde mee voor een herbestemming van deze oude mijnsite. Het duikbassin is in een zogenaamde indikker gebouwd. Indikkers zijn grote betonnen cilinders die zorgden voor het filteren van het afvalwater van de steenkoolmijn. De terrils in de buurt zijn de stille getuigen van het gruis dat overbleef.
Hoe gaat het indoor duiken bij TODI in zijn werk?
We waren met een grote groep en hadden op voorhand gereserveerd. Aan de kassa van TODI krijg je polsbandjes die je toegang verschaffen tot het duikcentrum. Van zodra je je polsbandje scant aan de poortjes gaat je tijd in. Met 2 uur tijd kom je ruimschoots toe dus het is echt niet nodig je op te jagen.
Eerst kom je in de kleedruimte terecht. Er is een kleedruimte voor de dames en eentje voor de heren. Hier zijn ook lockers die je met je polsbandje kan openen en sluiten. Geen gedoe met muntstukjes, handig gedaan van TODI!
Vervolgens ga je in badpak met de lift (of met de trap) naar de vierde verdieping. Heb jezelf duikmateriaal mee, dan neem je dit mee naar boven. Heb je geen duikmateriaal mee en huur je alles bij TODI, dan vind je hier alles wat je nodig hebt.
Boven neem je een duikfles, een jacket en loodpockets (deze zijn duidelijk gemarkeerd met hoeveel lood erin zit, makkelijker kan niet – alweer gescoord, TODI!) en al het andere materiaal dat je niet zelf mee hebt. Je monteert je duiksetje en na een buddy check en briefing per buddypaar kan je het water in.
Zelf had ik het na zo’n 45 minuten wel gezien. Andere duikers bleven er een goed uur in. Je kan duiken zolang je wil. Tenzij je wil bijbetalen, moet je uiterlijk 2 uur nadat je door de poortjes ging ook weer buiten zijn. Hou ook rekening met de tijd om je materiaal weer op te bergen, te douchen en je om te kleden.
Welk duikmateriaal mag je zelf meenemen in TODI Beringen?
In principe heb je enkel zwemkledij en een handdoek nodig. Je kan alle nodige materiaal ter plekke huren/ontlenen. Wie zelf duikmateriaal heeft, kan dit deels meebrengen. Flessen, lood en jackets krijg je sowieso daar. Meer zelfs, die mag je niet meebrengen. Ook een droogpak is niet toegelaten. Dit i.v.m. de bacteriën die ze buiten willen houden voor hun vissen.
Wat je zelf nog mag meebrengen (als je dit hebt) zijn:
- je zwembadvinnen (buitenwatervinnen met duikbotjes zijn niet toegestaan)
- je duikpak (ik had een 3 mm aan en dankzij mijn kap was dit voldoende, anderen hadden een 7 mm aan – het ligt dus beetje aan je persoonlijke voorkeuren en wat voor natpakken je thuis hebt liggen.)
- kap en handschoenen
- duikbril
- duikcomputer
Materiaal dat je zelf meebrengt, moet je grondig spoelen voor je het in het duikbassin gebruikt.
Wat is er te zien bij TODI?
Er liggen in het duikbassin voorwerpen om de duikers te entertainen: een paar auto’s, een kunstwerk van een zeemeermin,… Er staat een bar met tapinstallatie en je kan door een tunnel zwemmen. Daarnaast is ook een duikersklok aanwezig. Hier kan je onder zwemmen en in de ‘luchtbel’ even bovenwater komen. Het is aan te raden om je ademautomaat hier ook in te houden, ook al kan je wel enkele woordjes wisselen met je buddy.
En uiteraard zijn de visjes (zeg maar vissen), een mooie meerwaarde. Tip: koop aan de balie een kaartje met alle vissen op zodat je de vissoorten kan herkennen. Ik hoorde iemand zeggen dat ze Napoleonvissen gezien hadden maar het waren eigenlijk citroencichliden. In mijn studententijd (en daarna ook enkele jaren in vast dienstverband) had ik een job in een aquarium aan de kust en ik herkende vrij veel vissen omdat we ze daar toen ook hadden in de zoetwaterdisplays van Amazonia. De exemplaren in TODI waren ondertussen wel een stukje groter.
Duikershelm
Naast duiken en snorkelen, kan je er ook met een duikershelm duiken (nu ja, eerder rondwandelen). Daarvoor moet ik dus zeker nog eens terug want met zo’n authentieke duikershelm duiken staat nog op mijn bucket list. Ook populair is het zeemeerminzwemmen.
TODI, praktische info
Je betaalt 39 euro (tijdens piekperiodes) of 32 euro (tijdens dalperiodes) voor 2 uur toegang. Moet je ter plekke nog materiaal huren, betaal je hier 15 euro voor. Kom je met een groep, dan heb je 1 gratis entree per 10 betalende. Als je minstens 4 keer per jaar wil gaan, loont het om een lidkaart te kopen van 33 euro. Dan krijg je per duikbeurt 10 euro korting. Prijzen 2024. De prijzen voor snorkelaars & freedivers vind je op hun website.
Niet vergeten je duikbrevet en verzekeringsbewijs mee te brengen!
Op woensdag en vrijdag kan je er van 12u tot 20u terecht, tijdens schoolvakanties zijn ze ook open op maandag. Tijdens het weekend is het open van 10u tot 18u. Andere dagen kan enkel na reservatie voor groepen. Ze geven bij TODI ook opleidingen en initiaties.
Lunchen bij Foodmaker TODI
Tip: combineer je bezoek aan het indoorduikbassin van TODI met een lunch of vieruurtje in de horecazaak. Wij aten er ‘putpatat’, een typisch gerecht van bij de koolputters. Dit is een soort aardappelgratin met extra groenten, zalm of spek. Lekker! Ook de taartjes zagen er zeer smakelijk uit. Een duikuitstap naar TODI is ook ideaal om te combineren met een uitstap in de omgeving.
Reserveren en meer info via de website.
Hoe bereik je duikcentrum TODI in Beringen?
TODI ligt in Belgisch Limburg, niet ver van Hasselt, Diest en Heusden-Zolder.
Adres: be-MINE 1, Beringen
Logeren in de buurt
Booking.comOntdek hier alle indoor duiklocaties in België en verder.
Pin for later
Oorspronkelijk bericht: 3 maart 2020, laatste update: 27 januari 2024