Het buitenleven, genieten van de natuur, beetje back to basics,… Ik ga graag kamperen. De tent en de slaapzakken in de auto en weg ben ik! Je maakt het zo avontuurlijk als je zelf wil. Een beetje glamping, daar zeg ik geen neen tegen. Zo gunde ik mezelf de luxe van een tent waar ik rechtop kan staan. Ik ben niet van de grootste dus een grote pop-uptent lukt net. Ga je binnenkort voor de eerste keer kamperen? Dan komen deze 10 handige kampeertips zeker van pas! Zelfs meer ervaren kampeerders steken misschien nog wat op van mijn kampeerhacks!
Met plezier deel ik enkele handige tips die het kamperen net dat beetje makkelijker, comfortabeler en plezanter maken.
Handige kampeertips
Tip: een aantal van deze kampeertips zijn ook handig voor in de strandcabine of zelfs voor thuis!
De plantenspuit
Een plantenspuit met wat allesreiniger: op een camping heb je niet altijd water bij de hand. Om de tafel snel proper te vegen, hou ik een plantenspuit met wat allesreiniger (aangelengd met water) bij de hand. Verstuiven, even met de vod er over en de tafel is weer proper.
De vuilbak
Een pop-up wasmand (of in dit geval speelgoedmand van Ikea – helaas uit assortiment) houdt de vuilniszak op zijn plaats. Vliegjes en andere beestjes blijven weg door het deksel. En opgevouwen neemt het amper plaats in.
Die manden zijn trouwens ook ideale speelgoedopbergers op het strand! In onze strandcabine bewaren we hier het strandspeelgoed in. Het zand schud je er zo van tussen!
Kampeerspullen opbergen
Het was even zoeken naar een handig opbergsysteem voor de kampeerspullen. Grote curverboxen met deksel nemen zoveel plaats in en het is niet overzichtelijk. Na lang zoeken, leek het me handig om met een ladesysteem te werken. Ik vond een systeem met allemaal aparte lades die je kan stapelen. Dubbelhandig want compacter en makkelijker tussen al het andere gerief te puzzelen in de auto. En je hebt voor elke trip de keuze hoeveel lades je meeneemt. De lades nemen best wel wat plaats in maar eens ter plekke is het overzichtelijk en doen de opeengestapelde lades dienst als kastje.
Kampeergerief organiseren
De inhoud van de lades wisselt af volgens kampeertrip. Je zou in de ene lade bestek en servies kunnen doen, in een andere lade de basic kampeerbenodigdheden. Dan is er nog een lade met keukenhanddoeken, waslijn, wasspelden en grote shoppingtassen en daarnaast heb ik nog enkele lege lades bijgekocht waar ik vlak voor de trip nog etenswaren (pasta en dergelijke) kan indoen en/of gewoon als reserve zodat ik nog kan herschikken mocht dit tijdens de kampeertrip handig blijken. (Ik zal naast deze kampeertips ook nog eens een inpaklijstje voor kampeervakanties met handige checklist delen – stay tuned.)
TIP – Leg standaard een kurkentrekker en een spel kaarten bij je kampeerspullen! Van alle kampeertips is dit misschien wel de ultieme tip 😉 Hoe vaak heb ik de kurkentrekker al niet aan de buren op de camping uitgeleend…
Kledij opbergen bij het kamperen
Ik zweer bij de packing cubes om in te pakken. Ook als je gaat kamperen zijn deze echt handig. Ik heb verschillende formaten. Deze met handvat en apart vakje voor propere/vuile kledij zijn mijn favorieten.
De toiletrol
Een toiletrol aan een koordje en liefst ook nog in een plastiek tas. De meeste campings hebben nette toiletruimtes mét voldoende toiletpapier. Maar het kan helaas ook anders. Dan is het fijn je eigen rol mee te hebben. Als je een koordje door die rol haalt en er zo een ketting mee maakt, kan je de rol rond je nek hangen. Want in die vieze minder propere campings wil je die rol echt nergens neerzetten. Een plastiek tasje zorgt ervoor dat je rol wc-papier ook droog blijft als je door de regen naar de toiletten moet crossen. Verder zorg ik dat ik ook altijd vochtige doekjes bij heb.
Kampeertips voor alle weersomstandigheden
Welk weer ze ook voorspellen, hou rekening met alle weersomstandigheden. Voorzie voor iedereen regenkledij, (extra) warme kledij maar ook zonnecrème en zwemspullen. Ook gesloten schoenen en warme sokken zijn een must. Als ze regen voorspellen neem ik zelfs regenlaarzen mee. Natte voeten zijn vaak koude voeten en met koude voeten kan ik niet slapen. Lucifers pak ik nog eens apart in zip-loctasjes in. En in de auto ligt ook altijd een waterdicht afdekzeil. Just in case.
Kamperen en douchen
Douchen op de camping? Voorzie een douchetas waar je je kledij kan insteken (ik gebruik gewoon een tote bag) en koop een toilettas die je kan ophangen. Qua handdoeken kies ik voor de compacte handdoeken van Decathlon. Ik heb ook altijd doucheslippers bij: goedkope teenslippers of de bijna afgedankte teenslippers van het jaar ervoor om te dragen van en naar de douche en ook in de douche. Want de douchevloer is nu eenmaal niet altijd het properste plekje van een camping…
Een goede nachtrust voor kampeerders
Over slaapzakken kan ik een hele blogpost schrijven. Maar toch al deze tip: koop een lakenzak (zoals deze) om in de slaapzak te gebruiken. Deze zijn makkelijker te wassen en verlengen de levensduur van je slaapzak. Zorg ook voor een extra isolatiematje onder je slaapmat. Echt, scheelt een paar graden!
Kampeertips voor kleine wasjes…
In Kruidvat, Action,… kan je een kleine tube wasproduct kopen. Handig want ook voor koud water wassen. Maar op de een of andere manier loopt die tube bij mij vaak uit. In de supermarkt kan je stukken zeep vinden die perfect zijn voor een handwasje. Ik heb de handwaszeep van Sunlight.
-> Check ook dit artikel over de was doen op reis. Ik ben fan van de geurtjes van Soak!
Heeft de camping een wasmachine? Aarzel dan niet om die te gebruiken. Zo moet je minder kledij meenemen én kan je de laatste dag nog vlug een was draaien zodat je thuis alles meteen weer in de kast kan leggen. Uitpakken is meteen een pak minder vervelend! (Ik probeer dit trouwens ook te doen als ik in een vakantiewoning verblijf waar een wasmachine is!)
Licht in de duisternis
Een oplaadbare zaklamp is onmisbaar. Persoonlijk verkies ik een deftige zaklamp op batterijen. Ook al neem je reservebatterijen mee, je kan altijd zonder vallen. In de lade met reservespullen zit een oplaadbare zaklamp. Altijd handig in geval van nood. Ook handig: zonnepanelen om je lamp, je smartphone en zelfs je tablet te kunnen opladen met zonne-energie.
Wat eten we vandaag?
Bedenk op voorhand een menu. Improviseren kan nog altijd maar als je op voorhand al gaat bedenken wat je wil klaarmaken, kom je niet voor verrassingen te staan. Probeer zeker voor de eerste dag alles van thuis mee te nemen dan heb je tijd genoeg om uit te zoeken waar het plaatselijke winkeltje is en wat de openingsuren zijn. Uiteraard kan je ook altijd uit eten gaan.
Verder ben ik sowieso geen voorstander om alle eten van thuis mee te nemen. Het is net leuk om de plaatselijke supermarkt in te duiken en daar nieuwe dingen te ontdekken. Omgekeerd doe ik het wel: voor ik weer naar huis rijd, ga ik nog even naar de supermarkt om lokale lekkernijen mee te nemen. Zo zet je je vakantie thuis nog wat verder.
Naast bovenstaande kampeertips, nog deze extra tip: neem een klein schoolbord en krijtjes (zoals dit krijtbord – vind je wellicht ook bij de Action) mee op kampeertrip. Dat kan handig zijn om vlug dingen te noteren: de planning, welke boodschappen je moet halen, berichtjes voor elkaar (bv. tot 17u naar het zwembad,…).
Wat is jouw ultieme kampeertip?
Pin for later
Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!
Affiliate
tiny zegt
Wij hebben vorig jaar een heleboel vlees (voor de bbq) in België gekocht en meteen laten vacuüm inpakken. Meenemen in de koeltas en op bestemming meteen in de koelkast. Blijft zeker twee weken goed. Ons vooraf gemaakt weekmenu was een topper!
Simone zegt
een ladesysteem van losse bakken is inderdaad een mooi systeem. Mag ik vragen waar je de bakken vandaan hebt?
Heidi zegt
Ik kocht ze destijds bij Leenbakker.
Iris zegt
Wij gebruiken opbergdozen van de Ikea. Deze kan je helemaal plat vouwen dus eenvoudig mee te nemen. In de tent is er 1 voor schoenen, 1 voor zwemspullen en 1 voor speelgoed. Ideaal om de tent opgeruimd te houden.
Bestek bewaren we in een stevige toilettas met lus, die dan weer aan het keukentje opgehangen kan worden.
Heidi zegt
Leuke tips! Bedankt om te delen 🙂
Eva zegt
Hoi hoi, waar heb je de stapelbare lades gekocht, heel handig! Groetjes Eva
Heidi zegt
Dag Eva,
Ik herinner het me niet heel precies maar ik denk dat ik ze in Leenbakker gevonden had.
Groetjes,
Heidi
Ilske zegt
Ipv zaklamp werken wij met hoofdlampen, dan heb je je handen vrij. Verder heeft iedereen bij ons een klein siliconen knijp flesjes set aan een koord met zeep, shampo etc voor in de douche. Dit is handig ivm ontbreken haakjes/plankjes. Kunnen kids zo aan de kraan hangen
Heidi zegt
Leuke tips! Bedankt om te delen. Die zaklamp heb ik ook al overwogen maar voorlopig nog geen compacte, oplaadbare (door aan hendeltje te draaien of iets dergelijks) gevonden.